Peştera Tismana, locul în care a fost ascuns aurul României şi o parte din cel al Poloniei, devine muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceremonia care a avut loc la muzeul aflat în curs de amenajare lângă Mănăstirea Tismana a constat în depunerea într-o capsulă, la temelia clădirii, a documentului emis în urmă cu trei ani prin care se consfinţea înfiinţarea acestui loc.

Documentul a fost închis într-o capsulă din inox, după care a fost zidit cu beton. La eveniment au fost prezenţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, Mitropolitul Olteniei, Irineu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, şi primarul oraşului Tismana, Marian Slivilescu. 

Guvernatorul BNR a spus că amenajarea muzeului va mai dura câteva luni: „În cel de-al Doilea Război Mondial, BNR a decis să apere singură stocul său de aur. În 1944, tezaurul era sub foc încrucişat: pe de o parte, armata germană, care se afla în România, pe de alta, Armata Roşie, care se apropia de graniţa noastră răsăriteană. În aceste condiţii, Banca Naţională, în acord cu guvernul, a decis să transporte aurul, în cel mai deplin secret, aici, la Mănăstirea Tismana, unde a fost depus în peşteră. 

Cunoscută în istorie sub numele de Operaţiunea «Neptun» sau «Tismana», misiunea s-a desfăşurat cu succes. Ulterior, în februarie 1947, tezaurul BNR şi cele trei tone de aur polonez s-au întors la Bucureşti. Menirea acestui muzeu, aflat în faza de construcţie, dar care va fi finalizat peste câteva luni, este, în primul rând, aceea de transmite mesajele evenimentelor istorice evocate publicului larg, în mod special tinerilor”. 

Mitropolitul Irineu a spus o povestire legată de perioada în care tezaurul a fost ascuns în peştera de lângă mănăstire: „Vreau să vă spun doar o istorisire de suflet, care ne arată la ce sacrificii erau dispuşi oamenii, din armată sau cei dedicaţi vieţii monahale, pentru a apăra tezaurul ţării. Muntele acesta era dinamitat, dacă se ajungea la aur, şi era prăvălit peste toată valea, îngropând totul. Tezaurul a fost păzit cu preţul vieţii, iar un astfel de sacrificiu trebuie să îşi găsească locul în istorie”.

Muzeul va avea trei încăperi

Muzeul Tezaurului va avea trei încăperi principale: o sală de primite a oaspeţilor, un spaţiu de conferinţe şi Sala Tezaurului. Aici a fost ascuns tezaurul ţării, între 1944 şi 1947, constând în aproximativ 200 de tone de aur, pentru a nu încăpea pe mâna ruşilor. Punctul muzeal va prezenta publicului cele mai relevante momente din perioada 1944-1947, aşa cum sunt reflectate in documentele din arhiva BNR.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite