Povestea incredibilă a babei Nina, care a ajuns în pragul vârstei de 104 ani, fără medicamente. „Am trăit aşa mult pentru că mi-a plăcut să trăiesc"

Povestea incredibilă a babei Nina, care a ajuns în pragul vârstei de 104 ani, fără medicamente. „Am trăit aşa mult pentru că mi-a plăcut să trăiesc

Speranţa Burlan va împlini vârsta de 104 ani

S-a născut pe data de 2 august 1911, iar peste doar câteva luni va împlini vârsta de 104 ani. Speranţa Burlan, baba Nina, aşa cum o cunosc toţi localnicii din Licurici, nu ştie carte, pentru că nu a fost deloc la şcoală. A ajuns până la această vârstă să urmeze vreodată un tratament cu medicamente.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
„Speranţa moare ultima”
 
Toată viaţa, baba Nina a muncit pământul, a crescut animale şi a mâncat ce a avut în popria gospodărie. Nu a urmat vreodată un tratament cu medicament şi o singură dată în viaţă a ajuns la spital, atunci când a fost împunsă de o vacă. Şi acum, baba Nina este sănătoasă, iar strănepoata sa, Steliana Moldovan, care are grijă de ea, este sigură că va atinge vârsta de 106, după cum i-a spus bătrâna. „Speranţa moare ultima”, spune Steliana Moldovan, în vârstă de 40 de ani.
Bătrâna nu a ştiut să scrie sau să citească. „Nu are o zi de carte, că un au dat-o părinţii la şcoală. La bani nu o înşela nimeni“, ne explică strănepoata. Femeia ne povesteşte că şi la vârsta pe care o are străbunica ei este sănătoasă: „Străbunica mea nu a luat prea multe pastile la viaţa ei, a fost un om foarte sănătos, care a muncit de dimineaţa până seara. Poate că de aceea a trăit aşa de mult. Baba Nina este lucidă, se ţine bine, picioarele o mai dor uneori, dar capul îi merge strună! Are probleme cu auzul, dar este de înţeles la anii pe care îi are. Pentru noi este o bucurie să o avem lângă noi!”, a povestit Steliana. â
 
 
Ana are vârsta de şase anişori şi este stră-strănepoata Speranţei Burlan. Bătrânei îi place cel mai mult de fetiţa jucăuşă, care parcă îi transmite din vigoare ei şi o întinereşte.
„O iubesc pe baba, dar avem războiele noastre,
spune micuţa într-un limbaj secret ştiut doar de cele două. 
Peste puţin timp, baba Nina ar putea să devină stră-stră-strănepoatăm, pentru că una dintre urmaşele sale are vârsta de 20 de ani. 
 
A înghiţit supozitoarele 
 
Baba Nina nu a luat prea multe pastile la viaţa sa. Foarte rar a mai luat o aspirină sau un paracetamol, dar nu a urmat tratamente cu medicamente. Nici măcar nu ştie cum se administrează unele medicamente. Strănepoata sa îşi aminteşte o întâmplare amuzantă cu străbunica ei. O rudă i-a adus supozitoare, iar ea le-a înghiţit. 
Şi acum, bătrâna este foarte activă. Iese în curte, jumoale buruienile şi le dă la găini.
 
A muncit toată viaţa, până anul trecut, a fost foarte activă. Este în toate minţile, nu prea aude, asta este singura problema. Iese prin curte, merge şi mai dă mâncare la găini, mai jumoale buruieni din grădină. Când era tânără, ţinea posturile, că ţin eu minte cum avea cârnaţii înşiraţi pe bârnă şi nu ne lăsa să mâncăm din ei! A mâncat toată viaţa sănătos, din ce a avut prin curte. Muncea de dimineaţa până seara, la câmp,
a spus Steliana Moldovan.
 
„Am trăit pentru că mi-a plăcut să trăiesc”
 
Speranţa mai bea câte unu sau două păhărele de ţuică înainte de masă şi câteva pahare cu vin. Nu ştie cum a reuşit să trăiască aşa de mult, dar baba Nina ne spune simplu că i-a plăcut să trăiască:
„Nu ştiu, mumă, cât voi trăi. Cred că până la 106 ani. Că aşa vrea Dumnezeu! De ce am trăit atât? Am trăit pentru că mi-a plăcut să trăiesc.
 
A prevestit moartea celor şase stră-strănepoţi din Rovinari 
 
Bătrâna de 103 ani a avut o singură fiică, patru nepoţi, din care unul a decedat, 13 strănepoţi, din care trei au murit şi 17 stră-strănepoţi. Şase dintre ei au murit într-un mod tragic în ianuarie într-o garsonieră din Rovinari. Cei şase copilaşi ai familiei Bumbaru au murit împreună cu tatăl lor în urma unei intoxicaţii cu monoxid de carbon. Strănepoata îşi aminteşte că bătrâna a început să-i enumere pe stră-strănepoţii de la Rovinari, deşi nu-i cunoştea, cu doar două zile înainte de tragedie:
„Astă-iarnă, cu vreo două zile înainte să îi moară cei şase stră-strănepoţi, baba Nina a început să vorbească ciudat. Am găsit-o pe uliţă. Când am băgat-o în cameră, ne-a spus că vede copii pe pereţi. Îi număra pe perete! Am martori, nu bat câmpii! Cred că se poate spune că a avut o premoniţie. Ea nu i-a cunoscut, dar atunci începuse să-i enumere,
a afirmat Steliana Moldovan.
 
S-a întors din Italia pentru a avea grijă de străbunică
 
În urmă cu şase ani, Steliana Moldovan s-a întors din Italia, acolo unde muncea, pentru a avea grijă de străbunica ei, care rămăsese singură. Îi poartă un respect deosebit, pentru că a fost crescută de ea şi niciodată nu i-a dat măcar o palmă.
„Baba Nina m-a crescut. Nu m-a bătut niciodată, m-a crescut cu dragoste, m-a învăţat numai lucruri bune. Noi am muncit în Italia, dar acum şase ani, fiica babei a murit, avea 70 de ani şi am fost nevoiţi să venim acasă. Locuim toţi aici, am mai modificat noi casa, am modernizat-o. Baba nu ne-a prea lăsat, dar apoi a înţeles!,
a spus Steliana, strănepoata centenarei.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: