Mesajul soţiei şefului de la DSP Gorj, mort după defectarea sistemului de ventilaţie din ambulanţă: „Se numeşte crimă“. Reacţia SAJ Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Dobrin a murit la vârsta de doar 48 de ani
Adrian Dobrin a murit la vârsta de doar 48 de ani

Georgiana, soţia lui Adrian Dobrin, şeful Serviciului de Control din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, care a decedat după ce sistemul de ventilare din ambulanţa în care se afla s-a defectat, a transmis un mesaj la scurt timp de la înmormântarea acestuia.

Fostul şef de la Sanepid Gorj a fost înmormântat, ieri, în cimitirul din satul Bucureasa, comuna Dăneşti. 

Georgiana, soţia sa, a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care susţine că Adrian a fost ucis de sistemul incompetent, iar cei responsabili trebuie să plătească: „Femeia spune că soţul ei a fost ucis de incompetenţa din sistemul sanitar şi că se va lupta pentru ca cei vinovaţi să răspundă: „Acum, că mi-am aşezat EROUL într-o odihnă veşnică, cu puterile care mi-au mai rămas si cu spiritul puternic pe care mi l-a transmis, crescând lângă el de la vârsta de 22 de ani, mă folosesc de această reţea publică ţi vă declar următoare: eu am semnat si mi-am asumat riscurile deplasării la Bucureşti pentru pacientul Adrian Dobrin, dumneavoastră «sistemul sanitar» aţi semnat si v-aţi asumat riscurile pentru echipamentele deţinute? Adrian nu a murit, ci a fost omorât, iar in codul penal se numeşte crima.

Îţi promit ca o să mă lupt, Adrian!“.

Sistemul electric al ambulanţei s-a defectat

Adrian Dobrin, diagnosticat cu COVID-19, a decedat duminică în Spitalul Judeţean de Urgenţă Râmnicu Vâlcea, după ce sistemul electric al ambulanţei care îl transporta la un spital din Bucureşti s-a defectat, iar ventilatorul care îi asigura oxigenul nu a mai putut funcţiona. 

Echipajul de pe ambulanţă a trecut la ventilarea manuală a pacientului şi maşina s-a îndreptat către cel mai apropiat spital, cel de la Râmnicu Vâlcea, unde s-a produs un stop cardio-respirator şi Adrian Virgil Dobrin a decedat, cu toate că a fost resuscitat.

Ce povesteşte asistentul medical care l-a însoţit pe Adrian Dobrin

Asistentul medical Cristi Popescu, care îl cunoştea pe Adrian Virgil Dobrin de două decenii, l-a însoţit în ambulanţă. Acesta a fost puternic afectat de pierderea vieţii pacientului cu care era în relaţii apropiate: „La intrare în Râmnicu Vâlcea a apărut o problemă la ventilator, care s-a descărcat. Cred că din cauza siguranţei despre care am aflat apoi că s-a ars. Am trecut oxigenarea lui pe balon, 25 de litri pe minut. S-a sunat dispeceratul. Am hotărât să mergem la UPU Rm. Vâlcea, unde a fost conectat pe ventilatorul din Urgenţă. Starea lui era relativ aşa cum plecase de 90-96 la sută. Şi-a reluat saturaţia de oxigen, pentru că la noi se desaturase la 70-80, la ventilaţia pe balon şi oxigen. A fost pus la ventilatorul din Urgenţă. Şi-a revenit, după care starea lui a început să se agraveze din oră în oră. La ora 20,00 a intrat în stop cardio-respirator. Am început manevrele de resuscitare cu personalul de acolo, dar nu am mai putut face nimic. Îl cunosc de 20 de ani de când m-a angajat. Este ceva regretabil. Sper să înţeleagă oamenii că se moare de COVID-19.În ultima perioadă au murit mulţi tineri“.

Reacţia conducerii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Gorj

Constantin Mitroi, directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Gorj, a declarat pentru „Adevărul” că pacientul a intrat în stop cardio-respirator după două ore şi jumătate de la predarea la UPU Râmnicu Vâlcea: „Din moment ce pacientul a ajuns conştient şi cooperant la spitalul din Vâlcea şi a fost în aceeaşi starea tot drumul, cum aş putea să spun că echipajul de pe ambulanţă are vreo vină? Pacientul a fost transportat în siguranţă până în momentul în care a fost predat la UPU Râmnicu Vâlcea. A intrat în stop cardio-respirator după două ore şi jumătate din momentul în care a fost predat la UPU. Dacă decesul intervenea pe timpul transportului, atunci era de discutat, dar din moment ce echipajul de pe ambulanţă l-a avut în supraveghere, pacientul a fost conştient şi cooperant pe tot traseul, iar la UPU a fost preluat în aceeaşi stare. Când a fost preluat de UPU, saturaţia era de 90, iar saturaţia începuse să scadă înainte de a intra în stop cardio-respirator“.

Ventilatorul fusese reparat

Constantin Mitroi a precizat că ventilatorul de pe ambulanţă fusese reparat. „Din moment ce echipajul intră în tură are obligaţia să verifice echipamentul. Nu pleacă în cursă dacă echipamentul nu funcţionează. Nu se putea prevedea că acea siguranţă va ceda. Nu ne-a raportat cineva că au existat probleme la sistemul electric. Au fost probleme cu ventilatorul, dar a fost dus la reparat. Ventilatorul era în garanţie (...) Ventilatorul a funcţionat. Inclusiv în data de 1 martie am avut o verificare a acestuia şi o reinstruire cu medicii de pe ambulanţă. Problema a fost în privinţa asigurării curentului în ventilator“, a spus Mitroi.

Potrivit directorului Ambulanţei Gorj, echipajul a fost informat de către personalul medical de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, după efectuarea unei investigaţii la Computerul Tomograf, că plămânii sunt afectaţi 95% şi că sunt şanse minime să ajungă la Bucureşti. 

În momentul de faţă, au loc mai multe anchete de către Direcţia de Sănătate Publică Gorj, Corpul de control al Prefectului, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi o anchetă internă. De asemenea, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite