Principalul martor al acuzării în procesul lui Darius Vâlcov: „Mi-a dat 1,5 milioane de lei cash. A luat banii dintr-un seif“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionuţ Bărbulescu, fost deputat PD-L de Olt şi avocat, a fost audiat marţi, 18 decembrie, la Tribunalul Gorj în procesul în care Darius Vâlcov, fost ministru de Finanţe şi actual consilier al prim-ministrului Viorica Dăncilă, este judecat pentru complicitate la dare de mită.

Ionuţ Bărbulescu este principalul martor al acuzării. Fostul deputat a declarat în faţa instanţei de judecată că i-a botezat copilul lui Darius Vâlcov şi că era prieten cu acesta. El a relatat că Vâlcov i-a propus lui şi altor persoane să înfiinţeze firme pe care să le dezvolte.

Darius Vâlcov era atunci primar al oraşului Slatina şi preşedintele PD-L Olt, iar Bărbulescu era deputat: „Nu mi-a fost comunicat faptul că sunt inculpat într-un alt dosar la DNA. Am văzut în presă. Valcov mi-a botezat al doilea copil al familiei. În cursul anului 2011, domnul Valcov mi-a spus să găsesc persoane să înfiinţeze o firma. Eram într-o relaţie de apropiere şi de subordonare. Era şeful meu şi pe linie politică. Eu sunt avocat. Într-un weekend din vara anului 2011 mă aflam pe litoralul românesc, la Mamaia, cu Vâlcov, cu soţia mea, cu Şuşala Lucian şi soţia lui Mihaela, cu Guşatu Anca, împrejurare în care primul mi-a cerut să înfiinţăm câte o societate cu obiect de activitate diferit. Nu ne-a spus pentru ce. Era o întâlnire privată. Motivaţia a fost că, în funcţie de aptitudinea fiecăruia, să dezvoltăm o activitate şi a creionat nişte planuri de afaceri pentru fiecare societate. Mie mi-a cerut să înfiinţez o societate cu obiect de activitate topografie şi cadastru, iar în acelaşi an am înfiinţat firma Millenium Topografica. Până la înfiinţarea societăţii, am căutat, cu aprobarea inculpatului, persoane care să fie asociaţi şi administratori de fapt. Am căutat persoane apropiate mie şi inculpatului, care şi-a dat girul pentru ele“. 

barbulescu

„Am folosit banii puşi la dispoziţie de inculpatul Valcov, aproximativ 1,5 milioane de lei“

Bărbulescu (foto stânga) a declarat că Vîlcov i-a dat dintr-un seif suma de 1,5 milioane de lei pentru înfiinţarea celor trei firme. Seiful se afla în casa socrului lui Bărbulescu:

„Pentru înfiinţarea societăţii am folosit banii puşi la dispoziţie de inculpatul Vâlcov, aproximativ 1,5 milioane de lei. Banii erau cash şi se găseau într-un seif la domiciliul socrului meu, Rotaru Ioan, de pe strada Basarabilor. Venea domnul Vâlcov. Era un cod electronic. Am ridicat banii în prezenţa lui Vâlcov care ştia codul electronic al seifului. Socrul meu nu era prezent. Era într-o altă cameră. Eram doar eu cu Vâlcov. În discuţia purtată la Mamaia, în ceea ce mă priveşte pe mine, Vâlcov mi-a spus că după recuperarea investiţiei îmi va reveni 20% din profit. Ca asociat unic a fost doamna Andra Mădălina, iar că administrator Motorga Ştefan. Nu s-au întâlnit cu inculpatul Vâlcov. A refuzat, probabil, ca să se protejeze. Pe Motorga nu îl ştiam, dar m-am interesat în oraş. Vâlcov nu-i cunoştea pe cei doi. I-am spus cine sunt şi a acceptat. Administratorul îmi prezenta situaţia. SC Millenium Topografica şi-a început activitatea în domeniul cadastrului şi topografiei. Veneau persoane fizice şi juridice şi se semnau contractele. Aveam discuţii cu Motorga despre societate, iar cu Vâlcov discutam la o lună şi apoi mai rar“.

Trimis de Vâlcov la şeful OCPI Olt

Bărbulescu a declarat că existau foarte multe lucrări restituite de la Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Olt şi că Vâlcov i-a spus să meargă la directorul instituţiei, pentru a-i da o persoană pregătită care să lucreze la acele lucrări. Tot Vâlcov i-a transmis să-l plătească cu 1.000 de lei pe lună: „La început, domnul Motorga mi-a transmis că sunt foarte multe refuzuri din cauza lipsei de experienţă a angajaţilor. Am luat legătura cu inculpatul Valcov, iar acesta mi-a transmis să merg la OCPI Olt să-l contactez pe directorul Chiriţa Gigel ca să ne de-a o persoană care să-i înveţe pe angajaţi să depună corect lucrările. Am mers la OCPI. Am fost la domnul Chiriţa şi l-am întrebat dacă ştie pe cineva şi mi l-am recomandat pe Cincu Eduard. Nu m-am întâlnit cu acesta. Am luat legătura cu directorul Chiriţa în perioada sărbătorilor pascale din 2012. I-am spus lui Motorga că urmează să vina d-ul Cincu. I-am spus şi domnului Valcov care mi-a spus să-l plătesc cu 1000 de lei lunar. Nu îmi amintesc sa fi discutat modalitatea de plată, pe stat de plata, dar eu ştiam că nu puteam să o angajam pe persoană respectiva. Stiam că persoana ce urma să vină la societatea noastră era una cu experienţă care trebuia să ajute salariaţii societăţi în ceea ce priveşte întocmirea documentaţiei, pentru a nu mai fi respinse la OCPI Olt. Am vorbit cu Motorga şi îmi spunea că Cincu se prezenta la firma după ora 16,00 şi îi ajută pe salariaţi la întocmirea documentaţiei la lucrările înregistrate şi rămâne în jur de o jumătate de oră. Eu i-am spus lui Motorga să-i dea inculpatului Cincu 1.000 de lei. Nu m-am întâlnit cu Cincu. Banii pentru activitatea desfăşurată erau daţi de Motorga, dar nu ştiu în ce fel. Nu ştiu data exactă când Sălcianu Calota Marinela a devenit administrator, dar aceasta a preluat sarcina sa i dea lui Cincu 1.000 de lei. Banii plătiţi inculpatului Cincu proveneau din activitatea firmei, dar nu erau trecuţi în contabilitate. Din câte îmi amintesc, domnul Motorga mi-a spus că nu ar mai fi restituiri ale unor lucrări. Mi-a spus că primeşte o sumă prea mare pentru activitatea desfăşurată“.

 

Bărbulescu a mai precizat că, din câte ştie, Valcov nu a avut un folos material.

Acuzat de instigare la dare şi luare de mită.

Consilierul premierului Viorica Dăncilă este acuzat de instigare la dare şi luare de mită. Conform anechetatorilor, Darius Vâlcov este acuzat că a iniţiat constituirea unui număr de trei societăţi care acţionau ca un tot unitar, respectiv SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL şi SCA Ciobanu şi Asociaţii. Ulterior, fostul ministru al Finanţelor Publice a decis să-l coopteze, în cadrul uneia dintre acestea, pe Eduard Cincu, funcţionar al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliare(OCPI) Olt, care să verifice în prealabil documentaţia întocmită de către angajaţii SC Millenium Topographica SRL - având ca activitate cadastru - astfel încât să nu fie înregistrate multe respingeri de la OCPI.

Pe lângă Darius Vâlcov, au fost trimişi în judecată şi Mircea Dogaru, fost consilier juridic al Millenium Topgraphica şi Elena Calotă, administratorul societăţii, ambii pentru dare de mită, dar şi funcţionarul public din cadrul OCPI Olt, Eduard Cincu, pentru luare de mită.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Mircea Dogaru a fost cel care, în perioada ianuarie - aprilie 2012, i-a remis lui Eduard Cincu, funcţionar public din cadrul OCPI Olt, suma de 1.000 lei lunar, el fiind acuzat de dare de mită în formă continuată.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite