Mărţişoare ecologice, din boabe de porumb şi de cafea, făcute de vârstnicii din comuna lui Brâncuşi FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgul de mărţişoare din comuna Peştişani a fost deschis                                         Foto: Alin ion
Târgul de mărţişoare din comuna Peştişani a fost deschis                                         Foto: Alin ion

Aproximativ 200 de vârstnici din comuna Peştişani au confecţionat mărţişoare din materiale ecologice chiar de la ei din gospodărie, care au fost puse în vânzare, de astăzi, în cadrul unui târg.

Târgul de mărţişoare a fost deschis în incinta centrului cultural din satul Brădiceni şi pot fi achiziţionate până pe data de 8 martie de către oricine doreşte, iar banii obţinuţi vor fi folosiţi pentru a ajuta aproximativ 20 de localnici care se confruntă cu

„Astăzi inaugurăm cea de-a doua ediţie a Târgului de Mărţişor. Prima ediţie a avut loc anul trecut, când au fost realizate aproximativ 1.000 de mărţişoare. În acest an au fost realizate modele diversificate şi deosebite. Dacă anul trecut mai mult s-a pictat ori s-a modelat lut, în acest an, animatoarele socio-educative au lucrat cu beneficiarii mărţişoare pe etamină, seminţe şi chiar boabe de cafea. A ieşit o treabă minunată. Târgul va fi deschis până pe data de 8 martie, de luni până vineri, între orele 9.00 şi 13.00. Poate fi vizitat de oricine. Mărţişoarele sunt valorificate în schimbul unor donaţii. Fiecare persoană poate să vină şi să îşi aleagă mărţişoarele preferate, iar în cutia de donaţii poate să pună ce sumă consideră. Din rândul celor aproximativ 200 de beneficiari vor fi propuse aproximativ 20 de cazuri mai deosebite,. oameni cu nevoi mai speciale care au nevoie de ajutor“, a spus Isabela Coară, coordonatorul programului „Bunicii Comunităţii Peştişani“.

„A fost o relaxare“

Elena Popescu are vârsta de 73 de ani şi a realizat mărţişoare ţesute cu modele tradiţionale: „Am lucrat mărţişoare cusute cu acul“.

martisoare pestisani Foto

Foto: Alin Ion

Gheorghe Banţa Pigui, în vârstă de 70 de ani, din Peştişani, face parte din voluntarii proiectului „Bunicii Comunităţii Peştişani“ şi a lucrat şi el la confecţionarea mărţişoarelor: „Am lucrat mărţişoare din fel de fel de materiale: porumb, seminţe de dovleac sau chiar boabe cafea. Materialele au fost aduse de mine de acasă. A fost uşor. Pentru mine a fost o relaxare. Am mai uitat de problemele familiale, de necazuri. A ieşit ceva frumos. Sper că vor fi vândute cât mai multe, pentru a putea ajuta cât mai multe persoane. Vom stabili familiile cu probleme care vor fi ajutate“.

martisoare Foto

Foto: Alin Ion

Marian Sprâncenatu, 72 de ani, din Peştişani, a lucrat ca inginer agricol. Aceasta este bucuroasă că poate să ajute familiile nevoiaşe: „Ni s-au oferit materiale şi am decorat fiecare după cum a ştiut sau cum şi-a imaginat. Sperăm că vom câştiga ceva bănuţi, pe care să-o oferim celor nevoiaşi din cadrul comunităţii noastre“.

Femeia îi încurajează şi pe alţi localnici să vină la centul cultural din satul Brădiceni: „Vreau să-i determin şi pe alţi vârstnici să vină la centru, pentru că ne mai descreţim frunţile.

Vin pentru a socializa cu cunoscuţi şi cu persoane cu care am lucrat. Mă bucur foarte mult când îi întâlnesc. Fiecare ne depănăm amintirile şi tot ce avem pe suflet“.

martisoare pestisani Foto

Foto: Alin Ion

Adriana Bărban, animator socio-educativ în cadrul proiectului „Bunicii Comunităţii“, a povestit modul în care au fost realizate mărţişoarele: „Beneficiarii noştri au lucrat pe tot felul de suporturi. Unii au cusut, alţii au folosit seminţe şi ce au mai găsit prin gospodărie, au existat şi vârstnici care au modelat lutul. Am încercat să folosim mai mult materiale ecologice: seminţe de floarea soarelui şi de dovleac, lut, carton, capace de la sticlele de suc, fiecare după cum şi-a folosit imaginaţia. Toate mărţişoarele sunt făcute manual cu ajutorul vârstnicilor, inclusiv şnuruleţul“.

Proiectul va continua

martisoare pestisani Foto

Cu toate că se va încheia în acest an, programul va continua cu susţinerea Primăriei Peştişani: „Proiectul se încheie în acest an, în luna iunie. Este un proiect pe Capital uman, în valoare de aproximativ 27 miliarde de lei vechi. Va continua pe sustenabilitate o perioadă de timp,. S-a adresat persoanelor de peste 65 de ani, care se află într-o stare de vulnerabilitate. Dacă la început au fost 50-60 de persoane care s-au înscris, acum sunt 189 de beneficiari.

Proiectul a fost foarte util pentru vârstnici mai ales că au avut posibilitatea să socializeze în perioada de pandemie“, a precizat Isabel Coară.

Vă recomandăm să citiţi şi 

Dragobetele în oraşul lui Brâncuşi. Ada Milea şi folclor, la Târgu-Jiu

Contract pentru achiziţionarea a 15 troleibuze pentru municipiul Târgu Jiu

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite