Tezaur monetar roman, descoperit într-o pădure de lângă Târgu Jiu

Tezaur monetar roman, descoperit într-o pădure de lângă Târgu Jiu

Câteva dintre monedele descoperite                                                                      FOTO Alin Ion

Doi arheologi amatori, dotaţi cu detectoare de metale, au descoperit peste 60 de denari cu o vechime de peste două milenii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Descoperirea a avut loc la sfârşitul lunii martie pe teritoriul comunei Drăguţeşti, într-o pădure din satul Cârbeşti.
Vasile Marinoiu, arheolog expert, a spus că monedele sunt foarte bine conservate:
„E un tezaur format din 60 de monede întregi şi două fragmentare. Toate sunt din argint, denari, de Împăratul Vespasian, Domiţian, de la Nerva, Traian, iar cele mai multe sunt de la Antoninus Pius, Marcus Aurelius şi Lucius. De asemenea, câteva sunt în memoria unor împărătese: Faustina a II-a şi Lucilia. Mă frapează faptul că sunt foarte bine conservate. Cel care le-a ascuns le-a tezaurizat ca să le folosească ulteriori. Cei doi detectorişti spuneau că le-au găsit la o adâncime de 70 de centimetri“.
 

Prima descoperire din Drăguţeşti

 
Vasile Marinoiu susţine că în zona, respectivă nu s-a mai descoperit nimic din perioada respectivă: „Interesant este că nu avem nimic de epocă romană descoperit până acum în zona respectivă. Ar putea drumul roman care mergea de la castrul roman cu val de pământ de la Pinoasa şi drumul care mergea către Târgu Jiu şi castrul de la Bumbeşti Jiu. Doar la Dăneşti s-a mai descoperit un tezaur important, de peste 1500 de monede, în anul 1971. Descoperirea este importantă pentru că mai apare un nou loc pe hartă. O să facem în zonă o evaluare de teren“. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările