Mărturia şoferiţei de TIR care munceşte în epicentrul pandemiei de coronavirus din Italia: „Drumurile sunt un deşert“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crina Micnescu lucrează de cinci ani ca şofer de TIR în Italia
Crina Micnescu lucrează de cinci ani ca şofer de TIR în Italia

Crina Micnescu (45 de ani) lucrează de cinci ani ca şofer de TIR în Italia. În ultima perioadă lucrează cu predilecţie în epicentrul focarului de COVID-19 din Peninsulă.

Crina Micnescu, o şoferiţă din judeţul Gorj ajunsă celebră în breasla TIR-iştilor români din Europa, spune că nu se teme de coronavirus şi nici de faptul că drumurile sunt acum pustii.
 

Merge kilometri întregi fără să întâlnească vreo maşină. De asemenea, a avut curse în regiunea Lombardia, în epicentrul focarului cu COVID-19, şi nu a refuzat să plece. 

„Locuiesc în Cesena, unde nu sunt aşa de multe cazuri, dar fac curse în zonele mai afectate. Drumurile sunt un adevărat deşert, pentru că nu întâlneşti pe nimeni. Pentru mine nu înseamnă mare lucru, pentru că sunt şofer profesionist şi trăiesc aşa cum am trăit şi până acum. Trăiesc după principiul că o singură dată se moare. Noi nu avem ce face. Trebuie să circulăm. Am un camion cu frig, cu marfă perisabilă, fructe, legume. Dacă noi ne oprim, ce se întâmplă? Am de făcut mai multe curse ca de obicei, pentru că mulţi oameni au instinctul de a-şi face provizii. Mie nu îmi este frică de faptul că o să mă infectez, pentru că sunt singură în cabină. În plus, la unităţile unde încarc şi descarc nu mai eşti lăsat să intri înăuntru. Cobor din cabină, deschid uşile, maşina este pusă la rampă, descarcă, apoi închizi uşile şi pleci. Am gel dezinfectant pe care îl folosesc de fiecare dată când cobor sau când urc. Păstrez distanţa. Am mers şi în Lombardia, dar mai mult fac curse în regiunea Veneto: Treviso, Padova, Ferrara. Nu pot să nu plec într-o cursă, că sunt trimisă în focare. Am fost la Padova, în Milano şi în Lodi, acolo un de a fost primul caz. Eu îmi fac munca aşa cum am făcut-o şi până acum“, a povestit Crina Micnescu. 

micnescu

„Nu ai unde să te duci la baie“

Condiţiile s-au înrăutăţit de când s-a declanşat pandemia. Crina spune că nu poate să meargă la toaletă. Nici firmele la care descarcă marfa nu-i permit acest lucru: „Cred că a devenit şi o boală psihologică. Barurile sunt toate închise. Nu ai unde să opreşti ca să te duci la baie. Opreşti la anumite firme să descarci şi la cât sunt de speriaţi nu îşi dau voie să te duci la baie. Mi s-a întâmplat acest lucru. Nu am fost lăsată să merg la baie. Oamenii sunt mai mult stresaţi“. 

Poliţiştii sunt mai înţelegători

Atitudinea poliţiştilor faţă de şoferii profesionişti s-a schimbat în ultima perioadă: „Nu sunt controale aşa cum erau până acum. Sunt puţin mai flexibili, pentru că au înţeles că lucrăm în condiţii mai grele şi munca noastră este importantă. Nu găseşti un restaurant deschis dacă îţi este foame, nu găseşti o toaletă. Chiar mi s-a întâmplat pe autostradă, unde am oprit la un autogrill care era deschis. Am oprit pe drum, dacă tot nu era nicio maşină, ca să îmi cumpăr o cafea, iar între timp a oprit un echipaj de poliţie. Au fost înţelegători şi m-au lăsat să îmi iau cafeaua“, mărturiseşte Crina.

100 de euro bonus din partea statului italian

Statul italian le oferă un bonus celor care lucrează în această perioadă: „Conducători auto care nu depăşesc venituri de 40.000 de euro pe an mai primesc un bonus de 100 de euro de la stat“, a precizat şoferiţa.  

Crina ne spune că italienii au început să se revolte, pentru că mulţi au început să rămână fără bani: „Toată lumea a înţeşesc că trebuie să rămână acasă, dar oamenii au început să se revolte pentru că rămân fără bani“. 

Nu va mai veni acasă de Paşte

Crina planificase să vină acasă, în Gorj, de sărbătorile pascale, dar din cauza situaţiei ivite din cauza infecţiilor cu CIVID-19 va rămâne în continuare în Italia: „Îmi planificasem să vin în ţară în luna aprilie, dar din cauza acestei situaţii nu o să pot veni. În plus, trebuie să stau şi în carantină. Eu mă simt bine, lucrez şi mă simt la fel ca înainte, dar rămâne un mic semn de întrebare, pentru că simptomele nu apar la toţi oamenii. Nu se poate cunoaşte cu exactitate“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite