Semnal de alarmă tras de un arhitect din Târgu Jiu: poliestirenul ar fi un material nesigur şi periculos pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr arhitect din Târgu Jiu susţine că există pericole când se folosesc poliestirenul şi vata minerală drept materiale termoizolante. Alexandru Hortopan propune, ca alternativă, două materiale ecologice, pe bază de lână de oaie şi cânepă.

Alexandru Hortopan spune că, pe lângă faptul că poliestirenul este uşor inflamabil, acesta contribuie la dezvoltarea unor micro-organisme pentru că peretele nu mai „respiră“ şi umiditatea este ridicată. Tânărul arhitect propune alte două materiale termoizolante, care sunt ecologice.

Un astfel de material este pe bază de lână, care se găseşte din abundenţa în România: „În România se foloseşte în exces poliestirenul, ca material izolant, deşi se cunoaşte că este uşor inflamabil şi, în timp, prezintă o serie întreagă de neajunsuri care pot să afecteze chiar sănătatea locatarilor. Oamenii nu sunt informaţi pentru că pe piaţă există două produse care înlocuiesc foarte uşor poliestirenul şi vata minerală. Am cunoscut aceste produse într-un stagiu de practică pe care l-am făcut în Germania. În loc de poliestiren foloseau cânepa, care era pusă în anumite panouri, iar în loc de zăpada minerală lâna de Am lucrat cu aceste materiale şi, mai mult decât atât, le-am testat. În primul rând sunt materiale care nu ard. Apoi, sunt materiale provenite din categoria celor prietenoase cu mediul. Dacă la vata minerală există o anumită iritaţie dacă intră în contact cu pielea, la lână nu se întâmplă nimic. Ciobanii au ajuns să arunce lâna, în condiţiile în care poate să fie folosită pentru realizarea acestui material termoizolant“, spune Alexandru Hortopan.

Atenţie la locuinţele în care sunt crescuţi copiii

Arhitectul recomandă folosirea materialelor ecologice în cazul locuinţelor familiilor cu copii:

image
„Recomand folosirea celor două materiale mai ales la familiile cu copii mici. La ferestre se pune acum tâmplărie PVC, care este un material termuizolant, dar care nu «respiră», iar în combinaţie cu poliestirenul, tot spaţiul din interior devine lipsit de oxigen şi cu o umiditate crescută. În acest fel, se dezvoltă microorganisme care pot duce la apariţia unor afecţiuni respiratorii. Dacă un copil mic este crescut într-un asemenea spaţiu poate să aibă probleme cu bolile respiratorii“. 

Materialele ecologice lipsesc din marile lanţuri de magazine

Materialele ecologice oferite ca alternativă de arhitectul târgujian nu se găsesc în marile lanţuri de hypermarket-uyri de articole de bricolaj. „Nu ştiu de ce aceste materiale nu se găsesc în marile magazine pentru că sunt mult mai sănătoase şi eficiente. Cu toate acestea, există distribuitori autorizaţi pentru România a unor materiale de acest fel. Costurile nu sunt foarte mari faţă de materialele clasice, poliestirenul şi vata minerală, pentru că se adaugă costurile de transport“, a mai precizat alexandru Hortopan. 

Încă o alternativă

De asemenea, arhitectul spune că în urmă cu mai mult timp zidurile caselor sau blocurilor aveau o grosime mai mare pentru a fi eficiente energetic. „Înainte se construia zidul de 40 de centimentri şi nu mai era nevoie de termoizolaţie pentru că e eficientă ea în sine“, a mai precizat Alexandru Hortopan. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite