Povestea impresionantă a campioanei la lupte libere pe plajă. A devenit mamă în adolescenţă, a fost renegată de părinţi şi a trebuit să lupte pentru copilul ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adelina este prima campioană mondială la lupte pe plajă
Adelina este prima campioană mondială la lupte pe plajă

Adelina Duduială, în vârstă de 21 de ani, a obţinut titlul de campion mondial la lupte pe plajă. Pentru această performanţă de excepţie, tânăra sportivă a primit distincţia „cel mai bun sportiv gorjean al anului 2015“. Adelina are o poveste de viaţă specială, ceea ce face ca premiile obţinute de ea să fie şi mai valoroase.

Atunci când avea vârsta de 16 ani şi era liceană în clasa a X-a, Adelina a rămas însărcinată în urma relaţiei cu un coleg. Acesta nu şi-a asumat responsabilitatea de a fi tată şi a lăsat-o pe Adelina să se descurce singură. Mai mult, vestea a fost de nesuportat pentru tatăl adolescentei, care au alungat-o de acasă. Fără niciun sprijin şi însărcinată, Adelina cerut sprijinul Centrului Maternal din Târgu Jiu. Aici a găsit un adăpost vreme de trei ani. Cu toate aceste greutăţi, tânără nu a încetat să lupte. A mers la antrenamente zi de zi, la cursuri şi şi-a crescut şi fetiţa.

În tot acest timp, Adelina a reuşit să câştige multe medalii, cea mai importantă fiind cea de argint de la Campionatul Naţional de Juniori II. „Este foarte dificil să creşti un copil, să mergi la şcoală şi la antrenamente. Am plecat de acasă în luna a opta. Mi-a lipsit foarte mult familia. Mi-am rugat tată să mă ierte, dar nu a vrut. Am fost selectată în lotul naţional din 2011 şi 2012, când am ieşit prima dată vicecampioană, dar nu am putut să merg. Prima dată eram însărcinată, iar a doua oară trebuia să-mi cresc copilul. Pentru cariera mea de sportivă ar fi însemnat enorm participarea la lotul naţional“, ne-a povestit Adelina despre perioada respectivă.

„Este ca şi sufletul lui“

În anul 2014, Adelina a terminat cu bine liceul, cu o medie bună la bacalaureat, astfel încât a reuşit să intre la Facultatea de Educaţie Fizică di cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi“ pe locurile fără taxă. Tot în anul respectiv a reuşit să obţină permisul de conducere, astfel că a încercat din nou să se apropie de părinţii ei.

„Copilul este cu părinţii în momentul de faţă. M-am împăcat cu părinţii în anul 2014 şi în prezent mă ajută cu copilul. La vârsta de 18 ani, odată cu obţinerea diplomei de bacalaureat, am obţinut şi permisul, după care am avut prieteni sau colegi care mi-au dat maşina şi am mers acasă, peste părinţi. Am fost de două-trei acasă şi până la urmă m-au acceptat. Acum, tatăl meu are mare grijă de nepoţică. Este ca şi sufletul lui şi e totul pentru el. Sunt tot pe picioarele mele, doar că mă ajută cu copilul“,

ne spune sportiva. 

Campioană mondială la lupte pe plajă

Cea mai importantă performanţă de până acum a fost câştigarea medaliei de aur la Campionatul Mondial de Lupte pe Plajă. „Am făcut parte din lotul naţional şi am fost selectată pentru categoria plus 60 de kilograme. Concursul s-a desfăşurat pe plaja din Mangalia şi au participat sportivi din peste zece ţări. Am avut emoţii mari, pentru că antrenorii au avut mari aşteptări de la mine, mai ales că am făcut parte din lotul naţional. Meciurile au fost frumoase şi plăcute, diun punctul meu de vedere, având în vedere că a fost al doilea concurs de acest gen la care am participat, primul fiind concursul naţional de lupte pe plajă. Consider că m-am descurcat bine şi sunt mulţumită de ceea ce am realizat. La luptele de acest gen nu ai echilibru pentru că înfruntările nu au loc pe saltea, ci pe nisip. În finală am luptat cu o româncă. A fost un meci frumos. 

Regulamentul este diferit. Astfel, la trei puncte se termină meciul sau într-un timp de trei minute. Punctele se acordă în mod diferit. Dacă ai făcut un procedeu, primeşti un punct, iar la trei procedee câştigi meciul. În rest nu este nicio diferenţă. E aceeaşi luptă şi aceleaşi tehnici. Această ramură se practică de mai mult timp, dar până în urmă cu puţin timp nu au fost acceptate fetele“, ne-a relatat Adelina. 

Sportiva anului în Gorj

În ultima lună a anului 2015, Adelinei i s-a decernat titlul de „Cel mai bun sportiv gorjean al anului“, evenimentul fiind organizat de Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Gorj. Tânăra sportivă ne mărturiseşte că a avut mari emoţii. „E prima dată când ies sportiva Gorjului. Am fost întrebată pentru cine am adus premiul de campion mondial. Eu am obţinut medalia de aur pentru judeţul Gorj. Au fost emoţii foarte mari, pentru că am fost aleasă dintre atâţia sportivi gorjeni de mare valoare. A fost un sentiment unic, pentru că am fost în centrul atenţiei şi am primit foarte multe felicitări. Este o distincţie importantă, care mă ambiţionează şi mai mult decât până acum“, a spus Adelina. 

A intrat în sistemul militar 

Adelina

În prezent, Adelina se păregăteşte să devină cadru militar. Urmează un stagiu de specializare la Făgăraş. „Merg în continuare cu luptele. Am intrat, între timp, în sistemul militar, şi sunt în ultimul an la facultate. De asemenea, îmi cresc şi copilul, care este acum în grija părinţilor. Sunt în stagiu de pregătire de pe 12 octombrie. Mai am două luni de pregătire la Făgăraş, după care intru în sistemul militar. Am făcut pregătirea de bază la Caracal, timp de două luni urmez specializarea pe Poliţie Militară în domeniul Aviaţiei Militare“, ne-a mai precizat Adelina. 

Un an foarte greu

Adelina îşi doreşte să participe la Campionatul Naţional de seniori de lupte libere, unde şi-a propus să câştige o medalie, dar are unele probleme cu sănătatea. „Am probleme cu sănătatea, la coloană şi nu vreau să risc. Până când medicul nu îmi va spune ce trebuie să fac în continuare nu mă mai antrenez. Riscul este destul de mare, iar eu am un copil de patru ani de crescut. La sfîrşitul lunii ianuarie o să particip la Campionatele Naţionale de Seniori de la Craiova, unde mi-am propus să iau o medalie. Problema e că nu mai fac antrenament zi de zi din cauza accidentării. Sper că starea de sănătate îmi va permite să particip“, mai mrăturiseşte sportiva. Anul 2016 va fi unul foarte greu pentru Adelina: „O să am de susţinut licenţa, trebuie să mă antrenez şi să merg şi la activităţile militare“. 

„Este cea mai bună sportiv“

Antrenorul Aurel Gorjanu, care o pregăteşte pe Adelina, ne spune că este cea mai bună sportivă pe care a pregătit-o: „Are calităţi foarte bune pentru a face sport de perfomanţă, cum ar fi tehnica şi forţa. Este serioasă şi ascultătoare. Anul acesta aş vrea să reintre în lotul României de juniori şi să participe la campiontul naţional U 23. E cea mai valoroasă spoprtivă a clubului“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite