Târgu-Jiu: Vezi video cu oraşul Rovinari sufocat de cenuşa depozitului termocentralei

Târgu-Jiu: Vezi video cu oraşul Rovinari sufocat de cenuşa depozitului termocentralei

Depozitul va fi închis, acesta fiind al treilea caz de poluare din acest an

Locuitorii se plâng că aerul este irespirabil de vineri, de când vântul poartă peste oraş zgura de la Complexul Energetic. Unitatea vinovată pentru poluare va fi amendată de reprezentanţii Gărzii de Mediu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oraşul Rovinari este poluat, începând de vineri, cu cenuşă purtată de rafalele de vânt de la depozitul de zgură al Complexului Energetic (CE) Rovinari. Norii de praf au înghiţit şi un întreg tronson din drumul naţional 66, afectând circulaţia. Reprezentanţii autorităţilor locale au sesizat Garda de Mediu Gorj, însă până în această dimineaţă nu fusese luată nicio măsură. Cel mai mult au de suferit locuitorii satului Moi. „Este un dezastru ecologic şi nimeni n-a luat măsuri. Cenuşa s-a ridicat aproape 150 de metri de la sol, de nu se vedea om cu om. Copiii care treceau prin zonă şi-au acoperit feţele cu hainele. Am înţeles că zgura rezultată din arderea cărbunelui este radioactivă şi produce multe boli“, a declarat Constantin Creţan, fost lider sindical.

Acuzaţi că n-au stropit haldele de zgură

Acesta îi acuză pe angajaţii complexului că ignoră normele de mediu şi nu stropesc haldele de zgură. Astfel, tone de cenuşă au fost spulberate de vânt şi purtate deasupra gospodăriilor. „Nu este posibil aşa ceva. Vina aparţine conducerii complexului, pentru că zona ar trebui udată în permanenţă cu tunurile de apă. Aseară a plouat, dar astăzi cu siguranţă că se va ridica din nou cenuşa. Nu cred că se vor lua măsuri, din moment ce odraslele celor de la Mediu au fost angajate la Complexul Energetic, imediat după disponibilizările de anul trecut“, a mai spus Creţan.

Comisarii, în control la complex


O echipă din cadrul Gărzii de Mediu Gorj s-a deplasat astăzi la Rovinari, pentru a cerceta cauzele poluării. „Este adevărat că poluarea s-a produs de la depozitul de cenuşă. Nu au funcţionat cum trebuie instalaţiile ce asigură umectarea depozitului. Complexul va fi sancţionat“, a declarat Ovidiu Ilie, şeful Gărzii de Mediu Gorj. CE Rovinari a fost amendat de mai multe ori pentru astfel de poluări accidentale.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările