Organizaţia APADOR-CH intervine în cazul strămutării satului Runcurelu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Runcurelu ar putea dispărea de pe hartă
Runcurelu ar putea dispărea de pe hartă

Organizaţia de apărare a drepturilor omului APADOR-CH s-a implicat în cazul localnicilor din zona Runcurelu. Guvernul a permis, în decembrie 2015, printr-o hotărâre, Complexului Energetice Oltenia să extindă mina de lignit de la Jilţ Nord.

În hotărârea dată de guvern s-a stabilit ca lucrările miniere să se extindă peste vatra satului Runcurel, însă nu s-au prevăzut despăgubiri pentru casele şi acareturile sătenilor. „Localnicii sunt duşi cu vorba de mai mulţi ani de Compania Energetică Oltenia, că vor fi mutaţi cu tot cu sat, biserică, cimitir şi şcoală într-o comună vecină, Teleşti, însă în acest timp nu s-a concretizat nimic. Excavaţiile miniere au înaintat între timp către sat, mâncând tot mai mult din terenurile agricole ale oamenilor şi afectându-le tot mai mult viaţa: casele li s-au crăpat, păşunile pe care păşteau vitele lor s-au redus. În decembrie 2015, jumătate dintre săteni au primit notificări din partea CEO să elibereze terenurile, întrucât conform HG 960/2015 acestea sunt practic ale minei. Hotărârea de guvern permite preluarea întregului sat de către CEO, dar prevede despăgubiri de 1 euro/mp doar pentru terenul agricol. Sătenii sunt revoltaţi şi spun că în lipsa unor compensaţii juste nu îşi pot reface viaţa în altă parte, dar din cauza lucrărilor miniere învecinate nici viaţa din Runcurel nu mai poate fi o opţiune pentru multă vreme“, se arată într-un comunicat al organizaţiei Greenpeace.

APADOR-CH cere guvernului să regândească soluţia pentru Runcurel, întrucât hotărârea de guvern le încalcă oamenilor din sat drepturi fundamentale prevăzute de Constituţie şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite