Misterul comorii îngropate a căpitanului Kidd. „Au dat peste o pradă suficient de valoroasă să facă din ei oameni bogaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căpitanul Kidd a fopst declarat piraty şi spânzurat
Căpitanul Kidd a fopst declarat piraty şi spânzurat

William Kidd s-a născut şi a crescut în Scoţia, la sfârşitul anilor 1600. A fost un respectat navigator şi negustor care şi-a stabilit reşedinţa în Colonia New York City. A lăsat în urmă legenda unei comori fabuloase.

Kidd a deţinut comanda unui vas de corsari, care se ocupau de capturarea, în mod autorizat, a ambarcaţiunilor şi a bunurilor găsite care aparţineau statelor inamice.

Kidd a primit sprijin pentru a organiza şi echipa un vas de corsari foarte bine înarmaţi cu care să navigheze în Oceanul Indian, pentru capturarea piraţilor, în schimbul recompenselor care erau prevăzute. 

În anul 1695, Kidd a plecat cu un vas puternic de război denumit „Aventura" spre New York, dar pe drum a fost interceptat de un vas al Marinei Regale şi majoritatea echipajului său a fost recrutat în serviciul naval regulat. Ajuns în New York, Kidd a vrut să-şi completeze echipajul.

Cum zona era atunci un centru important al piraţilor, Kidd a putut să ia sub conducerea sa doar răufăcători. A pornit în Oceanul Indian, dar soarta i-a fost din nou potrivnică pentru că o treime din echipaj a fost decimată de holeră. Intenţia lui era de a-i stârpi pe piraţii din jurul insulei Madagascar. Corabia prezenta şi unele deficienţe, iar multe corăbii de mărfuri, care însemnau câştiguri consistente au scăpat. O parte a echipajului a început să se revolte, iar Kidd a avut o altercaţie cu tunarul vasului pe care l-a lovit. 

Prada care a dat naşterii legendei

„Pe 30 ianuarie 1698, Kidd a dat în sfârşit peste o pradă bogată, când a atacat şi capturat vasul comercial «Negustorul Quedagh”, încărcat cu o cantitate apreciabilă de mătăsuri, argint şi aur. Dăduseră peste o pradă suficient de valoroasă ca să facă din căpitanul Kidd şi din echipajul său oameni bogaţi. Doar legitimitatea acestei prăzi stătea sub semnul întrebării. Deşi călătorea sub pavilion francez, vasul transporta o încărcătură indiană şi era comandat de un căpitan englez”,

arătă istoricul Joel Levy, în volumul “Istorii pierdute”.

A fost declarat pirat

În continuarea călătoriei sale, căpitanul Kidd s-a înfruntat cu comandantul unui escadron din Marina Regală, care l-a reclamat Angliei cu privire la tendinţele piratereşti pe care le avea şi mai ales că termenul aprobat pentru misiunea sa expirase.

ntre timp, protectorii căpitanului din Anglia au căzut în dizgraţie. În toată această situaţie, comportamentul lui Kidd deranja  elita de la putere, care l-a declarat oficial pirat. 

Şi-a abandonat vasul 

Pe drumul de întoarcere, în timp ce traversa Atlanticul, echipajul s-a înfundat cu un vas de piraţi. Vasul lui Kidd a fost avariat.  Apoi, o parte dintre oamenii săi s-au răzvrătit şi au dezertat, preferând să plece cu piraţii. Kidd şi-a abandonat galera avariată şi şi-a continuat drumul la bordul vasului “Negustorul Quedagh”. Ajuns în Caraibe în primăvara anului 1699, a aflat de statutul său de pirat care îi fusese dat. S-a decis să se întoarcă în Noua Anglie şi să uzeze de toate relaţiile şi averea pe care o avea pentru a fi scos din tagma proscrişilor.

„Şi-a pus la bătaie cea mai mare parte din încărcătură şi câştigul strâns l-a investit într-o corabie nouă, cu care s-a întors în America. Înainte de a da nas în nas cu autorităţile, Kidd a petrecut o bună bucată de timp ca să îşi pună la punct propriile afaceri. Se pare că a inspectat o serie de locuri de-a lungul Coastei Noii Anglii, cu deosebire insula Gardiners din apropiere de Long Island, unde şi-a îngropat o parte din comoarî, marcând locul cu o movilă de pietre”, arată istoricul Joel Levy. 

A fost spânzurat 

Kidd a fost convins că s-a pus la adăpost, după ce a corupt diferite persoane, Kidd s-a predat guvernatorului Bellomont din Boston, dar acesta i-a confiscat documentele prin care spera să-şi declare nevinovăţia, l-a pus în lanţuri şi l-a trimis la Londra. Incapabil să se apere în lipsa documentelor, Kidd a fost condamnat la moarte, cu toate că i-a trimis o scrisoare din închisoarea Newgate preşedintelui Camerei Comunelor prin care îi explica de comoara pe care a ascuns-o în insula Gradiners. A fost spânzurat, iar cadavrul său a fost uns cu smoală, pentru a fi dat exemplu. 

Comoara a fost dezgropată

Ce s-a întâmplat cu comoara ascunsă în insula Gradiners? Guvernatorul Bellomont a dezgropat-o şi a recuperat o pradă în valoare de 20.000 de lire, deşi Kidd afirmase că valorează 30.000 de lire. Astfel, se bănuieşte că o mare parte din comoara lui Kidd ar fi încă ascunsă, mai ales că se presupunea că aceasta ar fi mult mai mare. Din acest motiv, coasta SUA, din New Jersey şi până în Connecticut, a fost răscolită de căutătorii de comori.

Între anii 1920 şi 1930 au fost descoperite 4 hărţi conţinând indicii despre această comoară a căpitanului Kidd. Acestea au intrat în posesia fraţilor Guy şi Hulbert Pulmer, colecţionari renumiţi de obiecte ale piraţilor, care înfiinţaseră chiar şi un muzeu. Pergamentele cu hărţile pe care le deţineau au fost declarate autentice de către muzeul englez. Mai târziu s-a constatat că dealerul care le furnizează hărţile fraţilor Guy şi Hulbert nu era de încredere, iar ulterior Biblioteca Britanică le-a declarat false.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite