Nicolae Manolescu, propunere şoc: înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru limba română care să le acorde avizul candidaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Academicianul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, a primit sâmbătă, 21 mai, titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu.

În discursul pe care l-a susţinut în cadrul festivităţii de decernare a distincţiei, Manolescu s-a arătat foarte îngrijorat de transformările negative care se petrec în ultima vreme în limba română şi de greşelile flagrante care sunt făcute de către politicieni şi şefi de instituţii. 

Nicolae Manolescu a propus înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru limbă: „Cred că puteam face o lege prin care să obligăm toate instituţiile de cultură sau de altă natură vorbitoare – televiziunile – să creeze un post pentru cineva care observă greşelile de exprimare, le corectează şi le pune în gura crainicilor şi a comentatorilor formula corectă. Vă daţi seama câte locuri de muncă s-ar crea, mai ales că sunt atăţia în instituţii care nu au nicio treabă. Creăm nişte locuri de muncă extraordinare: supravegherea exprimării în limba română pe posturile naţionale şi locale. Este o idee. (…)

Aşa cum sunt avem în Parlament comisii pentru agricultură, pentru SRI, aşa putem avea şi o comisie pentru limba română, iar în momentul în care îţi depui candidatura pentru Camera Deputaţilor sau Senat să treci pe la comisie şi să faci efortul de a vorbio româneşte, după care comisia să spună nu ai ce să cauţi în Parlament decât dacă îţi ţii gura, ceea ce pentru un parlamentar ar fi o fericire. Nu aş vra să mă refer şi la alte instituţii, dar merge să funcţioneze şi pentru primării sau prefecturi, dar aici limba nu este aşa de importantă“. 

Cum s-a transformat limba română

image

Reputatul profesor, critic şi istoric al literaturii a subliniat că limba română a suferit o serie de modificări negative: „Ceea ce mă îngrijorează este faptul că limba devine din ce în ce mai primară, mai elementară, mai simplă mai butucănoasă. Se pierd nuanţele şi o mulţime de alte lucruri.  (…) Cine e vinovat? Noi, dascălii de limba şi literatura română“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite