Targu Jiu: Octavian Lupulescu a păzit peste 40 de preşedinţi de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost 11 ani ofiţer şi şef de grup de protecţie la Serviciul de Pază şi Protecţie, unde a păzit şefi de stat şi prim-miniştri. Din 2001, este în fruntea mascaţilor gorjeni.

Octavian Lupulescu este pasionat de arme şi militărie încă de când era copil, mai ales că tatăl său a fost ofiţer. Într-una dintre discuţiile purtate cu părintele său, pe când avea 14 ani, Octavian Lupulescu a aflat atunci ce presupune mai exact munca în domeniu şi a fost atras de această meserie, pe care o practică şi acum cu onoare şi mândrie. „Tatăl meu m-a luat cu el în poligoane, la anumite demonstraţii şi trageri şi astfel mi-a insuflat pasiunea pentru arme“, spune Octavian Lupulescu.  Chiar în acea seară, a hotărât să se înscrie la Liceul Militar din Craiova, a dat examenul şi l-a luat. A urmat apoi Şcoala de Subofiţeri din Sibiu, iar după aceste cursuri, a fost repartizat la Batalionul de Infanterie Marină din Babadag. A urmat un nou loc de muncă, cel de comandant de companie pază la un depozit din Delta Dunării. În anul 1990, prin ordin al ministrului, a fost mutat la Serviciul Pază şi Protecţie. Timp de 11 ani, cât a lucrat acolo, a fost ofiţer, şef grup protecţie la preşedintele Ion Iliescu, la prim-miniştri şi miniştri şi aghiotant la preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Pasionat de tir, vânătoare şi pescuit

A fost spp-ist pentru peste 40 de preşedinţi de stat, printre care cei din Germania, India sau Rusia şi a reuşit timp de 11 ani să evite orice incidente. În cele din urmă, a ajuns la Târgu-Jiu, ca şef al Detaşamentului de Poliţie pentru Intervenţii Rapide.

Primul contact cu tirul sportiv a fost în şcoala generală, când trăgea cu arme cu aer comprimat şi puşti cu calibrul redus. A participat de-a lungul timpului la numeroase  concursuri naţionale de tir şi recent a fost admis la Şcoala Naţională de Antrenori de Tir din Bucureşti. A luat notă maximă la proba de specialitate şi aproape 9 la biologie. După ce va absolvi cei doi ani de cursuri, intenţionează să deschidă în Târgu-Jiu un club de tir.
Din 1982 este vânător şi a avut zeci de puşti, fiind în special pasionat de armele deosebite. Şi această pasiune, la fel ca meseria pe care şi-a ales-o,  i-a fost insuflată de tatăl său, cu care mergea la vânătoare. Prima puşcă pe care şi-a cumpărat-o a fost un Bock Ij de calibru 12, de atunci schimbând peste 30 de arme. Din 2005 este şi preşedinte al Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Gorj. Este pasionat în special de vânătoarea la păsări, gen raţe, prepeliţe şi fazani. În ceea ce priveşte cealaltă pasiune, pescuitul, Octavian Lupulescu a pus prima undiţă în mână când avea doar patru ani. Cea mai mare captură a fost un crap de 14 kilograme, prins pe vremea când era ofiţer la Babadag.

ce-i place
Adoră natura, animalele, în special caii şi câinii, dar este pasionat şi de pomicultură. „Îmi plac maşinile şi motocicletele şi, ca oricărui om care s-a bucurat de educaţie, îmi place să citesc şi să ascult muzică. Când am timp, mă ocup de gospodărie.“
ce nu-i place
„Cel mai mult mă enervează minciuna, hoţii şi criminalii. Şi nu îmi plac oamenii care transformă relaţiile de prietenie în relaţii de interes, prin care  urmăresc alte scopuri. Ca luptător, urăsc din tot sufletul trădarea.“

întrebări şi răspunsuri
Care au fost cele mai importante momente din cariera dumneavoastră?
O.L.: Când am făcut 48 de ore de gardă la Yasser Arafat şi Shimon Perez, am făcut serviciu la fiecare dintre ei şi eram la începutul meseriei de spp-ist. Un alt moment important a fost când, dintr-un simplu ofiţer de la o unitate uitată de lume din Dobrogea, a doua zi, după ce m-am prezentat la SPP, eram în maşină cu preşedintele României.
În ce ţări aţi fost şi care v-au impresionat cel mai mult?
O.L.: Am fost în aproape toată Europa şi în ţări din Asia şi Africa. Mi-au plăcut foarte mult Rusia, Franţa şi m-a impresionat China. La Moscova am admirat bulevardele mari şi jocul de lumini din Piaţa Roşie, în Paris, Turnul Eiffel şi Champs Elisee, iar în China, Marele Zid Chinezesc şi mormintele împăraţilor.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite