FOTOGALERIE «Tratament uman» aplicat castanilor din rezervaţia de la Tismana

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Injecţii în scoarţa castanilor
Injecţii în scoarţa castanilor

Castanii din rezervaţia de la Tismana au fost trataţi împotriva cancerului cu ajutorul unor injecţii cu soluţii speciale. O mare parte dintre castani sunt afectaţi de o ciupercă şi se usucă. Boala este denumită cancerul castanului.

Rezervaţia de la Tismana este deosebit de importantă. În România mai există doar o singură zonă de acest fel, în nordul ţării. Agenţia pentru Protecţia Mediului a obţinut un proiect cu finanţare europeană pentru salvarea rezervaţiei de la Tismana. Specialiştii Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Braşov, alături de reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj, auefectuat tratamentul de combatare a «cancerului castanului» prin injecţii făcute în scoarţă, după care locul inciziei este bandajat. Operaţiunile sunt complexe şi se desfăşoară în zone greu accesibile. 

Proiectul finanţat din fondurile europene are mai multe componente, iar cea mai importantă este reconstrucţia ecologică a 60 hectare de pădure de castan atât prin tratamente, cât şi prin plantări, care se vor face  pe o suprafaţa de 25 de hectare care este afectată în totalitate. În momentul de faţă se fac injecţiile în scoarţa castanului pentru a eradica ciuperca dăunătoare. „Acest tratament este unul dintre obiectivele principale pentru care acest proiect a prins viaţă, iar Uniunea Europeană ne-a dat o şansă de a păstra la nivel naţional acest habitat care este pe cale de dispariţie. Partenerii noştri, de la ICAS Braşov, au efectuat în pădurea Ocolului Silvic Tismana Tratamentul împotriva cancerului. Activitatea este una extraordinară şi este ca şi un tratament uman şi constă în aplicarea injectabilă a unui component biologic în scoarţa castanului“, a precizat Elisabeta Juveloiu, coordonatorul proiectului.

Castanii, sursă de venit

Elisabeta Juveloiu consideră că proiectul este o şansă pentru rezervaţia de castani de la Tismana: „Am participat împreună cu echipa ICAS la această activitatea şi mi s-a părut extraordinară pentru că este ca şi când ai da viaţă din nou unui om. Este şansa Ocolului Silvic Tismana de a păstra în continuare acest habitat, dar, nu în ultimul rând, a proprietarilor din zona Tismana şi Peştişani, care pentru multe familii reprezintă o sursă de venit“. 

Proiectul «Managementul conservativ al habitatelor Nordul Gorjului de Vest, judeţul Gorj“ are o valoare de două milioane de euro se va derula pe o perioadă de cinci ani . O altă componentă a proiectului este realizarea de investiţii pentru atragerea turiştilor, prin realizarea de panouri turistice, centre de informare la Tismana şi Padeş.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite