Povestea portretului lui Nicolae Ceauşescu realizat de o pictoriţă care s-a sinucis după câţiva ani. Lucrările ei sunt foarte apreciate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Portretul lui Nicolae Ceauşescu are un detaliu care va naşte mari controverseFOTO: facebook.com/jean.cernitoiu
Portretul lui Nicolae Ceauşescu are un detaliu care va naşte mari controverseFOTO: facebook.com/jean.cernitoiu

În depozitul Muzeului de Artă din Târgu Jiu se află portretul conducătorului comunist Nicolae Ceauşescu realizat de către pictoriţa Adina Paula Moscu. Un detaliu al lucrării avea să nască mari controverse.

În spatele lucrării se află o poveste tristă generată de abuzurile comise de regimul comunist. Artista, care avea vârsta de 66 de ani în momentul realizării picturii, spera că în acest fel îşi va recupera casa a fost confiscată de comunişti. 

Portretul lui Nicolae Ceauşescum este o lucrare din propaganda realismului socialist, care poartă semnătura pictoriţei buzăience Adina Paula Moscu (1908-1979). 

Jean Cernitoiu, un pasionat al istorie locale a prezentat pe pagina sa de Facebook istoria acestei lucrări, dar şi ce a determinat-o pe artistă să realizeze acest portret: „Lucrarea se află în depozitele de pictură sculptură, ce adăpostesc colecţia de lucrări religioase şi laice ale Muzeului de Artă din Tg-Jiu. În fişa de conservare a lucrării, stă consemnat în rubrica rezervată starii de conservare, ca o ironie, nota - stare foarte bună - şi asta dacă ne gândim la starea destul de precară a altor trei mii de lucrări. 

Adina Paula Moscu, a realizat această lucrare în anul 1974, în speranţa ei trează că astfel casa de locuit din strada Popa Soare, îi va fi restituită ca urmare a confiscării şi naţionalizării imobilelor din anul 1952.

ceausescu

Adina Paula Moscu, recunoscută în lumea artei interbelice pentru faimoasele ei vernisaje din ţară şi din Europa, s-a înregimentat în proletcultismul socialist, fiind cunoscută pentru realizarea mai multor portrete ale liderilor comunişti din România şi din Uniunea Sovietică. Frumoasa pictoriţă, s-a sinucis la 4 ani de la realizarea acestui tablou, reprezentând pe Nicolae Ceauşescu în mărime naturală, dar cu picioarele tăiate, un fapt ce a născut nenumărate interpretări în acea vreme. 

Dar mulţi cunăscători de artă au separat pictura ei din curentul realist socialist, faţă de adevărată pictură cea care a consacrat-o în lumea artei, recunoscându-i-se talentul şi pregătirea ei profesională, dar şi valoarea artistică de excepţie a pictorului Adina Paula Moscu, ale cărei lucrări se vând în casele de licitaţii la preţuri ridicate, pe măsura valorii lor artistice“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite