Lovitură pentru Complexul Energetic Oltenia: o termocentrală va fi închisă în totalitate peste şase ani

Lovitură pentru Complexul Energetic Oltenia: o termocentrală va fi închisă în totalitate peste şase ani

Termocentrala Turceni ar urma să se închidă din anul 2026

Nota de fundamenare a actului normativ prin care Guvernul va auta Complexul Energetic Oltenia (CEO) cu 241 milioane de euro pentru achiziţionarea certificatelor de CO2 conţine o mare surpriză: compania energetică va mai funcţiona cu doar două grupuri energetic pe cărbune în anul 2027, doar la termocentrala Rovinari.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
 
„Acest Plan de restructurare al CEO este prima şi cea mai mare acţiune de decarbonare a sectorului de producere din România. Capacitatea instalată pe bază de lignit va scădea de la 3570 MW (începutul anului 20201) la 660 MW (numai două grupuri la Rovinari) la începutul anului 2027, ceea ce înseamnă o reducere de 82% în 6 ani. Reducerea anuală de emisii de CO2 provenite din lignit este de 4 mil tone (de la 8.6 mil tone în 2021 la 2.6 mil tone în 20207).
Operarea celor două unităţi de la Rovinari, după anul 2025 are ca fundamentare asigurarea securităţii energetice în baza unui mecanism de piaţă. În absenţa unui astfel de mecanism, aceste unităţi nu vor opera, subiectul fiind în atenţia Transelectrica, care îşi va actualiza asigurarea adecvanţei sistemului energetic national în context regional. Această abordare va reprezenta a doua şi ultima fază a planului de deacrbonare a combustibililor fosili în România”, se arată în nota de fundamentare..
 
Versiunea iniţială a Planului de restructurare şi decarbonare, care a fost transmis Comisiei Europene pentru aprobare, se propunea ca CEO să rămână cu o capacitate instalată de 1.650 MW pe cărbune, respectiv trei grupuri la Rovinari şi două la Turceni, de cîte 330 MW fiecare, din 2026. Noua abordare va duce la închiderea termocentralei Turceni. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările