Târgu-Jiu: O învăţătoare care se află la catedră de aproape trei decenii declară: „Meseria de dascăl e cea mai frumoasă“

Târgu-Jiu:  O învăţătoare care se află la catedră de aproape trei decenii declară: „Meseria de dascăl e cea mai frumoasă“

Lavinia Chelea

Lavinia Chelea a şcolit nouă generaţii de copii, iar atunci când nu este la catedră pune pe hârtie exerciţii şi probleme. Deşi colegii săi din întreaga ţară se plâng de salariile pe care le primesc, învăţătoarea din Târgu-Cărbuneşti găseşte puterea să spună că meseria pe care o practică este cea mai frumoasă.

A copilărit pe plaiurile satului Bălceşti, din comuna Bengeşti-Ciocadia, chiar în locul în care s-a născut şi a crescut privighetoarea muzicii populare româneşti, Maria Lătăreţu. Atunci când era mică, Lavinia Chelea visa să devină judecător, iar în perioada liceului mergea în instanţă şi asista la procesele unor oameni pe care nu-i văzuse niciodată.

Vroiam să mă fac judecător. Eram la liceu şi mergeam la Târgu-Jiu, special pentru a asista la procese. Îmi plăcea să stau în sală, unele cauze mă amuzau, altele mă întristau. Aflam poveşti adevărate şi, nu ştiu cum făceam, că mă duceam numai la divorţuri. Nu credeam că i se putea întâmpla unei femei aşa ceva. Acum n-aş mai putea să lucrez în justiţie“, mărturiseşte dascălul Şcolii Gimnaziale George Uscătescu din Târgu-Cărbuneşti.

Deşi matematica este materia sa favorită, învăţătoarea a demonstrat că are talent şi în alte domenii. „Am scris o culegere de matematică, dar îmi place să mă implic în toate domeniile. Am realizat şi o monografie a Parohiei Bălceşti în cinstea tatălui meu, care a împlinit 87 de ani. A fost preot. Este o carte aparte, la care m-a ajutat şi tata. Un an şi ceva a durat pâna am strâns informaţiile, în 2008-2009. Se numeşte „Monografia Parohiei Bălceşti“ şi i-am oferit-o cadou de ziua lui“, declară Lavinia Chelea.


„Meseria de dascăl este cea mai frumoasă“


În ultimii 35 de ani, aceasta a predat numai în Târgu-Cărbuneşti şi a avut la clasă nouă generaţii de copii. „Mai am trei ani şi ies la pensie. Nu ştiu cum au trecut anii aceştia, dar, trăind în mijlocul copiilor, parcă sunt tot copil, iar anii au zburat aşa uşor. Meseria de dascăl este cea mai frumoasă. Cu cei mici trebuie să te joci, să ai răbdare şi să dăruieşti tot ce ştii tu, să nu fii egoist, să te faci înţeles. Relaţia familie-şcoală trebuie să fie apropiată. Nu notez decât în urma mai multor evaluări şi fac o medie, pentru că au şi copiii zile bune şi zile rele“, susţine învăţătoarea din Târgu-Cărbuneşti. Atunci când are timp liber, Lavinia chelea străbate ţara în lung şi-n lat, întrucât întotdeauna i-a plăcut să călătorească.

De cât timp sunteţi la catedră?

Sunt învăţătoare de 36 de ani, din care 35 i-am petrecut numai la şcoala din oraşul Târgu-Cărbuneşti. Cea mai mare satisfacţie este dată de rezultatele obţinute de cele nouă generaţii de copii pe care i-am avut la clasă. Sunt medici, poliţişti, care mă caută şi acum, iar acest lucru mă bucură enorm.

Care este materia preferată?

Îmi place foarte mult matematica, dovadă că, în anul 2009, am scris o culegere de matematică, care cuprinde exerciţii şi probleme compuse de mine pentru clasa I şi pe care o folosesc la clasă. Pasiunea mea pentru matematică se reflectă şi la copii, cei mai mulţi dintre ei fiind atraşi de această materie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările