Târgu-Jiu: Cel mai bătrân gorjean a plecat pe 105 ani

Grigore Horhoianu, din comuna Bălăneşti, a împlinit în urmă cu două zile vârsta de 104 ani şi este mai în formă ca oricând. Cel mai vârstnic gorjean a fost deţinut politic şi a avut domiciliu forţat pentru că a fost înscris în Partidul Legionar.

Ştiri pe aceeaşi temă

L-am găsit astăzi, înainte de prânz, pe Grigore Horhoianu la masa din cămăruţa lui în timp ce citea o carte religioasă. Are memoria intactă şi şi-a reamintit repede că  l-am vizitat în umă cu mai mulţi ani, când împlinise un an după un secol de viaţă. Bătrânul este sănătos şi lucid. În urmă cu două zile şi-a sărbătorit ziua de naştere. A împlinit vârsta de 104 ani. „Am băut un pahar de şampanie şi am mâncat o friptură de pui împreună cu rudele şi vecinii“, ne spune Grigore Horhoianu. Are doi copii, un fiu şi o fiică, de 72 de ani şi respectiv, 69 de ani, patru nepoţi şi patru strănepoţi.


Nu a avut o viaţă uşoară. A fost în război şi s-a ocupat de aproviziionare. A scăpat teafăr, iar apoi s-a angajat ca magazioner la fosta cameră agricolă a judeţului Gorj. În 1951 a fost luat de acasă de securişti şi băgat în arestul închisorii din Craiova. „Au spus că am fost membri al Partidului Legionar. Au venit nişte studenţi prin comună şi m-au înscris şi pe mine. Nu am avut activitate în partid“, ne spune cel mai bătrân gorjean. A fost închis timp de patru luni în penitenciarul din Craiova, iar apoi a avut domiciliu forţat la Piatra Neam, unde a stat patru ani. După ce s-a întors acasă, a lucrat ca pomicultor la o fermă agricolă de unde a ieşit la pensie în anul 1969.

Mănâncă zilnic fructe şi consumă ceaiuri

Grigore Horhoianu a dus o viaţă sănătoasă. Nu a fumat, nu a făcut execese de niciun fel în ceea ce priveşte băutura şi a mâncat multe fructe. Şi acum consumă zilnic fructe şi bea de mai multe ori pe zi ceai.


„Nu a fost internat nicodată în spital. Doar în urmă cu doi ani a avut nevoie de o mică intervenţie chirugicală la obraz pentru că a avut o infecţie. Mănâncă orice şi nu are niciun fel de restricţie. Îi plac mult şi brânzeturile“, ne spune Adrian Horhoianu, fiul celui mai vârstnic gorjean. Acesta a fost profesor de matematică în Valea Jiului, iar în urmă cu patru ani s-a întors la Bălăneşti ca să aibă grijă de tatăl său. „Eu mai fumez, iar când mă vede mă ceartă şi îmi spune că e iarba dracului“, ne spune Adrian.


Soţia lui Grigore Horhoianu a murit în urmă cu un an la vârsta de 89 de ani, iar fratele lui a decedat acum doi ani cu puţin timp înainte de a împlini vârsta de 100 de ani.
Laura Udrea, vecină, are grijă de Grigore Horhoianu. „Nu ştiu secretul vieţii aşa de îndelungate. A avut o viaţă cumpătată. Nu a făcut excese“, ne spune femeia. Grigore Horhoiau

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: