Singurul candidat aflat în scaunul cu rotile care participă la alegerile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Niki Simionescu candidează pentru un post de consilier judeţean
Niki Simionescu candidează pentru un post de consilier judeţean

Nicolae Simionescu, 24 de ani, din comuna Polovragi, judeţul Gorj, este singurul candidat la alegerile locale din 27 septembrie din judeţul Gorj care se află în scaunul cu rotile. Nicky, aşa cum îi spun prietenii, candidează din partea PNL pentru loc de consilier judeţean.

Nicky a ales să se implice în politică pentru a schimba condiţiile de viaţă ale persoanelor cu dizabilităţi, ar primul proiect pe care doreşte să-l vadă pus în practică este înfiinţarea centrelor „respiro“. 

„Am ales să candidez considerând că politica este singura şansă reală de a produce schimbări în societate. De la momentul candidaturii şi până acum, mi-am dat seama că, din păcate, persoanele cu dizabilităţi sunt destul de reticiente în reuşita unei schimbări reale. Se poate spune că sunt şi dezamăgite, dar din ce am constatat, multe din persoanele cu dizabilităţi nu vor să acorde încrederea unei persoane venite din rândul lor”, spune tânărul. 

„Primul proiect la care mă gândesc este înfiinţarea unor centre de respiro pe raza judeţului Gorj, unde, în prezent, nu există o unitate de acest fel. În centrele de tip respiro, persoanele cu dizabilităţi pot avea parte de o îngrijire adecvată, atât din puinct de vedere medical, cât şi din punct de vedere al relaţiilor interumane. Unităţile de acest fel reprezintă pentru aparţinătorii persoanelor cu dizabilităţi o soluţie optimă în momentul în care, pentru un anumit timp, nu pot avea grijă de persoanele respective, având în vedere faptul că sunt alături de acestea 24 de ore din 24“, adaugă acesta. 

Accesibilizarea şi angajarea persoanelor cu handicap, priorităţile lui 

Candidatul aflat în scaunul cu rotile îşi doreşte ca persooanele care nu se pot deplasa pe propriile picioare să aibă acces în instituţii şi în toate locurile de interes.

„Voi insista foarte mult ca mediul exterior din judeţul Gorj să poate asigura o deplasare optimă a fiecărei persoane cu dizabilităţi. În principal, în momentul de faţă, persoanele se ocupă cu o foarte mare problemă în ce priveşte accesibilizarea. Nu pot ajunge la foarte multe instituţii publice, în spitale nu au toalete adaptate nevoilor lor, iar în multe magazine şi chiar farmacii nu se poate intra deoarece rampele amenajate sunt foarte abrupte sau inexistente“, afirmă tânărul. 

De asemenea, o altă mare problemă este integrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu handicap. „De obicei, există foarte mulţi angajatori care preferă să dea banii către stat şi să nu angajeze persoane cu probleme de sănătate ca să nu amenajeze accesibilităţi pentru acestea. Legea obligă unităţile economice şi instituţiile publice, care au mai mult de 50 de salariaţi, să angajeze patru la sută persoane cu handicap, în caz contrar fiind nevoite să plătească salariile acelor angajaţi pe care ar fi trebuit să-i aibă la stat“, este de părere Nicky.

Îşi doreşte să ajungă avocat

Nicky a absolvit Liceul Teoretic Novaci, secţia filologie, şi a absolvit Facultatea de Drept şi Administraţie Publică din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu. A vrut să susţină examenul de admitere în avocatură, dar s-a lovit de o serie de piedici.

„Am vrut să susţin examenul de admitere în avocatură, dar din cauza diagnosticului trebuia să merg mai multe zile consecutiv în policlinică pentru a susţine mai multe teste, iar o comisie să-mi dea diagnosticul. Din cauza pandemiei de COVID-19, am preferat să amân cu un an susţinerea acestui examen. Pe lângă diagnosticul de parapareză spastică, pe certificatul de handicap există şi cel de encefalopatie sechelară, care s-ar putea traduce prin existenţa anumitor sechele care nu mi-ar permite să trec acel examen. Eu nu sunt afectat din punct de vedere cerebral şi al raţiunii, diagnosticul fiind pus de medici din obşnuinţă“, povesteşte el.

Lui Nicolae îi place să călătorească, dar condiţiile din România îl împiedică şi îl condamnă mai mult la izolare: „În principiul mi-ar plăcea să să călătoresc, dar nu există foarte multe mijloace de transport accesibilizate. Atâta timp cât nu se va produce o schimbare reală, situaţia“.  

Vă mai recomandăm şi:

Florăriile, în sapă de lemn din cauza restricţiilor din prima zi de şcoală.„Vânzările au fost dezastruoase“

Portofel cu bani şi carduri găsit în zona Rânca de un turist din Braşov. A fost pierdut de un vizitator din Mehedinţi

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite