Mărirea şi decăderea primului baron din România

Mărirea şi decăderea primului baron din România

Nicolae Mischie a fost primul «baron» din România

Gorjul se poate „mândri“ cu faptul că  dat ţării  pe primul baron. Este vorba de Nicolae Mischie, fost deputat, preşedinte de Consiliu Judeţean şi al PSD Gorj.

Ştiri pe aceeaşi temă

Replica acestuia – „În pixul meu stau banii voştri“  - l-a făcut celebru pe Nicolae Mischie şi l-a propulsat către titulatura de «baron».  Acesta este acum în penitenciar, fiind condamnat cu executare într-un dosar de corupţie, în care a fost găsit vinovat de luare de mită de la un om de afaceri.
Mischie s-a născut pe data de 2 martie 1945 în satul Godineşti, judeţul Gorj. A absolvit, în anul 1965, Şcoala pedagogică de învăţători din Bucureşti, după care , până în anul 1970, a urmat cursurile Facultăţii de Istorie - Geografie din cadrul Institutului Pedagogic Craiova. De asemenea, în anul 1975 a absolvit cursurile Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti. Nicolae Mischie a susţinut teza de doctorat în cadrul Univesităţii Bucureşti şi a devenit profesor doctor în istorie. 
 
Şi-a început cariera ca învăţător şi a terminat-o ca preşedinte de partid şi instituţie
 
Mischie şi-a început cariera profesională ca învăţător, iar apoi, după absolivirea studiilor superioare a activat ca profesori în localitatea natală în perioada 1964-1977. După Revoluţia din 1989 a fost ales deputat în Parlamentul României. În anul 1996 a devenit preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj şi, concomitent a activat ca lector, conferenţiar şi apoi profesor universitar în cadrul Universităţii Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu, la înfiinţarea căreia şi-a adus contribuţia. La alegerile din anul 2000, Mischie a fost ales senator în Senatul României, funcţie la care a renunţat pentru cea de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj.  
 
Condamnat la executare pentru luare de mită
 
Nicolae Mischie a condus judeţul Gorj într-un stil autoritar şi a avut numeroase ieşiri violente la adresa jurnaliştilor. În anul 2004 a fost exclus din PSD şi, astfel, nu a mai avut posibilitatea să candideze pentru un nou mandat. De atunci au început să apară şi problemele cu legea. Procurorii au întocmit pe numele lui mai multe dosare penale pentru contrabandă cu cu arme şi maşini, abuz în serviciu, luare de mită, fiind condamnat în majoritatea la pedepse cu suspendare. Totul a culiminat în primăvara acestui an, când a fost condamnat definitiv  la patru ani de închisoare pentru luare de mită în urma unui proces maraton, care a durat opt ani. Acum, acesta se află în Penitenciarul Târgu Jiu. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: