VIDEO Istorie şi natură, la pas prin Munţii Vâlcan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traseul montan Sâmbotin-Poiana lui Mihai - Pasul Vulcan este o excursie nu doar în natură, dar şi în istoria ţării noastre.

Traseul este unul facil şi poate fi străbătut de oricine pentru că cea mai mare parte este de-a lungul drumului. Startul este în localitatea Sâmbotin, din comuna Schela, aflată la o altitudine de 270 de metri, de unde se ajunge la fosta mină de antracit, iar de aici se urcă prin pădure la „Poiana lui Mihai“, unde există un moment ridicat în cinstea domnitorului Mihai Viteazu. 

„Poiana lui Mihai" se află pe teritoriul comunei gorjene Schela, dar este situată la graniţa dintre judeţele Hunedoara şi Gorj. Aici s-a oprit Mihai Viteazu în toamna anului 1600, pentru un ultim popas, înainte de a trece în Transilvania ca să meargă la Viena, pentru a cere ajutor împăratului Rudolf al II-lea. Legenda spune că, în acest loc, calul domnitorului ar fi murit de oboseală, dar, cu toate acestea, domnitorul şi-a continuat drumul prin munţi.

 O altă variantă a legendei arată că voievodul Unirii a făcut un un pariu cu unul dintre vitejii lui: „cine ajunge primul în poiană, să-i taie capul celuilalt”. Primul care a ajuns a fost Mihai, care şi-a sacrificat, însă, calul, care era răpus de oboseală.

Monumentul ridicat în cinstea lui Mihai Viteazu

Monumentul dedicat marelui domnitor a fost ridicat în anul 1932 de Societatea Culturală „CULTUL EROILOR” din Bucureşti, într-un loc de popas de pe drumul ce leagă comuna Schela localitatea  Vulcan, din Hunedoara. Monumentul are o înălţime de 6-7 metri, iar învârsf se găseşte un vultur. Pe piedestal, în basorelief, este chipul viteazului voievod.

Traseul poate fi străbătut în cinci ore şi jumătate

Următoarea oprire este la „Casa Buliga“, o cabană aflată în administrarea societăţii care se ocupă de transportul energiei electrice, aflată la o altitudine de 1255 metri. Aici se poate face un popas pentru a-ţi trage sufletul, iar cei care vor să rămână mai mult pot să-şi amplaseze cortul. Peisajele sunt mirifice, iar cei care iubesc muntele nici nu simt cum trec cei 18,5 kilometri. Traseu poate fi parcurs în patru ore şi jumătate şi este marcat cu punct albastru.   

image

La „Casa Buliga“, traseu se uneşte cu cel care vine de la Bumbeşti Jiu şi Valea Vîjoaia, după care continuă până în pasul Vulcan, aflat la o înălţime de 1620 metri. De la „Casa Buliga“ şi până la Pasul Vulcan mai este cam o oră de mers. 

Traseul poate fi parcus şi cu bicicleta, fiind unul dintre preferatele iubitorilor de mountain bike. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite