Târgu-Jiu: Sinistraţii din Seciurile trăiesc printre dărămături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mare parte dintre localnici continuă să trăiască şi acum printre dărâmături, după patru ani de la catastrofa care a răvăşit localitatea şi vieţile oamenilor. Pentru fiecare familie rămasă fără casă, statul a construit o casă, însă localnicii refuză să se mute

Viaţa merge mai departe în satul Satul Seciurile, din comuna Roşia de Amaradia, judeţul Gorj, care a fost grav afectat în primăvara anului 2006 de alunecările de teren. Pentru fiecare familie rămasă fără casă, în urma cataclismului, statul român a construit, atunci, în zona Câmpu Mare, locuinţe cu una şi două camere, bucătărie şi baie, iar cei care au vrut să-şi construiască singuri case li s-a pus la dispoziţie materiale de construcţie. Mulţi dintre sinistraţi, în general bătrânii, au refuzat însă să se mute în noile case şi au preferat să rămână în Seciurile şi să-şi reia viaţa aproape de la zero.

image

Veronica Eremia are 71 de ani şi trăieşte într-o căsuţă cu două camere construită lângă ruinele casei dărâmate în urma alunecărilor de teren. Nu a vrut să plece din Seciurile, deşi nu mai rămăsese cu nimic în urma dezastrului de acum patru ani. A construit atunci, cu ajutorul fiului ei, o căsuţă cu două camere, cu un acoperiş improvizat, în care locuieşte şi acum. Fiul, împreună cu care locuia, s-a mutat cu familia la Câmpu Mare, dar vine în permanenţă să muncească pământul pe care îl mai are la Seciurile. „M-a chemat şi pe mine băiatul să merg să stau cu ei la Câmpu Mare, dar nu îmi place acolo, că nu e grădină şi pământul nu e mănos. Ce să fac acolo?“, spune Veronica Eremia. Bătrâna a avut două case în aceeaşi curte, care au fost distruse în totalitate în urma catastrofei din anul 2006.

Constantin Cotogea locuieşte într-o baracă

Cam la o sută de metri depărtare locuieşte Constantin Cotogea. Nici el nu a vrut să se mute în casa construită la Câmpu Mare şi preferă să trăiască într-o baracă aflată în spatele ruinelor casei pe care a avut-o. Locuieşte aici împreună cu mama lui foarte grav bolnavă. A primit o casă la Câmpu Mare, unde şi-a dus o parte din lucruri, dar nu poate să trăiască acolo. „Am primit o casă la Câmpu Mare, dar nu pot să stau acolo că nu sunt condiţii. Nu am teren pentru grădină. Pământul e numai piatră şi nu rodeşte nimic pe el. Apă nu e. Există doar o singură pompă şi apa nu poate fi băută că are gust de nămol. Aici am tot ce-mi trebuie“, spune Constantin Cotogea, care a avut una dintre cele mai frumoase case din sat.

96 de case construite pentru sinistraţii de la Seciurile

Conducerea Primăriei Roşia de Amaradia nu-i poate obliga pe sinistraţi să se mute în noile case construite în Câmpu Mare. A încercat să le îmbunătăţească viaţa celor rămaşi aici şi a introdus într-o parte a satului o reţea de alimentare cu apă. „Au fost construite 96 de case în locaţia de la Câmpu Mare pentru familiile ale căror case au fost distruse în totalitate. Unii, în special, tinerii au plecat, iar cei bătrâni au rămas la Seciurile. Oamenii nu pot fi dezrădăcinaţi aşa uşor“, a declarat Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia.


image
Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite