Mărturia unui român care munceşte la cel mai mare spital din Milano: „Mă plimb ca prin satul meu natal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alin Stănescu (41 de ani), din comuna Peştişani, judeţul Gorj, lucrează ca bucătar la cel mai mare spital din Milano, San Paolo.

Acesta se deplasează către locul de muncă cu bicicleta, pe o distanţă de câţiva kilometri. Alin mărturiseşte că oraşul este pustiu şi parcă s-ar plimba prin localitatea sa: „S-a închis absolut tot, în afară de farmacii şi magazine. Eu merg la serviciu cu bicicleta şi mă plimb ca prin satul meu natal“.

Cea mai mare parte a pacienţilor internaţi sunt infectaţi cu COVID-19

Spitalul în care lucrează este ocupat în cea mai mare parte de către pacienţi infectaţi cu COVID-19. „Este unul dintre cele mai mari spitale din Milano. 70-80% din pacienţii internaţi sunt bolnavi de coronavirus, în afară de urgenţe. Nu am acces în aceste secţii, unde intră doar cadrele medicale care sunt pregătite şi cu un echipament corespunzător“.

La spital vin doar pacienţii cu simptome mai accentuate, iar restul sunt trataţi acasă: „Nu este suficientă capacitatea de testare. La spital vin oameni care au simptome evidente“.

Imagine indisponibilă

„Nu am auzit să demisioneze cineva“

Alin susţine că la începutul pandemiei a fost o problemă legată de echipamentele de protecţie, dar că în prezent situaţia a fost remediată: „A fost la început o problemă cu echipamentele, dar acum sunt mai bine aprovizionaţi“.

Gorjeanul nu a auzit ca vreun cadru medical să demisioneze de teama infectării cu noul coronavirus, dar o situaţie de plecări în masă a fost la un spital din sudul ţării: „Din spitalul nostru nu am auzit să demisioneze cineva. La noi, la spitalul din Crotone au fost 300 de angajaţi au intrat rapid în concediu medical“.

„Fiecare lucrează în spaţiu său“

Modul în care lucrează s-a schimbat mult după ce pandemia a făcut ravagii în Italia: „S-au schimbat multe lucruri. Lucrăm cu mască, avem mănuşi, fiecare lucrează în spaţiu său, păstrăm o distanţă de un metru şi jumătate. Încercăm să nu avem contacte între noi“, ne relatează Alin Stănescu.

Numărul porţilor de mâncare pe care le pregăteşte s-a redus: „S-a schimbat foarte mult ca număr de porţii, la cantina spitalului unde vin mult mai puţini medici să mănânce“.

“Am colegi cărora le-au murit rude, mama, mătuşi“

Italia este cea mai afectată ţară din lume de noul coronavirus. „Am colegi cărora le-au murit rude, mama, mătuşi, iar alţi colegi au avut părinţii infectaţi. În imobilul în care locuiesc există un bar sub casă şi îmi povestea patronul că au fost vecini care au fost bolnavi“.

Vrea să se întoarcă în România

Alin Stănescu vrea să se întoarcă în acasă, în România. Plănuia să facă acest pas chiar în acest an. „Vreau să revin definitiv în ţară. M-am săturat de stat pe aici. Am o situaţie bună, un job stabil, dar tot mai bine este acasă. Mă gândesc să deschid o activitate în turism, pentru că este de viitor, cu toate că traversăm o perioadă foarte dificilă“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite