VIDEO Primul caz de infectare cu coronavirus din România: un gorjean care a intrat în contact cu italianul diagnosticat deja

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialii din sănătate au confirmat primul caz de coronavirus din România - un tânăr de 25 de ani din Gorj, care a mers la vânătoare cu italianul ce s-a aflat în România pentru câteva zile şi care ulterior a fost confirmat la Rimini.
Oficialii din sănătate au confirmat primul caz de coronavirus din România - un tânăr de 25 de ani din Gorj, care a mers la vânătoare cu italianul ce s-a aflat în România pentru câteva zile şi care ulterior a fost confirmat la Rimini.

Primul pacient din România infectat cu coronavirus a fost confirmat, miercuri seară, de către Victor Costache, ministrul Sănătăţii, şi secretarul de stat Raed Arafat. Este vorba despre un bărbat din Gorj care a intrat în contact cu italianul bolnav aflat în perioada 18-22 februarie în judeţele Dolj şi Gorj. În casa bărbatului mai locuiesc 7 persoane - niciun copil, doar persoane în vârstă - toate testate, cu rezultat negativ.

UPDATE 00:30 

Bărbatul confirmat este un tânăr cu vârsta de 25 de ani, care lucrează pentru firma italianului de 71 de ani care a fost diagnosticat cu coronavirus, la Rimini.

Şansele de vindecare sunt foarte mari în astfel de cazuri, mai ales că primul pacient din România nu pare să aibă istoric medical.

UPDATE: 23:30

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a anunţat, miercuri seară, confirmarea primului caz de coronavirus din România, la un bărbat dintr-o localitate din Gorj. Bărbatul este asimptomatic şi va fi transportat la Bucureşti.

„Suntem, din păcate, în situaţia să vă anunţăm că, în urma testării persoanelor din Gorj care au intrat în legătură cu cetăţeanul italian, avem primul caz infectat cu COVID-19 de pe teritoriul României. (...) Starea bărbatului este bună, nu e cazul să ne alarmăm”, a declarat Victor Costache.

„În casa barbatului mai există 7 persoane care au fost testate negativ. Ele vor rămâne izolate la domiciliu, sub pază, cel puţin 14 zile, după care le vor fi efectuate din nou teste”, a declarat Raed Arafat. „Transportul bărbatului se va face în condiţii de siguranţă, dar nu este unul de urgenţă, având în vedere că pacientul este în stare bună şi nu are probleme de sănătate”, a continuat secretarul de stat.

Rudelor bărbatului confirmat li se va asigura tot ce au nevoie, dar nu au voie să iasă din casă, fiind sub pază.

„Să nu o luaţi că sunt puşi şi sub sechestru. Va fi şi Poliţia Locală acolo. Este şi o protecţie pentru ei. Rămân acasă, vecinii trebuie să înţeleagă că nu îi poate afecta”, a spus Arafat.

Este posibil ca persoana infectată să fi intrat în contact şi cu altele. Va fi făcută o cercetare epidemiologică.

Autorităţile nu vor să menţioneze vârsta şi istoricul bărbatului din Gorj infectat cu Covid-19, însă au confirmat că a intrat în contact direct cu cetăţeanul italian. 

Este posibil ca bărbatul din Gorj să fi intrat în contact şi cu alte persoane. Va fi făcută o cercetare epidemiologică, deşi acesta fusese anterior izolat la domiciliu. Rezultatele anchetei vor fi gata, cel mai probabil, mâine.

Secretarul de stat Raed Arafat a spus că acest pacient va trebui transportat la spital şi internat cu echipament special al ISU Dolj cu autospecială pregătită cu izoletă. La acest moment, sunt plecaţi deja de la Craiova pentru preluarea pacientului de la domiciliu şi tranportarea sa la Insititutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti.

„Mai sunt 7 persoane care locuiesc în casa de unde a fost preluat pacientul confirmat cu COVID-19, toate fiind testate, iar rezultatul fiind negative. Cele 7 persoane vor rămâne isolate 14 zile la domiciliu, sub pază, şi li se vor asigura toate nevoile. Vor rămâne toţi acasă si apoi, după 14 zile, vor fi retestate. Dacă în timpul celor 14 zile vor începe să aibă simptome, vor fi testate mai devreme, iar dacă probele vor ieşi pozitive atunci se va face ceea ce trebuie“, a explicat Arafat.

Secretarul de stat a mai informat că gorjeanul confirmat cu coronavirus a fost în contact direct cu italianul de 71 de ani diagnosticat deja cu acest virus şi că nu este rudă cu acesta, ci doar o cunoştinţă. De asemenea, Arafat a mai spus că prioritatea, la acest moment, o constituie transportul în siguranţă la Bucureşti, nefiind vorba despre un transport de urgenţă. Arafat a menţionat că pacientul ar putea ajunge în patru-cinci ore la Bucureşti.

„Maşina cu care este transportat pacientul va fi dezinfectată înaintea întoarcerii la Craiova. Se va stabili un plan concret de lucru la Gorj, urmând ca prefectul şi membrii comitetului pentru situaţii de urgenţă să stabilească măsurile ce se impun“, a explicat Arafat.

El a spus că printre cele şapte persoane nu sunt şi copii, dar sunt persoane în vârstă. „Dacă eşti pozitiv şi asmptomatic poţi transmite boala. Pe parcurs, poţi deveni simptomatic sau nu. Nu este însă îngrijorător că pacientul este asimptomatic.“, a mai precizat Raed Arafat.

„Toate persoanele care au intrat în contact direct cu cetăţeanul Italian sau cu gorjeanul confirmat în această seară cu coronavirus trebuie să sune la DSP şi să se autoizoleze 14 zile la domiciliu. Ele vor fi evaluate medical la sfârşitul celor 14 zile, vor primi o adeverinţă de la DSP, în baza căreia îşi vor putea ridica, cu cardul de sănătate, de la medicul de familie, adeverinţa pentru concediul medical“, a declarat managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel.

Conferinţă de presă susţinută de Victor Costache, ministrul Sănătăţii, şi secretarul de stat Raed Arafat, directorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.


Ştirea iniţială:

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, a declarat că se confirmă primul caz de coronavirus în România, fiind vorba despre un bărbat din judeţul Gorj care a intrat în contact cu italianul de 71 de ani confirmat cu acest virus şi internat, în prezent, într-un spital din Rimini.

„Există diagnosticul pozitiv realizat la Matei Balş. Este vorba de pacientul din Gorj. Mai există o probă în lucru. Persoana din Gorj este în carantină. Urmează să decidem internarea ei“, a spus Moldovan la Antena 3.

Totodată, la Institutul „Matei Balş” mai sunt 33 de probe de la Gorj pentru care se aşteaptă rezultatul.

Persoana confirmată fusese izolată la domiciliu după ce intrase în contact cu italianul confirmat cu coronavirus la întoarcerea în ţara sa, după o vacanţă petrecută în România între 18-22 februarie. De asemenea, persoana confirmată era asimptomatică

Testul a fost confirmat în urmă cu puţin timp de către Institutul Matei Balş.

De altfel, autorităţile italiene au anunţat miercuri seară că bărbatul de 71 de ani ar fi contaminat trei persoane după ce a ajuns în ţara sa. Este vorba despre un angajat şi de un client al restaurantului pe care îl deţine italianul în vârstă de 71 de ani. Ar putea fi vorba şi despre italianul în vârstă de 51 de ani, care a fost şi el în România la o partidă de vânătoare.


Traseul în România al italianului de 71 de ani, purtător de coronavirus

Autorităţile române au stabilit traseul italianului bolnav de coronavirus în România. Bărbatul infectat cu coronavirus a intrat în contact cu zeci de oameni din momentul în care a ajuns în Oltenia, relatează Digi 24.

Acestora li se adaugă pasagerii cu care a călătorit în avion atât pe drumul dinspre Italia spre Craiova, cât şi invers. Numai în aeronavă, 44 de pasageri şi angajaţi ai companiei aeriene au stat în imediata lui apropiere.

Italianul a stat în România câteva zile şi s-a plimbat prin mai multe localităţi din Oltenia. Din datele obţinute de autorităţi, traseul bărbatului arată astfel:

- 18 februarie, ora 23,45: bărbatul de 71 de ani, împreună cu fiul său de 10 ani, ajung pe Aeroportul Internaţional Craiova cu o cursă de Bologna

- de la aeroport, italianul merge la o firmă de închirieri auto din Craiova, de unde închiriază o maşină cu care pleacă spre comuna Bâlteni, din judeţul Gorj

- 19 februarie, puţin după miezul nopţii, italianul şi fiul său ajung în satul Peşteana, la socrii

- 19 februarie, italianul îşi lasă copilul la bunici, în Peşteana, iar el pleacă spre Târgu Jiu. Aici locuieşte într-un apartament pe care îl deţine

- 20 februarie, bărbatul merge la Primăria Drăguţeşti din Gorj pentru a-şi plăti taxele şi impozitele locale

- 20-21 februarie, bărbatul are mai multe întâlniri de afaceri, în special în Târgu Jiu

- 22 februarie, italianul se întoarce la socrii săi, în Peşteana, îşi ia copilul şi pleacă spre Craiova. Aici, predă angajaţilor firmei de închirieri auto maşina şi merge la Aeroportul Internaţional. În jurul orei 14 pleacă spre Bologna într-un avion plin de oameni. În Italia medicii îl consideră suspect de coronavirus.

- 25 februarie, medicii din Italia confirmă că bărbatul este infectat cu cronavirus. Autorităţile din România intră în alertă. Toate persoanele care au intrat în contact cu bărbatul sunt căutate pentru a fi testate de medici.

Citeşte şi: Cine este primul român diagnosticat cu coronavirus / A fost la vânătoare cu italianul confirmat la Rimini

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite