Mesajele scrise de un preot gorjean pe cruci şi pe gardul unui cimitir. Ce voia să le semnaleze sătenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mesajele au fost puse pe garduri şi chiar pe cruci                                                                      FOTO: A.I
mesajele au fost puse pe garduri şi chiar pe cruci                                                                      FOTO: A.I

Crucile şi gardul cimitirului din comuna Godineşti, judeţul Gorj, au fost umplute de mesaje de avertisment venite din partea părintelui paroh Mircea Bivolaru.

Acestea au fost scrise pe bucăţi de tablă sau carton şi puse fie pe cruci, fie pe gardul cimitirului. Oamenii erau astfel avertizaţi că pot pierde locul de veci dacă nu se vor ocupa să-l îngrijească aşa cum se cuvine.

„În termen de 30 de zile, după Paşte, clarificaţi situaţia acestui loc de veci. În caz contrar, va fi disponibil altui concesionar”, este unul dintre mesajele de pe o cruce. Pe altele era scris că mormintele trebuie îngrijite şi curăţate, în caz contrar vor fi considerate abandonate.

Părerile sunt împărţite

Părerile sătenilor sunt împărţite în legătură cu ceea ce s-a întâmplat. „Am găsit tăbliţă cu un mesaj la mormântul familiei, dar şi la părinţii socrului. Părintele vrea să concesioneze locurile. Mormintele nu sunt neîngrijite. Eu merg şi le îngrijesc în fiecare an. Am citit mesajul, l-am sunat şi a venit în cimitir. (…) A luat tăbliţa de acolo şi a pus-o în altă parte. Sunt cavouri şi a pus şi acolo. Nu este posibil aşa ceva“, a spus o localnică.

Alţi localnici cred că tăbliţele sunt puse pentru a-i determina să-şi achite taxa de cult. Sunt şi oameni care-i dau dreptate părintelui: „Să îşi facă fiecare curăţenie. Bine a făcut. Stau la poartă, în loc să meargă să îşi facă curăţenie“.

godinesti cruci

„Nu a fost prea elegant“

Părintele Mircea Bivolaru a transmis că a procedat în acest fel pentru că oamenii nu se îngrijeau de morminte.

Părintele protoiereu al Protoieriei Târgu Jiu Nord, Marian Mărăcine, a spus că situaţia a fost remediat şi că mesajele au fost îndepărtate: „S-a încheiat această situaţie. Au fost luate acele tăbliţe şi s-au găsit oamenii care au rude înmormântate. Părintele nu mai ştia cui aparţin mormintele. Nu a procedat prea elegant, dar aşa a considerat împreună cu Consiliul Parohial. Ideea a fost să găsească proprietarii mormintelor care nu mai treceau pe la acestea de foarte mult timp şi erau neîngrijite, iar în regulamentul cimitirului spune că se pot redistribui, dacă un anumit număr de ani nu vine nimeni pe acolo“.

Vă recomnadăm să mai citiţi:

Fost poliţist local, condamnat la patru ani de închisoare pentru furturi şi distrugere

Prima româncă din Anglia aleasă consilier judeţean din partea Partidului Laburist. Are doar 26 de ani

 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite