Preotul care lucrează part-time ca instructor auto: „Îmi place să conduc şi să le ofer sfaturi celor tineri“

Preotul care lucrează part-time ca instructor auto: „Îmi place să conduc şi să le ofer sfaturi celor tineri“

Părintele Sorin Grigore Diaconescu a devenit instructor auto

Un preot gorjean s-a angajat ca instructor auto. Sorin Grigore Diaconescu are vârsta de 45 de ani şi este preot paroh în satul Voiteştii, care aparţine de comuna Bălăneşti, o parohie mică, unde îi rămâne mult timp liber, mai ales de la începutul pandemiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preotul Sorin Grigore Diaconescu (45 ani) spune că ideea de a face şi altceva decât să slujească la biserică i-a venit cam de nevoie, adică din dorinţa de a-şi suplimenta veniturile. El recunoaşte că salariul pe care îl realizează din activitatea pe care o desfăşoară în parohia de care răspunde este insuficent pentru a avea o viaţă decentă. 
 
Ca urmare, preotul Diaconescu a obţinut atestatul de instructor auto în toamna anului trecut, iar la începutul acestei luni s-a angajat „part-time“ la o şcoală de şoferi din municipiul Târgu Jiu. 

„Parohia mea este mică, iar timpul liber pe care-l am este destul de mare. Am căutat să mă angajez, dar nu acceptau să lucrez decât cu normă întreagă de lucru şi a intervenit şi pandemia. Mi-am dorit să fac ceva în plus, dar nu ştiam ce. Nu îmi este frică de muncă. M-am angajat la şcoala de şoferi «Copilot», pentru că a acceptat să lucrez «part-time». M-am îndreptat către această profesie deoarece îmi place să conduc şi să le ofer sfaturi celor tineri, astfel încât să-mi aduc contribuţia în comunitatea în care trăiesc. Am obţinut şi categoriile C şi CE şi sper să ajung la un alt nivel, să devin instructor pentru cei care doresc să devină şoferi profesionişti“, a precizat Sorin Grigore Diaconescu. 
 
Preotul a mers până acum în traseu cu ceilalţi instructori pentru a se obişnui, iar de săptămână viitoare va avea primii doi cursanţi pe care să-i pregătească în vederea obţinerii permisului de conducere. „Deocamdată, enoriaşii din parohie nu ştiu de această nouă activitate. O să-i informez şi nu cred că vor avea ceva împotrivă. De marţi voi intra în traseu. Până acum, am fost cu ceilalţi colegi pentru a mă obişnui. Orice început este greu“, a spus preotul. 
 

„Trebuie să ai nervi de oţel“

 
Părintele Diaconescu speră că le va oferi sfaturi utile cursanţilor. Acesta consideră că stăpânirea de sine este esenţială la volan: „Eu sunt o fire calmă, dar colegii mei îmi spun că trebuie să ai nervi de oţel. Este o responsabilitate mare pentru instructorul auto, pentru că el răspunde de tot ceea ce se întâmplă în trafic şi în maşină“. 
 

Parohia pe care o are numără 360 de suflete

Parohia pe care o are numără în jur de 360 de enoriaşi, care sunt în cea mai mare parte vârstnici. Activităţile religioase pe care le desfăşoară sunt reduse. 

„Sunt 210 familii. Tinerii sunt plecaţi din localitate. Imediat după ce termină studiile, pleacă din localitate. Cea mai mare parte a populaţiei este formată din bătrâni. Statul suportă 60% din salariul, dar cam 40% trebuie să înapoiez sub formă de impozite şi contribuţii. Am fost afectat de când s-a modificat sistemul plată a contribuţiilor, când totul a trecut în sarcina angajatului. Pentru a însemnat o reducere a veniturilor cu 700 de lei. Restul venitului trebuie asigurat din activitatea pe care o desfăşor în parohie. Având în vedere numărul mic al enoriaşilor, veniturile sunt insuficiente. Se organizează una sau două cununii religioase pe an şi două-trei botezuri. Înmormântările depăşesc zece pe an“, a precizat părintele Diaconescu. 
 

„Este o provocare“

Cristi Dănescu, administratorul şcolii de şoferi, a spus că părintele Nu am fost surprins de dorinţa părintelui de a lucra ca instructor auto. A fost o provocare pentru mine, pentru că este o noutate la nivel naţional. Am zis să încercăm să avem o colaborare. Fiind preot, are un avantaj în instructajul oferit cursanţilor. Ştie să se apropie de ei şi să le ofere sfaturi de mare ajutor“. 
 

Vă mai recomandăm

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: