FOTO Primul spectacol desfăşurat în faţa Peşterii Polovragi: zeul suprem al geto-dacilor a fost reînviat

FOTO Primul spectacol desfăşurat în faţa Peşterii Polovragi: zeul suprem al geto-dacilor a fost reînviat

Zeul geto-dac Zamolxis, „reînviat“ la peştera în care se presupune că a trăit

Zamolxis, zeul suprem al geto-dacilor, a fost reînviat în cadrul unui spectacol desfăşurat chiar la intrare în Peştera Polovragi, care mai poartă şi numele personajului legendar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Actorii Teatrului Dramatic «Elvira Godeanu» au pus în scenă un spectacol în care personajul principal a fost Zamolxis, zeul suprem al geto-dacilor. A fost prima manifestar artisitică desfăşurată chiar în faţa Peşterii Polovragi, aflată pe Cheile Olteţului, cunoscută şi sub denumirea de Peştera lui Zamolxis.
Actorii au purtat costume specifice perioadei istorie pe care au încercat să o recreeze. Spectacolul de teatru prezentat s-a intitulat „Locaşul sfânt al lui Zamolxis“. 
 
Zamolxis, un învăţat zeificat
 
Legenda şi anumite scrieri leagă numele lui Zamolxis de Peştera Polovragi. Potrivit unor surse istorie, Zamolxis a călătorit prin lume şi a acumulat multe învăţături în domeniul astronomiei, prevestirii şi medicinii. După ce s-a întors pe meleagurile natale, a juns vicerege. Astfel, a pus să i se amenajeze o pestera pe muntele cunoscut mai târziu sub denumirea de Kogaion, muntele sacru al dacilor. El s-a retras aici în singurătate. Pentru că poporul nu îl mai asculta, el a disparut timp de patru ani pentru a-i da o lecţie, iar când s-a întors a fost zeificat. Zamolxis a ajuns să fie considerat zeul cerului senin şi al soarelui. Acesta controla locurile unde ajungeau dacii după moarte. 
Imagini din aceeasi galerie
  • „Locaşul sfânt al lui Zamolxis“, primul spectacol desfășurat la intrare în Peștera Polovragi
  • Zeul geto-dac a fost reînviat de către actorii Teatrului Dramatic Elvira Godeanu
  • Actorii au purtat costume specifice perioadei istorice respective
  • Zamolxis era considerat zeul cerului senin și al soarelui
  • Spectacolul a avut loc chiar la intrare în Peștera Polovragi
  • Obiceiurile specifice geto-dacilor, readuse în actualitate
  • Turiștii au fost încântați de spectacolul oferit
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările