Târgu-Jiu: Ţăranii din Leleşti, gata de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi localnicii din comuna gorjeană Leleşti au primit echipamente militare scoase din uz de armata română.

Primăria localităţii a împărţit fiecărei familii câte un echipament care constă în: raniţă, sac de merinde, trei perechi de izmene, pulover, cămaşă, mănuşi, centură şi foaie de cort. Familia Truşcă este mulţumită de lucrurile pe care le-a, primit, cu toate că sunt de culoare kaki. Ion, de 64 de ani, ia raniţa militară în spate atunci când merge cu animalele la păscut, iar nevasta lui, Iulia, de 63 de ani, îşi pune cămaşa de armată când se ocupă de treburile gospodăreşti. E bună pentru că ţine la murdărie. E şi un material bun în ea, că nu se rupe uşor. Nu vedeţi că prin comerţ nu mai poţi să găseşti nimic de calitate. Tot ce am primit sunt noi. Sunt foarte bune“, spune Iulia.

image

Ion nu a avut nici măcar în armată parte de un aşa echipament: „În armată, am avut o centură din material textil, nu din piele, cum am primit acum. Era bine dacă aveam o centură din asta. Şapca e bună că mă fereşte de soare, iar raniţa o iau când plec cu animalele la păscut. Bag în ea o sticlă cu ţuică şi mâncare. Este încăpătoare“.

La sapă, cu raniţa în spate

Maria Nistor, de 68 de ani, trăieşte singură doar dintr-un ajutor social. A primit şi ea un echipament militar. Bătrâna se îmbracă cu cămaşa militară, îşi ia raniţa în spinare şi porneşte la luptă înarmată cu o sapă. „Sunt bune că sunt noi şi prin gospodărie îmi sunt de folos. Am un nepot căruia o să-i mai dau din ele. Mănuşile sunt bune mai ales iarna, că le mai dau la animale de mâncare şi nu-mi îngheaţa mâna. Nu am mai primit aşa ceva“.

1100 echipamente militare

Primăria comunei Leleşti a primit 1100 echipamente militare scoase din folosinţă de armata română. Marian Rotaru, primarul localităţii, spune că a făcut adrese către Ministerul Apărărării Militare, iar întocmirea actelor a durat patru luni: „Am aflat, în toamna anului trecut, de la un coleg, primar al unei comunei din judeţul Prahova, de posibilitatea de a primi în mod gratuit, de la unităţile militare, diverse articole de îmbrăcăminte şi lucruri, care ar putea fi folositoare într-o gospodărie. Am întocmit diverse situaţii privind starea materială a locuitorilor. Cam patru luni a durat întocmirea întregii documentaţii. Echipamentele au fost primite luna trecută. Le-am luat de la două unităţi militare din Bucureşti şi de la cea din Târgu-Jiu“. A urmat apoi emiterea unei hotărâri a Consiliului Local privind distribuirea obiectelor. Primarul Marian Rotaru spune că s-au distribuit o parte din echipamente, urmând ca oamenii să vină şi să ridice şi restul: „Oamenii sunt mulţumiţi. Sacul de merinde este foarte bun pentru că pot să bage în el sticla cu ţuică şi mâncare atunci când sunt plecaţi la muncă“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite