Târgu-Jiu: Andrei Novac, cel mai tânăr membru al Uniunii Scriitorilor din Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Andrei Novac, cel mai tânăr membru al Uniunii Scriitorilor din Gorj
Târgu-Jiu: Andrei Novac, cel mai tânăr membru al Uniunii Scriitorilor din Gorj

Andrei Novac este un împătimit al poeziei şi literaturii încă de când era mic. Avea 15 ani când a scris prima sa poezie, iar de atunci a continuat să scrie. Setea de lectură şi de cunoaştere au făcut din acesta un veritabil profesionist al condeiului, ajungând să publice  în 10 ani, cinci cărţi de poezie şi numeroase materiale literare în diverse reviste de specialitate.

Tânărul a studiat istoria la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi a terminat un master în domeniul relaţiilor internaţionale şi integrare euro-atlantică, la Universitatea Bucureşti, în cadrul Facultăţii de Istorie. Atras mai mult de arta scrisului, Andrei a continut să studieze în acest domeniu, iar acum este doctorand în literatură. În acelaşi timp el lucrează şi în cadrul Administraţiei Parcului Naţional Defileul Jiului, unde este responsabil cu comunicarea şi relaţiile cu mass media. Nu este însă locul de muncă pe care şi l-ar fi dorit cu adevărat, visând mai degrabă să-şi pună în valoare cunoştinţele într-o instituţie de cultură. Nici măcar cariera în învăţământ nu l-a tentat până acum, spune el, întrucât salariile celor care muncesc la catedră nu sunt motivante, iar sistemul de învăţământ românesc presupune uneori compromisuri pe care nu le poate accepta. La de 25 de ani el a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, instituţie de prestigiu cu care puţini autori se pot mândri la vârsta sa. A publicat în revistele Convorbiri literare, Caietele Columna, Scrisul românesc, Luceafărul, Paradigma XXI, Ramuri, Rostirea Românească şi Floare de latinitate. De asemenea, a scos cinci cărţi de poezie, ultima dintre acestea fiind Locul în care întorc tramvaiele lansată recent la Târgu Jiu.

„Mă regăsesc în poezie şi în tot ceea ce fac“

Andrei Novac scrie pentru ca aşa simte. A trecut demult de perioada când făcea acest lucru doar ca hobby. Vrea să scrie pentru că vrea să transmită ceva celor care au curiozitatea să-l citească„Pentru mine, scrisul a devenit un mod de viaţă şi nu pot să stau fără să scriu. Acest lucru contează pentru cei din jur abia atunci când oamenii simt ceea ce spui prin ceea ce scrii. Din păcate se citeşte tot mai puţin, iar literature nu este promovată aşa cum ar trebui“, spune acesta. Andrei scrie acum la un alt nivel decât cel din perioada adolescenţei. Prima sa poezie, apărută în revista Convorbiri literare, l-a încurajat şi l-a făcut să-şi dorească şi mai mult să scrie. A publicat peste 500 de poezii, dar tot la fel de multe sunt şi cele care nu au văzut lumina tiparului. Versurile sale sunt originale, nu neapărat rimate, abordând teme variate în funcţie de simţirea poetului. Dominantă este prezenţa urbanului în poeziile sale, mai ales în ultimul său volum, Locul în care întorc tramvaiele. Este atras foarte mult de Paris, oraş pe care l-a văzut o singură dată până acum, dar în care ar vrea să se întoarcă şi chiar să locuiască. În familia sa a găsit întotdeauna înţelegerea şi susţinerea de care a avut nevoie. „Părinţii m-au lăsat să fac ce-mi place, nu mi-au impus ce meserie să îmi aleg. De la tata am moştenit dragostea pentru natură, acesta fiind inginer silvic, iar de la mama, fiind medic, sensibilitatea sufletească. Sora mea o moşteneşte în privinţa carierei pe care şi-a ales-o. Eu am fost atras mai mult de partea umanistă a lucrurilor.“, afirmă Andrei.
Ce îi place?
Pe lângă poezie iubeşte fotbalul şi este un suporter înfocat al Universităţii Craiova. „De când eram mic ţin cu Craiova şi mă străduiesc să fiu prezent la fiecare meci al lor pe stadion“, mărturiseşte Andrei. Îi place să mai asculte rock-ul anilor 80 şi este fan al grupului IRIS.
Ce nu-i place?
Nu-i place că nu are puterea de a schimba anumite lucruri şi mai ales oamenii care nu reacţionează la lucrurile rele din jurul lor. Nu-i place că nu poate fi calm întotdeauna.
Când va apărea următorul volum de poezii?
„Nu aş putea să răspund acum. Depinde de inspiraţie. Mă găndesc să public în viitor o carte bilingvă, în română-franceză care să conţină 50 de poezii despre oraşul Paris“.
Care este poetul sau scriitorul tău favorit?
„M-afascinat Nichita Stănescu. Este poetul care mi-a plăcut cel mai mult şi care mi-a deschis setea de a scrie şi de a mă perfecţiona în ceea ce fac“

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite