Portret/ Medicul îndrăgostit de pictură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se ocupă de bolnavii care suferă de afecţiuni pulmonare. Medicul Marian Olaru este cel mai experimentat medic ftiziolog din judeţul Gorj, fiind în momentul de faţă şef de secţie la Spitalul de Pneumoftiziologie din Dobriţa

A decis urmeze medicina pentru că nu-i plăcea matematica şi aproape toţi colegii săi doreau să se facă medici. A intrat prima dată la Şcoala postliceală, din dorinţa de a scăpa de armată, şi, apoi, s-a înscris la facultatea de medicină. „Nu mi-a plăcut matematică. Mi-a plăcut medicina şi să ajut oamenii. Am fost într-o clasă specială de matematică, unde majoritatea colegilor au dat la medicină şi cei mai mulţi am ieşit medici. Poate a fost şi moda clasei noastre. Medicii au fost respectaţi dintotdeauna. În facultate nu a fost greu, dacă ştiai carte. Putea să intre oricine la facultate, dacă ştia cartea de liceu, şi copilul de ţăran de la coada vacii, şi copilul de şofer cum eram eu. În facultate nu mergea cu mila sau cu pila. Acesta era primul curs care ni se preda de profesorul Buciu“. După ce a terminat facultatea a făcut trei ani stagiatura la Spitalul Judeţean din Târgu-Jiu. Primul loc de muncă pe care l-a avut a fost la Întreprinderea Minieră Lupoaia. „Erau multe accidente de muncă şi boli profesionale. A fost şi Acţiunea 7000, când au venit lucrători din toată ţara“, ne povesteşte medicul Marian Olaru. S-au scos apoi la concurs posturile deficitare. Şi-a dorit foarte mult să lucreze într-un spital, astfel că a ales unitatea de la Dobriţa, unde erau trataţi bolnavii de tuberculoză.

Doctor în ştiinţe medicale

A urcat toate treptele şi a ajuns până la titlul de doctor în ştiinţe medicale. A fost medic specialist, după rezidenţiat, medic primar, şef de secţie, director medical şi general. Marian Olaru a reuşit să obţină şi titlul de doctor în ştiinţe medicale în anul 2000. „După ce mi-am dat doctoratul, întâmplarea a făcut să mi se propună să predau la catedra de ftiziologie normală şi patologică a Facultăţii de Medicină din Craiova“, ne spune medicul Olaru. Acesta este acum conferenţiar universitar la Facultatea de medicină din Oradea. De-a lungul carierei, medicul Olaru a tratat zeci de mii de pacienţi, cu unii dintre ei rămânând chiar în relaţii apropiate.

Îi place să picteze peisaje

A învăţat să picteze de la un coleg, căruia îi poartă şi acum un mare respect. „Microbul l-am luat de la doctorul Vulpe, un medic pneumolog desăvârşit pe care l-am respectat şi îl respect în continuare. Am avut multe de învăţat de la domnia sa, inclusiv atitudinea faţă de pacienţi, faţă de ceilalţi colegi. M-a învăţat multe, şi pictura printre altele. L-am văzut pe dânsul pictând şi am încercat şi eu cu o floare, un copac, un munte. În general, pictez peisaje, pentru că mă liniştesc. Atunci când pictez am o stare de linişte. Nu am expus niciodată“.

Profil

Născut. 15 august 1952, la Târgu-Jiu
Studii. Facultatea de Medicină Generală Craiova.
Experienţă. Lucrează ca medic de 29 de ani.
Familie. Căsătorit, un fiu.

Ce-i place
„Sunt pasionat de pescuit şi de pictură. Cea mai mare captură a fost un crap de 7 kilograme. Îmi place să pictez peisaje. Am o compasiune pentru omul bolnav şi o pasiune pentru copii şi bătrâni pentru că nu se pot apăra“.


Ce nu-i place
Nu suport mincinoşii şi am un talent deosebit de a-i descoperi. Nu îmi plac milogii şi cei care încearcă să obţină un folos invocând lucruri neadevărate. Nu agreez oamenii făţarnici.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite