O bunicuţă cum rar întâlnim: are 85 de ani şi merge 12 kilometri pe jos pe lângă o bicicletă, ca să le ducă orăşenilor lapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O bătrână de 85 de ani, care trăieşte într-un sat de lângă municipiul Târgu Jiu, merge pe jos, o dată la două zile, peste 12 kilometri, pentru a le duce lapte de la vaca pe care o are mai multor orăşeni, care-i sunt clienţi fideli de ani de zile.

Elena Calotă este văduvă de mai bine de 15 ani şi are o pensie de urmaş de numai 376 lei. Bătrâna are doi copii şi patru nepoţi, însă aceştia sunt plecaţi la casele lor şi foarte rar trec pe la ea. Pentru a mai câlştiga câţiva bănuţi, bătrâna merge cu lapte la mai mulţi clienţi din municipiul Târgu Jiu. O dată la două zile, tanti Lenuţa pleacă din satul Bucureasa, unde locuieşte, spre Târgu-Jiu. Merge pe jos şase kilometri până la oraş şi alţi şase înapoi. Sticlele cu lapte le pune într-o plasă pe care o agaţă de coarnele unei biciclete fără pedale. Nu ştie să meargă pe bicicletă şi nu ar putea, dar se foloseşte de aceasta pentru a duce mai uşur sticlele cu lapte.  

„Merg până la Tudor (n.red. Liceul Tudor din Târgu Jiu) să duc lapte. Merg cu mare greutate, pe lângă o bicicletă care nu are pedale. Nu duc decât 6 – 7 litri de lapte. Pe jos mă duc, nu ştiu să merg pe bicicletă. O dată la două zile mă duc la Târgu Jiu să duc lapte proaspăt abonaţilor. Bicicleta mea nu are pedale, o folosesc să duc greutatea pe ea. Când vin de la Târgu Jiu mă întorc cu pâine multă că am un câine şi nişte pui, că ori boabe ori pâine, tot trebuie să le cumpăr. Mă trezesc la 4 dimineaţa, la 6 plec şi mă întorc pe la 11:00 – 12:00. Plec de dimineaţă ca să nu mă prindă căldura”, ne spune bătrânica.

Vinde laptele cu doi lei litrul 

Tanti Lenuţa ne mărturiseşte că toată viaţa s-a ocupat de creşterea animalelor şi vânzarea produselor de la acestea. Acum, nu prea mai poate, dar nu vrea nici să-şi dezamăgească clienţii.

image
„Duc lapte de la vârsta de 14 ani. Am o singură vacă, dar vreau să o vând că e greu cu ea. Nu prea pot să mă mai descurc. E greu să ştiţi, nu e uşor“, ne povesteşte tanti Lenuţa.

Una dintre bătrânele căreia tanti Lenuţa îi duce lapte are tot 85 de ani şi cele două se cunosc de 60 de ani. 

Duce la oraş şapte litri de lapte şi dă litru cu numai 2 lei. Nu face mulţi bani din vânzarea laptelui. Clienţii sunt mulţumiţi pentru că laptele este foarte bun. Din banii pe care îi primeşte, bătrâna îşi cumpără pâine. „Acum este mai greu, pentru că este foarte cald“, ne spune tanti Lenuţa. 

„Dumnezeu m-a ajutat“

image

Bunicuţa are probleme cu circulaţia şi se vaită că o dor picioarele, dar mintea este la fel de ageră ca la tinereţe. „Nu am lucrat. Am pensie de urmaş. Soţul a murit de 15 ani. De atunci sunt singură. Este foarte greu singură. dar nu am ce face. Ce să fac, să mă omor? Doamne fereşte! Eu mă rog mult la Dumnezeu. Să ştiţi că Dumnezeu m-a ajutat, că sunt momente grele şi El m-a ajutat să rezist”, a povestit bătrâna de 85 de ani.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite