Povestea tovarăşului de petreceri al „prinţişorului“ Nicu Ceauşescu

Povestea tovarăşului de petreceri al „prinţişorului“ Nicu Ceauşescu

Dan Ilie Morega, de la preşedinte de Cooperaţie la prefect de Gorj

Pe lângă sloganul „Jos Ceauşescu”, în timpul evenimentelor din decembrie 1989 din Târgu Jiu s-a strigat şi Jos Morega. Dan Ilie Morega era pe atunci preşedintele Uniunii Judeţene a Cooperaţiilor şi era un adevărat tartore al judeţului pentru că o mare parte din mărfurile care ajungeau în Gorj treceau prin depozitele unităţii conduse de el, după care erau distribuite către magazinele din toate comunele şi oraşele.

Pentru a fi protejat de mulţimea furioasă, militarii l-au băgat pe în garnizoana militară, unde a stat câteva zile. 
Morega era un prieten al familiei Ceauşescu. 

Nicu Ceauşescu venea frecvent în Gorj, pentru a lua parte la petrecerile organizate de Morega. Primul loc de muncă a fost la Secţia Valorificări a raionului Baia de Aramă. Gurile rele spun că Morega a lucrat aici ca tractorist. În perioada 1968-1976 a lucrat la Cooperativa Economică Zonală Târgu Jiu, iar apoi la Întreprinderea Comercială Târgu Jiu. Morega s-a angajat, ulterior, la Cooperaţie. A urmat în paralel şi facultatea, la seral. A trecut prin toate funcţiile şi a ajuns preşedintele Cooperaţiei. Era un conducător dur şi nu admitea încălcări ale regulilor. Careurile pe care le organiza în curtea unităţii şi în care îi mustra pe cei indisciplinaţi erau renumite. Unitatea pe care o conducea s-a clasat de mai multe ori pe primul loc în ţară, astfel că în anul 1986 a primit din mâna lui Nicolae Ceauşescu titlul de Erou al Muncii Socialiste.
 
Funcţii de conducere şi după decembrie 89
 
După evenimentele din decembrie 89, în care a fost în pericol, Morega a ajuns tot pe funcţii cheie. În perioada următoare a fost directorul FPS Gorj şi s-a ocupat de privatizări. În perioada 1996-1997 a ocupat funcţia de prefect al judeţului Gorj. Relaţiile pe care şi le-a păstrat l-au propulsat mai tot timpul în funcţii de conducere. Astfel, Morega a ocupat funcţiile de expert guvernamental, subprefect de Gorj, iar în perioada 2008-2012 a fost deputat PNL. A trecut prin mai toate partidele, de la UNPR şi PRM şi până la PNL, unde a fost preşedintele organizaţiei judeţene. 

Morega este şi un important om de afaceri. Acesta deţine spaţii comerciale în municipiile Târgu Jiu şi Motru. În prezent, fostul preşedinte de cooperaţie conduce o organizaţie non guvernamentală. 
Morega nu a fost ocolit de probleme cu legea. În anul 2011, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu suspendare. Acesta a fost acuzat de sponsorizări ilegale şi obţinere de foloase necuvenite pentru campania electorală a PNL. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: