Ritualul crud al dacilor prin care un bărbat era tras în suliţe pentru a-i transmite mesaje lui Zamolxis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă arhivă Adevărul
Sursă arhivă Adevărul

La fiecare cinci ani, dacii organizau un ritual extrem de crud, prin care unul dintre ei era sacrificat şi trimis la Zamolxis ca să-i transmită doleanţele dacilor.

Istoricul grec Herodot din Halicarnas a scris despre cum se petrecea acest ritual. 

„Ei cred că nu mor, ci că acela care îşi dă viaţa se duce la zeul Zamolxis; unii dintre dânşii cred că acesta este Gebeleizis. Tot la cinci ani, ei trimit la el ca sol pe unul dintr-înşii, tras la sorţi, şi-l însărcinează cu câte le cere fiecare. 

Iată cum îl trimit: câţiva dintre ei se aşează în rând, ţinând câte trei suliţe în mână, iar alţii, apucând de mâini şi de picioare pe cel hotărât să fie trimis la Zamolxis, îl aruncă în sus, pe vârful suliţelor; dacă el a străpuns şi moare, ei cred că zeul le este prielnic; dacă nu moare, îl huiduiesc şi dojenesc ca pe un netrebnic şi păcătos şi, după aceasta, îl trimit pe altul, căruia îi dau aceeaşi însărcinare, cât e încă în viaţă. 

Tot aceşti traci, când tună şi fulgeră, trag cu săgeţi în sus, spre cer", consemna istoricul Herodot.

Cine era zeul în care credeau cel mai mult dacii

Istoricul Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, a scris în lucrarea „Scurtă Istorie a Românilor“ despre principalii zei ai dacilor, Zamoxis şi Gebeleizis. 

„Ca toate popoarele europene antice, daco-geţii erau politeişti (credeau în mai mulţi zei), chiar dacă au avut, în anumite perioade ale istoriei lor, un zeu principal. Cel mai cunoscut şi mai cinstit va fi fost amintitul Zamolxis, zeu al pământului, al semănăturilor şi al rodniciei, despre care dacii credeau că îşi are sălaşul undeva sub pământ. Opusul său şi acela care s-a întrecut cu el spre a-i lua puterea şi autoritatea a fost Gebeleizis, zeu al întregului cer, al furtunii şi al fulgerului“.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Medici care se ocupă de tratarea bolnavilor de COVID-19, ameninţaţi de rudele pacienţilor

„Revoluţie” a şoselelor pline de noroi din staţiunea montană Rânca. Ce le promit autorităţile turiştilor

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite