Săracii romi cu palate din Gorj, datori vânduţi la stat. Liderul lor spiritual: „Şi-au făcut case mari când aveau afaceri cu fier vechi. Acum sunt săraci lipiţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de familii de romi din municipiul Târgu Jiu locuiesc în adevărate palate, însă susţin nu au bani să plătească impozitele pe care le datorează pentru construcţiile impozante pe care le deţin.

Datoriile romilor cu palate, dar cu datorii imense la bugetul local, reprezintă cea mai dificilă problemă pentru conducerea Direcţiei Publice de Venituri din cadrul Primăriei Târgu Jiu, instituţia care se ocupă de colectarea impozitelor şi taxelor locale. Nivelul restanţelor acestei categorii de persoane a ajuns la şapte milioane de lei. 

Mariana Budulan, director al Direcţiei Publice de Venituri, a spus că cea mai mare parte a familiilor de etnie romă nu au o sursă de venit şi au ajuns să caute în diferite locuri peturi şi sticle, pentru a le valorifica la centrele de recuperare: „Dacă în anii precedenţi mai reuşeam să încasăm în urma acţiunilor pe care le desfăşuram în teren o parte din restanţe, acum nu am reuşit să încasăm absolut nimic. Cei mai mulţi dintre ei sunt în situaşie de insolvabilitate. Nu mai au nicio sursă de venit. De regulă, am observat că în ultima vreme vând sticle peturi pentru a-şi întreţine familia. Sunt într-o situaţie foarte dificilă. Sunt multe imobile închise cu lacătul, pentru că familiile sunt plecate în străinătate“. 

Romii au şi amenzi neachitate  

De asemenea, romii figurează şi cu amenzi foarte mari neachitate la bugetul local al municipiului Târgu Jiu. Consiliul Local Târgu Jiu a acordat o facilitate, în senul de anulare a penalizărilor de întârziere şi a majorărilor în cazul în care îşi achită debitul iniţial. 

image
„Au amenzi în cuantum foarte mare şi au majorări care depăşesc cu mult debitele. Nu au beneficit de anularea de majorări, dacă îşi achită debiltele, deşi au fost înştiinţate. Am mers la fiecare şi le-am comunicat această facilitate“, 

a mai precizat Mariana Budulan. 

Romii spun că au ajunsă în sapă de lemn

image

Ion Mihai, liderul spiritual al romilor din Meteor, spune că ţiganii au ajuns în sapă de lemn: „Şi-au făcut palatele atunci când aveau afaceri cu fier vechi şi obţineau venituri mari. Aveau şi angajaţi şi lucrurile mergeau foarte bine. Au fost introduse o serie de reguli şi mulţi nu au mai putut să-şi păstreze centrele de fier vechi şi le-au închis. Nu s-au gândit că vor ajunge într-o asemenea situaţie. Acum sunt săraci lipiţi, dar au aceste case foarte mari. Nu au cu ce să plătească pentru că impozitul ajunge la câteva zeci de mii de lei pe an“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite