Salvamontiştii au pus o cruce şi un drapel pe cel mai înalt vârf din Munţii Vâlcan, ca omagiu pentru cei care şi-au dat viaţa în Primul Război Mondial

Salvamontiştii au pus o cruce şi un drapel pe cel mai înalt vârf din Munţii Vâlcan, ca omagiu pentru cei care şi-au dat viaţa în Primul Război Mondial

Drapelul României flutură pe Vârful Oslea

O cruce şi un catarg cu drapelul României au fost puse de salvamontiştii gorjeni alături de câţiva iubitori ai muntelui pe vârful Oslea, cel mai înalt din Munţii Vâlcan.

Ştiri pe aceeaşi temă

„A fost un mic omagiu adus celor care au luptat în acest masiv în care s-au dus primele lupte crâncene din Primul Război Mondial de pe teritoriul ţării noastre“, a spus Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj. 
Crucea şi catargul au fost puse la dispoziţie de un pasionat al alpinismului din Bucureşti.
Cinci salvamontişti gorjeni şi un turtist olandez, care a ţinut să participe la această acţiune, au escaladat Vârful Oslea, aflat la o înălţime de 1946 de metri. Cel mai greu a fost, mărturiseşte Sabin Cornoiu, transportul uneltelor, crucii şi catargului. 
„Nu a fost un traseu dificil. Este unul de dificultate medie. Am ajuns pe vârf într-un timp de aproximativ o oră de la locul la care au oprit maşinile. A fost mai dificil să transportăm materialele şi uneltele. Fiecare am cărat cam 10-15 kg.“,
a mai spus Sabin Cornoiu. 
 

Crucea are o înălţime de doi metri şi jumătate

 
Crucea care se află Vârful Oslea este confecţionată din metal şi are o înălţime de doi metri şi jumătate. De asemenea, catargul de care a fost prins drapelul tricolor are o înălţime de trei metri. Acesta a precizat că în perioada următoare se vor mai monta câte o cruce şi un catarg pe încă două vârfuri din Gorj. 
 
Sabin Cornoiu a precizat că starea drapelului şi a crucii va fi verificată periodic: „O să verificăm în permanenţă steagul şi o să-l înlocuim dacă se deteriorează. Facem patrulări permanente, o dată sau de două ori pe lună, sau supraveghem cu binoclul“. 
 
citeste totul despre: