Teroriştii din SUA, înarmaţi cu gloanţe furate din Fabrica de armament Sadu. Liderul PC Gorj, şeful pazei din uzină, cercetat în acest caz

Teroriştii
 din SUA, înarmaţi cu gloanţe furate din Fabrica de armament Sadu. 
Liderul PC Gorj, şeful pazei din uzină, cercetat în acest caz

Marius Borcan, liderul PC Gorj, este cercetat pentru neglijenţă în serviciu. FOTO: Alin Ion

Opt angajaţi ai Uzinei Mecanice Sadu au fost reţinuţi într-un caz sesizat acum un an de autorităţile americane, care au descoperit muniţie românească asupra unor terorişti din Statele Unite.

Ştiri pe aceeaşi temă

Doi angajaţi ai Uzinei Mecanice (UM) Sadu, din judeţul Gorj, unde se fabrică muniţie şi armament, au fost prinşi în flagrant luni seara, în timp ce încercau să vândă unor poliţişti sub acoperire 200 de cartuşe şi trei kilograme de mercur. Oamenii legii au efectuat percheziţii la domiciliul celor doi, dar şi la UM Sadu, unde au găsit mercur în fişetul unui dintre suspecţi. Ancheta a scos la iveală mai multe nereguli, iar opt persoane au fost reţinute. Printre acestea se află şi Nicolae Dijmărescu, numit în funcţia de director interimar al uzinei la sfârşitul anului trecut, Marius Borcan, preşedintele Partidului Conservator (PC) Gorj şi şef al pazei din cadrul unităţii, dar şi şase ingineri şefi şi maiştri.

1.000 de euro pentru un kilogram de mercur

Conform unor surse din rândul anchetatorilor, cercetările pentru prinderea traficanţilor de muniţie se desfăşoară de un an de zile. Iniţial, americanii au descoperit la terorişti muniţie fabricată la UM Sadu şi, în acest fel, poliţiştii români au intrat pe fir. Doi poliţişti sub acoperire au fost chiar angajaţi la uzina de muniţie şi armament şi au lucrat timp de un an.

Potrivit anchetatorilor, muniţia a fost scoasă cu plasa din unitate, chiar sub privirile paznicilor. Mercurul se vinde pe piaţa neagră cu 1.000 de euro pe kilogram. „În cauză se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor şi nerespectarea regimului materialelor explozive.

De asemenea, se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la furt şi complicitate la infracţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor faţă de conducerea societăţii, şefii formaţiunilor de pază şi şefii formaţiilor de lucru, care, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, au înlesnit sustragerea de muniţie, produse pirotehnice şi substanţe toxice periculoase din cadrul UM Sadu SA“, spune comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Surse care doresc să-şi păstreze anonimatul precizează că, astăzi, UM Sadu urmează să fie vizitată de o delegaţie de americani pentru a încheia un contract de livrare de armament pentru NATO, acţiunea de luni fiind menită să le garanteze acestora că activitatea uzinei este supravegheată cu rigoare de instituţiile abilitate ale statului.

Preşedinte al PC Gorj de la începutul lui 2012

Marius Borcan este preşedintele Partidului Conservator Gorj de la începutul anului 2012 şi coordona paza în cadrul UM Sadu. În plus, este şi consilier local în cadrul Consiliului Local Bumbeşti – Jiu, dar nu a candidat niciodată pentru alegerile parlamentare. Politicianul neagă orice implicare în sustragerile de muniţie şi substanţe periculoase.

„Nu am ştiut nimic de sustragerile de muniţie din intreiorul unităţii. Sunt total nevinovat. Este o procedură care trebuie respectată. Mă supun regulilor. Nu aveam de unde să ştiu. Sunt şef de administrativ pază, dar mai am şi alte sarcini de serviciu. S-a întâmplat. A păcălit agentul de pază şi pe şeful formaţiei. A ieşit mai devreme cu un bilet de voie. A fost prima dată. Nu am ce să-mi reproşez“, a spus Borcan, care este apărat de un avocat cu greutate. Este vorba de Pantelimon Manta, fost prefect al judeţului şi deputat. „Acuzaţia ce i se aduce lui şi directorului unităţii este de neglijenţă în serviciu. Dacă ar fi mai mulţi bani, cred că paza s-ar putea organiza mai bine“, a spus Pantelimon Manta.

Borcan mai este şi preşedintele Asociaţiei Sportive Parângu Sadu, în cadrul căreia funcţionează şi echipa de fotbal din Liga Judeţeană. „Am numai referinţe bune despre el. Mi se părea un om serios. Am colaborat foarte bine pe linie sportivă“, a spus Mihai Prunariu, şeful Asociaţiei Judeţene de Fotbal. În urma anchetei oamenilor legii, activitatea Uzinei Mecanice Sadu a fost oprită, pentru că Romarm, care păstoreşte unitatea, a dispus efectuarea unui inventar.

Trei rămân la închisoare

Trei dintre cei opt reţinuţi au primit ieri mandate de arestare preventivă. Restul, printre care se numără şeful PC Gorj, dar şi directorul uzinei, vor fi cercetaţi în stare de libertate. Unitatea din Gorj a încheiat, în ultimul timp, mai multe contracte pentru furnizarea de muniţie şi armament. Totuşi, natura contractelor şi numele firmelor cu care au fost ele încheiate sunt confidenţiale, din motive de siguranţă. Există însă informaţia că un alt contract va fi încheiat în perioada următoare cu un partener din Statele Unite ale Americii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările