Târgu-Jiu: Valentina Gheorghe a ţesut chipul lui Ceauşescu pe covor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentina Gheorghe
Valentina Gheorghe

Valentina a învăţat tehnica de lucru de la măicuţele de la Mănăstirea Tismana. Din pasiune a confecţionat sute de kilometri de carpete în cei 40 de ani de muncă.

Valentina Gheorghe, o gorjeancă din comuna Bălăneşti, a muncit toată viaţa la gherghef şi la războiul de ţesut. A făcut Şcoala profesională de ţesătorie în localitatea Tismana, acolo unde există o tradiţie veche în acest domeniu, şi a învăţat să lucreze de la măicuţele de la mănăstire. „Teoria am învăţat-o la şcoală, dar practica am deprins-o de la măicuţele de la mănăstire. Aici am învăţat să ţes şi am făcut primele modele“, ne spune Valentina Gheorghe. Ţesătoarea a lucrat pentru Arta Casnică Tismana, cu toate că a trăit mai mult de 20 de ani în localitatea Scorniceşti din judeţul Olt.

„Veneam cu ţesăturile şi covoarele la Târgu-Jiu“

A ajuns în acest oraş pentru că şi-a urmat soţul, care s-a născut în oraşul lui Brâncuşi. Valentina Gheorghe mai are şi un alt talent: cântă muzică populară. „Am cântat la un ansamblu folcloric din Scorniceşti şi am ţesut covoare. Asta am făcut tot timpul. Veneam cu ţesăturile şi covoarele la Târgu-Jiu, unde era un punct de achiziţie al Artei Casnice Tismana“, ne spune Valentina Gheorghe. În perioada în care a stat la Scorniceşti, aceasta a realizat un covor de mari dimensiuni pentru familia Ceauşescu: „Am primit o comandă de la cineva din familia Ceauşescu. Am lucrat un an la covor, între 1985 şi 1986. Am făcut, după câteva fotografii, portretul lui Ceauşescu şi casa natală din Scorniceşti“.

Covoarele sunt vopsite natural

Covoarele realizate de Valentina Gheorghe sunt deosebite atât prin colorit, cât şi prin modelele specifice gorjeneşti. Nu lucrează după anumite scheme, pentru că are întipărite în minte toate modelele.

Mai mult decât atât, culorile sunt realizate în mod natural. „Nuanţele de culori le obţin prin vopsirea cu boj, comină de vin, sfeclă, foi de ceapă, urzici. Un covor se face foarte greu. Lucrez la gherghef în jur de o lună pentru un covor de 60/80 cm“, ne povesteşte Valentina Gheorghe tehnicile de lucru. Preţul de vânzare pentru un metru pătrat de covor este de 500 de lei, iar artista nu se plânge de lipsa clienţilor.

Învaţă 30 de fete să confecţioneze covoare

De 13 ani, Valentina Gheorghe lucrează ca instructor la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu. Predă cursuri de ţesătorie pentru 30 de fete din Bălăneşti.

„Copiii sunt curioşi şi vor să înveţe. Durata cursurilor este de doi ani. În această perioadă sunt doar iniţiate în această meserie, iscusinţa dobândindu-se după mult timp de lucru şi multe încercări. Sunt mulţumită însă că vor să înveţe valorile tradiţionale ale Gorjului“, explică Valentina Gheorghe.

întrebări şi răspunsuri

Munca dumneavoastră este apreciată?
V.G.: Nu este apreciată, pentru că nu prea se mai caută produsele tradiţionale realizate de noi printr-o muncă extraordinar de grea. Doar cei cultivaţi mai preţuiesc ceea ce facem noi.

Ce presupune realizarea unui covor tradiţional?
V.G.: În primul rând trebuie să ai o răbdare foarte mare şi o voinţă de fier. Este o muncă foarte migăloasă şi presupune foarte multă atenţie. Orice greşeală se vede.

ce-i place
„Apreciez oamenii gospodari şi bătrânii de la care am ce să învăţ. Îmi place când merg în casele oamenilor şi mai găsesc o velinţă, un preş ţesut la război, un costum popular, o ie sau un aşternut de pat specific popular“.

ce nu-i place
„Nu suport absolut deloc politica. Nu îmi place kitsch-ul şi tot ce este de prost gust în muzică, îmbrăcăminte şi în viaţă, în general. Nu agreez oamenii care au uitat de unde au plecat şi de valorile tradiţionale româneşti“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite