Târgu-Jiu: Interpretul care a călcat pe urmele lui Ion Dolănescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A muncit de mic pentru a-şi împlini visul de a deveni un interpret de muzică populară cunoscut şi este pasionat în egală măsură de orgă şi acordeon. Sorin Şuteu este gorjeanul care a dat oraşul lui Brâncuşi pe marea din Constanţa.


A reuşit în viaţă prin ambiţia de a obţine totul prin forţele proprii. A avut o copilărie diferită de cea a altor interpreţi din Gorj, iar vocea lui răsună astăzi chiar şi pe meleaguri străine. Sorin Şuteu s-a născut la Petroşani, însă la vârsta de doi ani a ajuns în satul Negreni, acolo unde a şi descoperit pasiunea pentru cântecul popular. În copilărie, acesta îi avea ca model pe Ion Dolănescu şi pe Maria Ciobanu, ale căror piese le fredona în casa natală a părinţilor, din satul Negreni. La şcoală, învăţătorul i-a descoperit talentul şi la fiecare serbare, Sorin Şuteu era cel care încânta publicul. În clasa a IV-a se prindea în horă şi ştia paşii la fel de bine ca oamenii mari din comună. Trei ani mai târziu, a fost de ajuns să-l cunoască pe Gabriel Cotojman, un acordeonist din Prigoria, pentru a descoperi talentul la instrumentele muzicale. Din acel moment nu a mai avut linişte până când nu a intrat în posesia acordeonului cu 32 de başi, pe care îl mânuise Gabriel Cotojman.

A muncit pentru a-şi plăti cursurile

Sorin Şuteu a fost nevoit să muncească pentru a-şi plăti cursurile. „În clasa a VIII-a m-am înscris la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu, fiind din nou nevoit să muncesc pentru a-mi plăti cursurile. Trebuia să plătesc 1700 de lei pe an iar dacă părinţii mi-au spus că nu au de unde să îmi dea, am înţeles şi nu am mai insistat. Am muncit şi mi-am plătit şcoala singur", mai spune Sorin Şuteu. În tot acest timp, tânărul interpret a urmat şi Şcoala Profesională din Ţicleni, unde împreună cu fraţii Făina a reuşit să obţină locul doi la un concurs de muzică uşoară. „După ce am obţinut acest premiu, liceul ne-a trimis două săptămâni la mare, la Năvodari, şi împreună cu Fraţii Făină cântam piesele lui Dan Spătaru", precizează gorjeanul Sorin Şuteu.

A primit două cămăşi de la Petrică Mâţu Stoian

Sorin nu se desparte nicio clipă de portul oltenesc. După o carieră strălucită pe care a avut-o în judeţul care găzduieşte oraşul lui Brâncuşi, cochetând cu ansambluri precum Doina Gorjului din Târgu-Jiu şi Maria Tănase din Craiova, artistul s-a îndreptat, în anul 2004, către Constanţa, unde a devenit colaborator al Ansamblului Brâuleţul. „În total, am imprimat zece albume. În anul 2004, am plecat la Constanţa şi am cântat la terasa «Dunărea», din Saturn. Mi-a plăcut foarte mult marea şi după doi ani în care mă împărţeam între familie şi drumurile spre Constanţa, am chemat-o pe soţia mea la mare şi împreună cu cei patru copii ne-am stabilit definit la Constanţa, în anul 2006. Aici port cămăşile cu specific gorjenesc. Am în total zece cămăşi, dintre care două sunt de la Petrică Mâţu Stoian, cu iz de Banat", mai spune gorjeanul stabilit la celălalt capăt al ţării.


Ce vă place?

Trei lucruri îmi plac foarte mult: pescuitul, călătoriile şi fotbalul. Întotdeauna am fost atras de sport şi chiar am făcut doi ani de lupte libere. Atunci când am timp liber, merg la fotbal. Steaua este echipa mea de suflet şi ca orice suporter, îmi place să urmăresc meciurile echipei favorite. Îmi place să cânt la orgă şi la acordeon.

Ce nu vă place?
Nu sufăr minciuna. După ce îmi dau seama că cineva mă minte, mă resemnez şi sunt atent să nu mai ajungă informaţii despre mine la persoana respectivă. Există oameni care m-au dezamăgit. Au înmagazinat secrete pe care le duceau mai departe. Cei care bârfesc şi sunt puşi pe scandal sunt excluşi din cercul meu de prieteni.

Ce v-a determinat să alegeţi această meserie?

S.Ş. : De mic copil mi-a plăcut muzica. Aşa a fost să fie. Mama mea cânta
atunci când mergea la muncă. Oamenii o puneau să interpreteze anumite cântece, iar eu am dus mai departe acest talent. Îmi amintesc că atunci când venea la noi în comună formaţia Petrol plecam de acasă, fugeam cu copiii de vârsta mea şi stăteam ore în şir în frig să-i auzim pe soliştii respectivi cântând.

Cum aţi ajuns ca şi artist gorjean în Constanţa?

S.Ş.: Am avut un motiv bine definit să ajung la Constanţa. Am cântat multe Revelioane în Germania iar una dintre colegele mele era căsătorită cu un constănţean organist. Am cântat împreuna patru ani la Târgu-Jiu, după care ei au hotărât, în anul 2004, să se mute în Constanţa. Mă sunau frecvent şi mă invitau acolo. Iniţial m-am dus şi am cântat în Saturn. Mi-a plăcut foarte mult marea, fiind în zodia scorpionon. Ulterior, a venit şi soţia mea în Constanţa şi ne-am stabilit aici.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite