Lăcătuşul care a scris o carte de astronomie studiată acum în şcoli din România: „Am muncit aproape trei ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Jinca este pasionat de astronomie din tinereţe
Marcel Jinca este pasionat de astronomie din tinereţe

Încă din copilărie, Marcel Jinca (50 de ani) a simţit o anumită chemare pentru cerul înstelat. Îşi ridica privirea şi încerca să desluşească Universul. Marcel Jinca, lăcătuş de meserie, a reuşit să-şi urmeze pasiunea şi să devină un cunoscător al lumii celeste şi coordonatorul Astroclubului SARM din Gorj.

Marcel Jinca a absolvit un liceu industrial din Târgu Jiu şi are calificarea de prelucrător prin aşchiere. Cu toate acestea, Marcel Jinca s-a dedicat studiului astronomiei şi acum este un nume cunoscut printre pasionaţii din toată România care studiază planetele şi stelele. Mai mult decât atât, Marceal este şi autorul mai multor cărţi despre astronomie, una dintre acestea fiind o încercare de a readuce la viaţă fostul manual şcolar, care se preda ca disciplină obligatorie în urmă cu zeci de ani.

„«Astronomie-manual pentru amatori», care a apărut în anul 2017, este o carte la care am muncit aproape trei ani. Am pornit de la ideea de a readuce la viaţă fostul manual de astronomie, care se preda cândva la clasa a XII-a în licee. Am păstrat structura cuprinsului, dar informaţiile au fost actualizate. Fiecare capitol, la sugestia unei profesoare de la Bucureşti pe care o stimez, Erika Suhai, a fost trimis la profesori astronomi. Mulţi dintre ei au început să le folosească la cursurile opţionale pe care le ţin în şcoli“, a spus Marcel Jinca.

Jinca

Mai mult, în urmă cu câteva săptămâni, la sfârşitul lunii noiembrie, gorjeanul pasionat de astronomie a fost invitat să participe la Sibiu, la un curs de iniţiere în astronomie şi ştiinţe spaţiale organizat de Biroului European de Resurse pentru Educaţie Spaţială (ESERO) România şi Agenţia Spaţială Română. „Am avut contact cu 22 de profesori din Sibiu de matematică, fizică, ştiinţe, geografie, care mi-au solicitat cărtea. Dumnealor vor să o citească şi să împărtăşească elevilor cunoştinţele de astronomie“, ne relatează Marcel Jinca.

Pasiunea a început de la OZN-uri

Pasiunea pentru astronomie a lui Marcel Jinca a început de la ştirile despre obiecte zburătoare neidentificate.

„În clasa a VIII-a, în anul 1982, în urma unei ştiri difuzate la televizor cu privire la observarea unor obiecte zburătoare neidentificate pe cerul Europei am avut curiozitatea să aflu mai multe. Fiind copil, nu am ştiut că nu are nicio legătură acel fenomen cu astronomia. Am mers la bibliotecă şi am împrumutat cărţi despre astronomie. Am găsit orice altă informaţie, mai puţin legată de OZN-uri. Am aflat ce este o stea, ce este o planetă şi acesta a reprezentat începutul pasiunii. Mi-am scos notiţe pe un caiet pe care îl am şi acum. Erau momente seara, cu sau fără cer senin, când închideam ochii şi încercam să-mi imaginez ceea ce citeam. Nu existau instrumente astronomic sau emisiuni la televizor despre aşa ceva“, 

ne povesteşte Marcel Jinca.

Dorea să afle mai multe despre astronomie şi a trimis mai multe scrisori la Observatorul Astronomic din Bucureşti. „Curgeau scrisorile şi chiar mi se răspundeau la câteva. În anul 1986, primul meu concediu mi l-am petrecut la Planetariul din Bacău, unde era director atunci Matei Alexescu, un mare popularizator al astronomiei româneşti şi autor de cărţi. Dumnealui m-a ajutat să pătrund în lumea astronomilor“, ne mărturiseşte Marcel Jinca.

Primul instrument de observare a cerului

În anul 1983, părinţii au mers în vizită la rudele din Iugoslavia, de unde i-au cumpărat primul instrument cu care putea să observe cerul, după care şi-a construit unul singur. „După vizita la Planetariul din Bacău mi-am făcut singur o lunetă din lentilă din ochelari, cu un ocular de la un microscop casat. Chiar în cărţile din perioada respectivă găseam scheme de cum se fac lunetele şi telescoapele. Lucram atunci la «Maşini Unelte» (n.r. – o societate din Târgu Jiu), ca prelucrător prin aşchiere. Construcţia unui telescop era mult mai dificilă, pentru că trebuia să faci rost de materiale la care doar visai“, spune Jinca.

Marcel îşi aduce aminte că în tot judeţul Gorj nu avea cu cine să-şi împărtăşească pasiunea. Mai mult, unii luau în râs preocuparea sa. „Vecinii erau împărţiţi în două tabere: unii luau în zeflemea ceea ce făceam în timpul liber, fără să aibă curiozitatea să se uite prin ocular sau să întrebe, iar alţii care mă apreciau. Îmi amintesc că stăteam la ultimul etaj şi am eliberat cam tot ce aveam prin uscătorie şi lipisem pe pereţi harta cerului, iar unii dintre colegii mă vizitau şi voiau să afle mai multe“, spune Marcel Jinca.

În anul 1994, a reuşit să-şi construiască singur primul telescop. A primit o lentilă de la clubul de astronomie de la Arad. „Mi-au făcut cadou o oglindă de telescop construit de cei de la Arad. Am primit schema de construcţie a unui telescop. Timp de câteva zile am lucrat la construcţia lui. Acela a fost primul telescop şi am început să fiu cunoscut în oraşul Bumbeşti Jiu, pentru că ieşeam să fac observaţii şi oamenii mă vedeau“, ne relatează Marcel Jinca.

A înfiinţat un astroclub în orăşelul în care trăieşte

Jinca

Marcel Jinca a înfiinţat în orăşelul Bumbeşti Jiu un astroclub, în cadrul căruia se fac observaţii astronomice: „În 2009, când la nivel mondial a fost anul cu cel mai mare succes în promovarea astronomiei şi a observaţiei, l-am contactat pe Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM), cu sediul central la Târgovişte, care este recunoscută la nivel internaţional. Mi-a sugerat să facem în Gorj o filială, care este denumită Astroclub SARM Gorj. La început am avut 11 membri şi organizam observaţii astronomice la diferite corpuri cereşti, pentru că achiziţionasem un telescop mai performant, care putea să mărească până la 400 de ori. Acum, în cadrul astroclubului îşi desfăşoară activitatea elevi pasionaţi de astronomie“.

A observat cometa Halley

Printre cele mai interesante experienţe trăite de Marcel Jinca se numără observarea cometei Halley. „Am avut un teodolit rămas de la bunicul meu care era topograf, iar cu acesta am văzut din octombrie 1985 şi ianuarie 1986 cometa Halley. Am avut şansa să văd această cometă, ceea ce se întâmplă o dată în viaţă. Atunci am luat legătură cu un astronom de la Cluj, care îmi trimitea Efemeridele, ca să ştiu unde caut cometa pe cer. Aceasta a fost prima experienţă mai intensă“, spune pasionatul de astronomie.

De asemenea, acest a putut vedea o cometă care s-a dezintegrat şi a căzut pe planeta Jupiter: „În anul 1994, la scurt timp după mi-am construit telescopul, am urmărit o cometă, care, ca urmare a atracţiei gravitaţionale a planetei Jupiter, s-a fărâmat în mai multe obiecte şi au căzut pe Jupiter. A fost o vânătoare, pentru că nici specialiştii de la NASA nu ştiau ce urmează să se întâmple şi cum va reacţiona cometa când va cădea pe Jupiter. Am urmărit şi eu, dar telescopul nu era aşa de puternic încât să observ detalii interesante. În timp, am observat zeci de eclipse de lună, iar de soare am mai văzut în martie 2015. Sunt experienţe frumoase“.

Marcel Jinca doreşte să realizeze în localitatea Bumbeşti Jiu, în care trăieşte, un observator astronomic destinat comunităţii: „O să fie nevoie de un instrument mai mare şi mai performant. Există clădirea, un transformator dezafectat. Tot acolo aş vrea să fac un planetariu şi chiar un atelier de creaţie“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite