Târgu-Jiu: Sinistraţii de la Câmpu Mare beau apă verzuie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii susţin că apa pe care o consumă de la singura cişmea nu este bună de băut, pentru că are miros de petrol şi gust neplăcut

În satul de sinistraţi de la Câmpu Mare, din judeţul Gorj, trăiesc peste 300 de oameni veniţi din mai multe localităţi afectate de alunecările de teren. Cei mai mulţi provin din satul Seciurile. Locuinţele lor au fost înghiţite de pământ şi au fost nevoiţi să se mute aici, unde statul le-a construit case cu una, două şi trei camere. Unii au preferat să-şi ridice singuri casele cu materiale de la guvern. Cel mai mare of al sinistraţilor de la Câmpu Mare este alimentarea cu apă. Nu există decât un singur puţ pentru toţi sinitraţii care au venit la Câmpu Mare. Mai mult decât atât, oamenii se plâng că apa nu este bună de băut. Are miros de petrol şi după o zi începe să capete o culoare verzuie. Zona este împânzită de sonde. Localnicii folosesc această apă şi la prepararea mâncării. Nicolae Stoica este printre primii oameni veniţi în Câmpu Mare. Este şomer, iar în scurt timp va rămâne fără niciun venit. Nu ştie cum îşi va câştiga existenţa. A muncit o viaţă întreagă pentru a-şi construi o casă cu trei camere, pe care a reuşit să o termine în anul 1996. Zece ani mai târziu, casa a fost făcută una cu pământul. A vândut toate animalele pe care le avea şi s-a mutat împreună cu soţia la Câmpu Mare. Materialele recuperate din casa care s-a dărâmat le-a folosit pentru a extinde locuinţa cu o singură cameră primită la în comuna Albeni. A mai adăugat la aceasta încă o încăpere. Nu i-a mai rămas bani să construiască măcar un gard mai trainic în jurul casei. Nu s-a adaptat nici el la viaţa din satul de strămutaţi, chiar dacă au trecut aproape patru ani de când a venit aici. Se plânge că nu sunt condiţii pentru a duce un trai normal. Casa pe care a primit-o nu a fost construitruită corespunzător, pentru că prin acoperiş se infitrează apa. „Am zugrăvit de mai multe ori, dar tavanul se umple mereu de igrasie. Au fost construite de mântuială“, spune Nicolae Stoica.

A cerut verificarea apei

Nicolae Stoica vine în fiecare zi să ia apă de la singura cişmea stradală şi spune că a cerut de lamulte ori să se verifice calitatea apei: „Luăm apă de la singura cişmea din sat. Alta nu mai există. Are miros de petrol, iar după o zi se înverzeşte. Riscăm să ne îmbolnăvim. Cei de la primărie spun că este bună de băut, dar să bea ei să vadă cum e“. Primarul comunei Albeni, Dumitru Victora Hora, spune că au fost făcute toate analizele şi că apa este potabilă: „Au fost discuţii cu apa, dar s-au făcut analize, în urmă cu un an când s-a realizat cişmeaua, şi a reieşit că este potabilă. Avem un proiect de alimentare cu apă pe fonduri europene şi sper să fie aprobat“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite