Târgu-Jiu: SNLO, scoasă din colaps cu ajutorul statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În luna februarie va fi prezentată o nouă listă cu minerii disponibilizaţi
În luna februarie va fi prezentată o nouă listă cu minerii disponibilizaţi

Reprezentanţii unităţii spun că au de recuperat sute de milioane de la datornici. Ministrul Economiei a anunţat astăzi că problema recuperării creanţelor va fi dezbătută săptămâna viitoare într-o şedinţă de guvern.

Comenzi din ce în ce mai scăzute, stocuri de cărbune din ce în ce mai mari şi peste 360 de milioane de lei nerecuperate de la datornici de aproape doi ani. Aceasta este situaţia cu care se confruntă la ora actuală Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Reprezentanţii unităţii miniere au cerut ajutorul Ministerului Economiei, primind astăzi şi un răspuns în acest sens.

Am solicitat sprijin pentru recuperarea creanţelor de la termocentralele de la Oradea, Timişoara, Arad, Govora, Bacău, chiar şi UATAA Motru, care au datorii de 184 de milioane de lei, la care se adaugă şi cele de la complexele energetice Turceni, Craiova şi Drobeta Turnu-Severin. Avem de recuperat în total 360 de milioane de lei şi tocmai de aceea am cerut sprijinul ministrului Economiei, Adriean Videanu. Acesta ne-a anunţat că săptămâna viitoare va dezbate acest subiect într-o şedinţă de guvern. Termocentralele de la care trebuie să recuperăm banii sunt beneficiare ale unor subvenţii de la stat. Practic, ajutorul de care avem nevoie presupune ca statul să le acorde aceste subvenţii termocentralelor datornice, pentru ca, la rândul lor, acestea, să redirecţioneze banii  către SNLO. Astfel, ne-am achita datoriile către bugetul de stat, iar situaţia ar fi rezolvată“, a declarat Daniel Burlan, directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

„Situaţia este drastică la SNLO“

Declaraţia îi aparţine secretarului general al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO), Gheorghe Etăgan, care spune că SNLO nu s-a mai confruntat cu o asemenea situaţie de mai bine de 15 ani. Acesta nu se referă doar la banii pe care unitatea minieră îi are de recuperat de la datornici, ci şi la livrările de cărbune din ultimele luni.

Situaţia este drastică în acest moment. În luna decembrie veniturile au fost cu 50 la sută mai mici decât în luna octombrie, Cred că nu ne-am mai confruntat cu o situaţie aşa delicată în ultimii 15 ani. Nici pentru prima decadă a lunii ianuarie, veştile nu sunt prea bune. Am prelungit concediile cu 5 zile în speranţa că stocul de cărbune existent va fi livrat, însă a fost expediat doar 50 la sută din programul stabilit“, a declarat Gheorghe Etăgan, secretarul general al USMO.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite