Scandalul sexual de la Penitenciarul Târgu Jiu, în atenţia Avocatului Poporului

Scandalul sexual de la Penitenciarul Târgu Jiu, în atenţia Avocatului Poporului

O anchetă internă a fost declanşată la Penitenciarul Târgu Jiu

Scandalul sexual de la Penitenciarul Târgu Jiu se va afla în atenţia Avocatului Poporului. Mai multe fotografii din interiorul penitenciarului în care apar deţinuţi în ipostaze sexuale au ffost publicate de tabloidul Libertatea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi efectuează o anchetă cu privire la condiţiile de detenţie şi anumite fapte care s-ar fi petrecut în sopatele gratiilor. „Potrivit informaţiilor apărute în presă, în condiţiile în care în Penitenciarul Târgu Jiu există o supraaglomerare vădită (numărul de deţinuţi dintr-o singură cameră fiind de aproximativ 30, motiv pentru care aceştia dorm câte trei în două paturi), în penitenciar ar avea loc 'orgii sexuale' între deţinuţi. Conform aceloraşi informaţii, din cauza aglomeraţiei existente, deţinuţii servesc masa direct pe jos şi îşi depozitează mâncarea în condiţii insalubre. În plus, în respectivele articole este ridicată problema deţinerii de către persoanele condamnate a telefoanelor mobile şi accesul la internet, contrar regulamentelor interne", se arată într-un comunicat al Avocatul Poporului.
 
Răspunsul Penitenciarului
 
Reprezentanţii Penitenciarului Târgu Jiu au anunţat că au fost demarate cercetări specifice. În funcţie de rezultatul acestora, vor fi dispuse măsurile prevăzute de legislaţia în vigoare. „(…) în perioada executării pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, este interzisă orice formă de discriminare pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă, infecţie HIV/SIDA, în acord cu prevederile Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi cu Recomandările Consiliului Europei cu privire la tratamentul deţinuţilor. Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate acordă protecţie şi asistenţă tuturor deţinuţilor declaraţi vulnerabili, cum ar şi fi minorităţile sexuale, evitând astfel supunerea acestora la tratamente inumane sau degradante ori la alte rele tratamente”, scrie în comunicatul ANP. Potrivit regulamentelor, administraţia penitenciarului poate dispune cazarea şi alte măsuri necesare pentru asigurarea protecţiei deţinuţilor categorizaţi ca vulnerabili numai la cererea persoanelor în cauză şi numai pe durata pentru care este necesară măsura. „(…) există cazuri în care unii deţinuţi nu-şi declină orientarea sexuală şi întreţin în mod sporadic relaţii cu alte persoane custodiate. De-a lungul timpului, au fost înregistrate cazuri în care sunt comise abuzuri sexuale, situaţie în care, pe baza informaţiilor sau a plângerilor formulate, penitenciarul sesizează organele judiciare şi dispune demararea unor anchete interne”, se spune în comunicat.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: