Ioana Petrescu, fostul ministru de Finanţe: „Medicamente noi nu pot ajunge la pacienţi din cauza amânării bugetului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Petrescu susţine că investiţiile derulate de administraţiilor locale sunt blocate
Ioana Petrescu susţine că investiţiile derulate de administraţiilor locale sunt blocate

Ioana Petrescu, fostul ministru de Finanţe, a fost miercuri la Târgu Jiu, unde a participat la campania de strângere de semnături pentru alegerile europarlamentare, desfăşurată de organizaţia Pro România.

ioana Petrescu a precizat că Ministerul Sănătăţii nu poate să achiziţioneze noi medicamente din cauza lipsei bugetului: „Faptul că nu avem buget în una martie este un lucru extrem de îngrijorător. Este o regulă conform căreia se lucrează pe 1/12 din bugetul pe anul trecut, dar asta nu înseamnă că se pot face investiţii noi. Sunt amânate şi alte cheltuieli destul de importante. De exemplu, la Ministerul Sănătăţii nu se pot adăuga molecule noi pe listele de medicamente compensate până nu se aprobă bugetul. Asta înseamnă că anumite medicamente noi nu pot să ajungă la pacienţi, pentru că se amână acest buget“.
 

Investiţiile administraţiilor locale sunt blocate 

Fostul ministru de Finanţe a mai spus că investiţiile desfăşurate de către administraţiile locale sunt blocate: „Dacă vorbim de bugetele locale, situaţia este şi mai tragică pentru că trebuie să aştepte publicarea în Monitorul Oficial şi apoi să aibă şedinţe de consiliu judeţean şi consiliu local, astfel încât să-şi aprobe bugetele locale. Asta înseamnă că viom avea bugete locale în mai. Dacă aceste primării au investiţii de realizat, acestea vor fi amânate foarte mult şi nu vor putea fi realizate în acest an“. 

„Dacă această coaliţie voia să aibă alocaţii majorate putea s-o facă“

Ioana Petrescu susţine că Guvernul ar fi putut să dea o ordonanţă de urgenţă pentru a creşte alocaţiile, dacă se dorea acest lucru: „Dacă această coaliţie voia să aibă alocaţii majorate putea s-o facă. Aşa cum a dat ordonanţe peste noapte pentru Justiţie şi pentru alte lucruri puteau să facă şi asta. Mai bine ar fi fost dacă puneau în buget de la început decât să vină opoziia cu astfel de amendamente. Asta doar ne arată care sunt proprităţile lor din punct de vedere al ordonanţelor, dar şi cu privire la ceea ce au pus în buget“. 

„Guvernul încearcă să repare bicicleta din mers“

Ioana Petrescu susţine că se Guvernul încearcă să repare din mers ceea ce s-a greşit cu Ordonanţa 114, dar că tot omul de rând va suporta consecinţele: În privinţa Ordonanţei 114, Guvernul nu s-a gândit la aceste lucruri. În loc să măsoare de două ori şi să taie o dată, au tăiat de la început şi au tăiat prost. Acum au văzut că au luat o decizie greşită şi încearcă să repare bicicleta din mers. Am discutat cu oameni de afaceri din toate zonele de afaceri şi mi-au spus că acum când se duc să obţină o nouă linie de credit li se spune că va fi cu 0,5 puncte procentuale mai mare din cauza taxei pe lăcomie. Nu îmi este milă de bănci, dar tot omul de rând plăteşte oalele sparte.

Acum, Guvernul dă înapoi cu privire la această taxă, dar este destul de târziu. Aceste lucruri ar fi trebuit făcute cu cap şi din timp, cu consultare publică. Se discută şi pe taxa pe cifră de afacei şi acolo se dă pas înapoi.

Anumite lucruri se pot drege, cum ar fi eliminarea acelei taxe pe cifra de afaceri care omoară companiile energetice, taxa pe lăcomie, partea cu Pilonul II“. 


Fostul ministru de Finanţe susţine că România a avut de suferit ca urmare a imaginii: „Sunt efecte care rămân. Unul ar fi credibilitatea internaţională, pentru că agenţia de rating Standard & Poor's nu s-a sesizat că ne retrogradeazăp degeaba. Asta pune sub semnul întrebării credibilitatea noastră ca ţară şi capapcitatea noastră de a rambursa datoria. Asta înseamnă faptul că Standard & Poor's a a dat o perspectivă negativă şi ne ameninţă să ne retrogradeze. S-a şi văzut dificultatea pe care a avut-o statul român să se împrumute în luna ianuarie. Un alt efect negativ este asupra Bursei de valoarea. Ea  picat în urma trecerii Ordonanţei 114 dintr-un motiv foarte clar, pentru că valoarea companiilor respective de pe bursă a scăzut în momentul în care impui astfel de taxe. De ce ne afectează în mod direct? Pentru că o parte din Pilonul II este investit pe Bursa de Valori din România. Pensia noastră viitoare a scăzut din cauza acelei scăderi pe bursă cauzată de Ordonanţa 114. Anumite lucruri se pot drege“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite