Târgu-Jiu: Constantin Pălivan i-a anesteziat pe marinarii militari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fost medic pe nave de război, Constantin Pălivan,directorul medical al Spitalului Târgu-Jiu, se mândreşte cu o experienţă de peste 30 de ani în care a făcut peste 10.000 de anestezii.

Ce-i place:  Să meargă la mănăstiri ca să se roage şi să se reculeagă. A văzut aproape toate mănăstirile începând din zona Dobrogei şi până în nordul Moldovei.

Ce nu-i place: Duşmănia şi răzbunarea. Consideră că, oricât de rău ar fi, omul trebuie iertat atunci când greşeşte. „Chiar dacă cineva mă jigneşte nu pot să ţin ranchiună. Încerc să nu iau în calcul răutăţile altora“.


Constantin provine dintr-o familie simplă, din comuna Roşia de Amaradia, satul Rugetu. Încă din clasa întâi avea un vis mare, acela de a deveni medic. Talentul pentru o astfel de meserie i l-a descoperit învăţătorul său. „Constantin Birău mi-a fost învăţător în primele patru clase. Dânsul mi-a sugerat să urmez medicina deoarece eram foarte meticulos în tot ceea ce făceam. Am urmat această carieră şi din iubire pentru oameni“, povesteşte Constantin Pălivan, directorul Spitalului Judeţean Târgu-Jiu.
În anii de liceu petrecuţi la „Tudor Arghezi“, în Târgu-Cărbuneşti, a participat la toate olimpiadele de chimie, ţintind premiul cel mare de la faza naţională. Ajutat de dascălii săi, care l-au pregătit în materiile necesare la admitere, Constantin a intrat al doilea la Institutul de Medicină din Bucureşti, Facultatea de Medicină Generală, Secţia Medicina militară. În „pâine“ a intrat în 1971, când a devenit medic în marina militară. „Am lucrat doi ani la bordul navelor de război, timp în care am tratat marinarii militari. Din 1973 am lucrat ca medic de medicină generală la Dispensarul Bibeşti, iar trei ani mai târziu, după ce mi-am dat rezidenţiatul, am venit la Spitalul Judeţean Târgu-Jiu, ca anestezist“, povesteşte Constantin Pălivan. 
În 1979 a absolvit şi Facultatea de Specializare şi Perfecţionare din Bucureşti, specialitatea Anestezie Terapie Intensivă. „Am ales această specialitate după ce tatăl meu a murit la doar 48 de ani. Avea ulcer hemoragic, iar atunci nu existau medici anestezişti, pentru intervenţia chirurgicală. Am suferit enorm şi am jurat că voi deveni anestezist. Ca medic am avut şi insuccese, dar au fost întrecute de satisfacţii. Am salvat mulţi oameni, am făcut oameni normali din muribunzi. În 34 de ani de activitate am făcut peste 10.000 de anestezii“, spune mândru Constantin Palivan, care de patru ani conduce Spitalul Judeţean Târgu-Jiu.

Pasionat de arta gătitului
 
Medicul Pălivan colecţionează cărţi de gastronomie şi se pricepe foarte bine la gătit. „Am învăţat să gătesc după reţete. Pentru mine reprezintă o artă şi o mare pasiune. În copilărie, eu îmi ajutam mama la bucătărie. Găteam zilnic pentru că nu aveam frigider. De aici a început pasiunea pentru gastronomie. Am învăţat să fac orice fel de mâncare. Ador preparatele tradiţionale gătite în oale de pământ“, încheie Constantin Pălivan.

Care au fost cele mai triste momente din viaţă?

În cariera mea am avut şi supărări. Am suferit atunci când mi-au pierit în braţe colegi de liceu, prieteni şi rude, cu toate că am depus tot efortul necesar ca să-i salvez.

Cum este meseria de medic anestezist?


Foarte grea. Este o specialitate - graniţă, asta înseamnă că un medic anestezist preia absolut toate urgenţele majore din orice ramură a medicinei. Pentru mine reprezintă o mare răspundere. 


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite