Târgu-Jiu: Italianul care regizează piese de teatru pentru gorjeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Achille Roselletti a regizat trei piese la teatrul din Târgu-Jiu
Achille Roselletti a regizat trei piese la teatrul din Târgu-Jiu

A jucat în sute de piese de teatru şi filme, a regizat zeci de spectacole şi, de patru ani, oferă reprezentaţii gorjenilor. Achille Roselletti este directorul Teatrului Umbertide din Italia şi a regizat trei piese la Teatrul «Elvira Godeanu» din Târgu-Jiu.

Ultima piesă regizată de Achille Roselletti a fost music-hall-ul «Me and my girl», care a fost prezentat, în premieră naţională şi est-europeană, pe scena Teatrului Elvira Godeanu din Târgu-Jiu. Regizorul italian este un adevărat prieten al teatrului din Târgu-Jiu, pentru că, până acum, a pus în scenă trei piese: Bătrânii, Balera şi, acum, «Me and my girl». Toate au fost un success, dar cel mai bine a fost primită piesa Bătrânii, care se joacă şi acum, de patru ani de la prima reprezentaţie. A venit pentru prima dată în România în anul 1992, din pură întâmplare, şi, de atunci, a colaborat cu mai multe teatre din ţară, dar cele mai multe piese le-a regizat la Târgu-Jiu. „Aveam un prieten Italian care se ocupă cu vânzarea de maşini uzate şi m-a chemat cu el în România ca să-l ajut să vândă două maşini. Mi-a plăcut ţara şi oamenii. L-am cunoscut pe directorul teatrului din Satu-Mare, unde am regizat piesa «Toţi fii mei». Am chemat, apoi, trupa de actori din Satu-Mare la Umbertide, fiind primul lor turneu în străinătate. Am mai colaborat cu Teatrul Naţional Târgu-Mureş şi cu cel din Arad. La Târgu-Jiu, am ajuns în urmă cu patru ani. Fata unui actor de la Satu-Mare lucra la teatru din Târgu-Jiu şi m-a chemat să regizez o piesă. Am avut cea mai lungă colaborare cu teatrul din Târgu-Jiu şi am regizat cele mai multe spectacole. Prima piesă regizată la Târgu-Jiu a fost Bătrânii, care a fost un mare succes şi se joacă şi acum“, ne spune Achille Roselletti.

S-a făcut actor pentru a-şi învinge timiditatea

S-a îndreptat către actorie, pentru că era foarte ruşinos, în special cu fetele. A învăţat multe, dar a rămas tot un om timid. „Eram un om foarte ruşinos şi nu aveam curajul să invit o fată la dans. Am început să fac teatru pentru a-mi învinge teama.  Nu am reuşit să-mi înving teama, dar am deprins tehnica necesară ca să o înving“, îşi aminteşte regizorul. Primul rol în care a jucat a fost unul secundar în piesa Tarftuffe de Moliere. Acest lucru se întâmpla în anul 1963. Mai târziu, în anul 1968, în timpul universităţii, l-a cunoscut pe regizorul Dario Efo, cel care i-a marcat cariera. „M-a chemat la teatrul din Milano, dar părinţii nu au fost de acord. Am fost la Milano timp de o lună, după care am ajuns la un pact cu părinţii: să termin universitatea şi apoi să fac şi teatru“, ne povesteşte Achille Roselletti. Am jucat în sute de roluri. Cel mai mult mi-a plăcut cel din piesa Arlechino. A fost o experienţă formidabilă, pentru că am interpretat patru roluri diferite“.


A regizat în jur de 60 de piese de teatru


A  jucat în sute de piese de teatru, filme şi seriale de televiziune, iar prima piesă a regizat-o în urmă cu peste 30 de ani. „În urmă cu puţin timp am văzut la o televiziune română unul dintre filmele în care am jucat. În anul 1979 am regizat prima piesă. Este vorba de spectacolul Excepţie de la regulă, care a fost jucat la Teatrul din Perugia. Am pus în scenă în jur de 60 de piese în diferite ţări“, ne spune regizorul italian.
 

Ce-i place
„Muzica este unul dintre hoby-urile preferate. Îmi place în special opera, spectacolele favorite fiind  Traviata şi Rigoleti. Îmi place să merg la mare iarna. Este un peisaj special şi mă inspiră. Am un loc preferat unde merg la mare, la Cesenatica, la cinci kilometri de casă. Îmi place să ascult oamenii şi poveştiile lor“.

Ce nu-i place
Nu suport supunerea persoanelor în general. Nu îmi plac oamenii de genul celor care cred că nu au nevoie de nimeni, că lor trebuie să li se supună toţi. Cred că oamenii au nevoie de cineva şi ceva.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite