Secretele celei mai bune palinci de Gorj, dezvăluite de un fost primar: „Pun un sfert de litru apă şi trei sferturi ţuică, pentru a scoate toate impurităţile"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Toader Pasti, în timpul activităţilor din gospodărie                                  SURSA: facebook
Cristian Toader Pasti, în timpul activităţilor din gospodărie                                  SURSA: facebook

Cristian Toader Pasti, directorul Parcului Industrial Bumbeşti-Jiu şi fost primar al oraşului Târgu Cărbuneşti, este adeptul unui stil de viaţă tradiţional. Acesta locuieşte la casă, în oraşul de pe malul Gilortului în fruntea căruia s-a aflat timp de trei mandate, şi încearcă să-şi procure din propria gospodărie cam tot ce consumă.

Cristian Toader Pasti îşi prepară, în propria gospodărie, băutura, vinul şi pălinca, fiind o tradiţie în familia sa. A învăţat de la bunici şi părinţi toate secrete producerii pălincii şi vinului, care şi-au câştigat existenţa din această activitate. 

Directorul Parcului Industrial Bumbeşti-Jiu ne spune că a învăţat de la bunici cum să producă palinca. „De la bunicii mei am învăţat, pentru că erau producători de vin şi ţuică din satul Ştefăneşti şi din comuna Jupâneşti. Eu cu soţia ne ocupăm singuri de producerea palincii de câţiva ani. Mă ocupam împreună cu părinţii, care ştiu şi ei tainele producerii băuturilor“. 

Cazanele în care prepară tăria sunt de pe timpul străbunicilor. Sunt din aramă, iar băutura capătă un gust aparte. „Am păstrat totul de la străbunici. Cazanele sunt de pe timpul lor. Au o vechime foarte mare. Aveau totul foarte bine păstrat şi ordonat. Am chiar şi actele de la cazane, alcoolmetre, cănuţe şi măsuri“, ne explică fostul primar.

Reţeta palinicii, îmbunătăţită cu sfaturi din Maramureş

Cristian Toader Pasti şi-a îmbunătăţit reţeta cu câteva sfaturi de la prietenii săi din Maramureş: „Palinca are o tărie de vreo 60 de grade. De două ori o pun la foc. A doua oară folosesc un secret pe care l-am învăţat de la un prieten din Maramureş. Pun un sfert de litru apă şi trei sferturi ţuică, pentru a scoate toate impurităţile şi pentru a avea bulele acelea specifice. Focul de lemne este unul domol şi trebuie stat lângă cazan şi descântat. Mai punem pe jar şi cartofi, mici, un pui. Este o munca foarte plăcută“.

Produse bio 

Cristian Toader Pasti încearcă să consume produse cât mai naturale, aşa numitele „bio“. Îşi asigură aproape toate produsele necesare existenţei în propria gospodăria. „Inclusiv pâinea ne-o facem în casă. Cumpărăm foarte puţine lucruri. Mâncăm cât mai sănătos posibil“, spune Pasti.

Palinca, un elixir

Directorul Parcului Industrial ne spune că palinca poate face adevărate minuni:

Pasti
„Un păhărel de palincă înainte de masă şi încă unul-două în timpul mesei sunt elixir. Îmi place s-o şi fac, dar s-o şi beau. Oricât ai fi de supărat, dacă iau două păhărele de palincă, nu mai vezi nicio criză.

Pasti spune despre el că este un „ţăran urban”. Nu face cantităţi foarte mari de băutură, ci pentru consumul familiei şi al prietenilor: „Cam 50 de litri de palincă şi 400 de vin reuşesc să produc anual. Nu este mult. Sunt foarte mulţuimit de palincă. Ne-am învăţăt unii pe alţii. O palincă făcută în gospodărie e mult mai curată şi mai bună faţă de un whisky contrafăcut din magazin. Tot mai mulţi oameni se îndreaptă către produsele tradiţionale. Ne-am învăţat să ne tăiem pomii, să-i îngrijim“.

„Sfătuiesc pe toată lumea să petreacă mult timp în aer liber“

Pasti are mai multe sfaturi legate de viaţa sănătoasă: „Eu ştiu de la străbunicii şi bunicii mei cât de sănătos trăiau. Bunicii au trăit peste 90 de ani, iar părinţii au o vârstă înaintată. Eu mă simit foarte bine şi sfătuiesc pe toată lumea să petreacă mult timp în aer liber şi nu în faţa calculatorului. Asta e viaţa! Nici nu îţi dai seama cât de puţin îţi trebuie ca să te simţi  bine. Eu cu vecinii mei ne înţelegem extraordinar. Strig la ei peste gard şi vin să bem un păhărel de palincă sau de vin sau să ne ajutăm. România are un farmec al ei. Am avut nişte englezi în vizită. Le-am arătat cum se face vinul şi cum îl păstrez şi au fost impresionaţi, pentru că nu mai văzuseră aşa ceva şi ei cumpărau doar de la magazin“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite