Protectoarea căţeilor: o gorjeancă are grijă de sute de patrupede adunate de pe străzi. „Nu primim nici măcar o felie de pâine de la vreo instituţie de stat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pro Animals

Carmena Şerbănoiu (59 de ani), inginer zootehnist, este preşedintele Asociaţiei de protecţie a animalelor „Pro Animals“ din Târgu Jiu, care deţine un adăpost cu peste 800 de câini. În plus, mai are grijă şi de 400 de maidanezi din padocul Primăriei Târgu Jiu.

Carmena Şerbănoiu, inginer zootehnist din Târgu Jiu, a început să se implice în problema câinilor comunitari în urmă cu 16 ani, iar acum conduce un ONG care adăposteşte aproximat 800 de câini fără stăpân. „Totul a început în anul 1999, când am descoperit un spaţiu inadecvat de 18 metri pătraţi al Primăriei Târgu Jiu în care erau găzduţi în jur de 100 de câini, fără apă şi fără hrană, care se devorau între ei. Am avut informaţii că, la intervale regulate, câinii erau urcaţi într-o dubă, duşi undeva în pădure şi împuşcaţi. A fost momentul când am decis că trebuie să ne implicăm. Am înfiinţat organizaţia în anul 2000 şi am reuşit să obţinem de la Primăria Târgu Jiu o hală pentru a amenaja acolo un prim adăpost. După un an, primăria a construit un adăpost, pentru că era obligată de legislaţie, şi am mutat câinii acolo“, explică protectoarea animalelor din Gorj.

Adăpostul funcţionează, de câţiva ani, într-o nouă locaţie pusă la dispoziţie de Primăria Târgu Jiu, pe drumul de centură, în incinta fostului CET. Aici trăiesc peste 800 de câini, fiecare cu povestea lui. „Am salvat mulţi câini de la hingheri, pentru că o mare parte dintre cei prinşi erau ucişi, alţii erau lăsaţi în păduri şi împuşcaţi de vânători deoarece legea le permitea, iar noi am preluat cu mari intervenţii câinii de la Serviciul de gestionare. Aşa s-au tot strâns, iar oamenii, aflând că funcţionează un adăpost, veneau şi îi abandonau, situaţie care se întâmplă şi acum. Nu există zi în care să nu găsim la poarta adăpostului cutii cu câini, căţei sau pisici. În plus, am salvat de pe stradă câinii accidentaţi sau maltrataţi. Astfel, am ajuns să avem în adăpost peste 800 de câini“, adaugă Carmena Şerbănoiu. 

CUŞTI PERSONALIZATE

Pro Animals

Condiţiile oferite câinilor din adăpostul asociaţiei sunt foarte bune. Fiecare patruped are cuşca lui pe care este inscripţionată şi numele său. Carmena Şerbănoiu ştie cum îi cheamă pe aproape toţi câinii din padoc. Asociaţia are şapte angajaţi care se ocupă de îngrijirea câinilor. 

„Cred că este singurul adăpost din ţară în care câinii, de dimineaţă şi până după-amiază, stau liberi, cu ajutorul îngrijitorilor. Fiecare câine are cuşca lui. Am încercat să le oferim condiţii pentru a nu avea senzaţia că sunt într-o puşcărie, ca în alte adăpostuiri. Câinii sunt foarte sociabili, tocmai datorită faptului că îngrijitorii stau mult cu el şi sunt bine îngrijiţi“,

relatează Carmena Şerbănoiu. Aceasta reuşeşte de una singură să facă rost de fondurile necesare, fără vreun sprijin din partea statului. 

Pro Animals

„Toate cheltuielile cu salariile, hrana, medicamentaţia, facturile la apă, electricitate, impozite şi alte costuri neprevăzute sunt asigurate de asociaţie. Nu primim nici măcar o felie de pâine de la vreo instituţie de stat sau de la Primăria Târgu Jiu, pentru că sunt câinii comunităţi. Plătim impozite la fel ca oricine, inclusiv impozit pe terenul pe care funcţionează adăpostul, deşi noi face o muncă pentru comunitate“, adaugă femeia.

DONAŢII DE LA IUBITORII DE ANIMALE 

Asociaţia din Târgu Jiu reuşeşte să supravieţuiască şi chiar să se dezvolte datorită donaţiilor făcute de iubitorii de animale din străinătate. „Un mare ajutor îl primim din partea Asociaţiei «Pro Animals» din Finlanda, care ne susţine financiar de zece ani. Fără ajutorul acestei asociaţii,  nu am fi putut ajunge la acest nivel. Toate condiţiile din adăpost au fost realizate din fondurile puse la dispoziţie de asociaţia finlandeză. De doi ani avem şi spijinul organizaţiei «Pro Animals» din Germania, care ne susţine cu mâncarea necesară. Fondurile provin doar din donaţii făcute de iubitorii de animale din Finlanda şi Germania“, povesteşte Carmena Şerbănoiu. 

Pro Animals

Femeie are grijă şi de câinii care se află în padocul Primăriei Târgu Jiu, pentru care donează o cantitate însemnată de hrană. Merge zilnic acolo şi petrece mai multe ore. „Pe lângă faptul că deţinem adăpostul cu peste 800 de câini, ajutăm lunar  padocul primăriei, unde sunt aproximativ 400 de animale, cu o tonă şi jumătate de hrană uscată, 600 de pâini şi 300 de conserve“, adaugă Carmena.

A SALVAT SUTE DE CÂINI

Carmena Şerbănoiu a văzut multe atrocităţi îndreptate împotriva animalelor. Un caz teribil a fost cel al unui câine bătut cu bestialitate şi aruncat într-un lac. „Am salvat foarte mulţi câini accidentaţi de maşini, bătuţi de proprietari, strangulaţi. A fost un caz mediatizat cu o persoană care i-a tăiat codiţa unui căţel. A fost ceva impresionant la prima vedere, dar pentru noi e ceva obişnuit pentru că frecvent ne ocupăm cu astfel de cazuri. De exemplu, am fost sesizaţi că, într-un cartier din Târgu Jiu, mai multe persoane de etnie romă au bătut un câine cu lopata şi l-au aruncat în lac. Ne-am deplasat acolo şi l-am scos din lac. Era inconştient. Nu am crezut că va supravieţui. L-am luat în adăpost şi acum este bine“, spune protectoarea animalelor. 

Pro Animals

Mulţi dintre câinii din adăpost au fost adoptaţi de către iubitori de animale din străinătate. Carmena Şerbănoiu are un album foto cu animalele care au ajuns în alte ţări: „Suntem exigenţi în privinţa adopţiilor, pentru că le solicităm celor care vor să ia un câine să îndeplinească anumite condiţii. Am găsit iubitori de animale care au adoptat mulţi câini de la noi în Germania şi Finlanda. Păstrăm legătura cu ei şi ne trimit fotografii cu câinii. De exemplu, o cunoscută prezentatoare de televiziune din Germania a adoptat o căţeluşă căreia atunci când era pui i-a fost tăiat boticul. A fost şi protagonista unui videoclip“.

ACŢIUNI GRATUITE

Cu sprijinul organizaţiilor din străinătate, Asociaţia „Pro Animals“ organizează periodic acţiuni gratuite de sterilizare a câinilor şi pisicilor deţinute de gorjeni. „În toamna anului trecut, am demarat un nou program care are loc la două săptămâni. Oricine poate să vină, pe baza unei programări, şi să-şi castreze gratuit câinele sau pisica. Am organizat astfel de acţiuni în toate oraşele din judeţul Gorj. Totul s-a desfăşurat pe cheltuiala asociaţiei, cu ajutorul organizaţiilor din străinătate“, a mai spus Carmena.  

ŞI-A SACRIFICAT VIAŢA DE FAMILIE

Carmena Şerbănoiu a elaborat prima lucrare de doctorat din România care a avut ca domeniu protecţia animalelor: „Cercetări privind comportamentul unor specii de animale de companie în adăposturi, ca parte integrantă a strategiei de protecţie a animalelor din România“. 

Mărturiseşte fost nevoită să facă multe sacrificii, pentru a se ocupa de câinii comunităţii. „Am avut mereu animale în casă. Fiica mea a crescut cu animale. Această pasiune şi activitate a presupus mari sacrificii de-a lungul timpului, şi anume o căsnicie distrusă, pentru că nu există viaţă de familie. De când mă ocup cu această activitate nu am avut concediu vreodată şi nu există zile libere de Paşti, de Crăciun sau când au fost alte evenimente. Am fost mereu prezentă la adăpost, iar prioritar a fost adăpostul şi nu alte activităţi“, povesteşte Carmena Şerbănoiu. 

Este susţinută de fiica ei, Patricia, medic veterinar, care a moştenit dragostea pentru animale: „Activitatea asociaţiei este o muncă de echipă în care fiecare angajat are un rol foarte important. Fără munca fiecăruia, adăpostul nu ar exista. În toată această perioadă, am avut-o mereu pe fiica mea, fără de care nu aş mai fi fost aici“, a încheiat Carmena Şerbănoiu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite