FOTO Pietonii, la proba de „100 de metri şanţuri“, în „buricul“ Târgu-Jiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de înlocuire a conductei de canalizare care se desfăşoară pe bulevardul Constantin Brâncuşi, din centrul municipiului Târgu Jiu, îi pun în dificultate nu doar pe şoferi, ci şi pe pietoni.

Trecătorii care au vrut să traverseze trecerea de pietoni din faţa Parcului Central au fost nevoiţi să sară peste un şanţ de cel puţin un metru lăţime săpat pe mijlocul drumului pentru înlocuirea reţelei de canalizare, ori să ocolească printre maşinile oprite la semafor. Toate acestea se petreceau sub privirile nepăsătoare ale muncitorilor, care nu au luat măsuri de protecţie. Pietonii au fost puşi într-o situaţia foarte periculoasă. 

Ion Popescu, directorul Aparegio, beneficiarul lucrării, a spus că există un managament de trafic aprobat de poliţie, care trebuie să supravegheze desfăşurarea lucrărilor: „Constructorul are un management de trafic aprobat de Poliţie. Sunt nişte condiţii de execuţie, în aşa fel să asigure accesul în curţi cu pasarele, iar trecerea de pietoni trebuie deviată, atâta timp cât s-au excavat. Nu au lungimi de şanţ deschis mai mari de două tuburi, care înseamnă cel mult zece metri. Se bagă tubul şi se astupă din spate, după care se vine cu compactarea. Pietonii nu trec peste şanţul de zece metri, pentru că este protejat cu bandă. Pietonii trec, eventual, prin partea din spate, care este astupată asfaltat. Este o deficienţă a constructorului. O să iau legătura cu şeful de şantier ca să pună bandă. Au un managemenet de trafic aprobat de poliţie, care vine şi îi supraveghează permanent. Pe porţiunea respectivă s-a lucrat îngrijit. Este cea mai dificilă porţiune“. 

Se va circula şi mai greu 

Ion Popescu spune că lucrările de pe bulevardul Brâncuşi nu se vor încheia nici peste două săptămâni şi că se va circula şi mai greu decât până acum: „O să fie extrem de greu de făcut joncţiunea între 14 Octombrie şi bulevardul Constantin Brâncuşi. O să fie lucrurile mult mai complicate în zona de trecere de la Piaţa Centrală, ca şi lucrări mai grele. Pe restul străzilor se mai pot abate marginal, dar aici nu există o altă posibilitatea. În niciun caz nu se vor termina lucrările într-o săptămână sau două“. 

Ţevile înlocuite aveau o vechime şi de 60 de ani 

Conductele înlocuite aveau o vechime şi de 60 de ani pşi prezentau fisuri. „Ţevile au o vechime 60 de ani la 25 de ani,l cât e durata de viaţă la unele dintre eole. Unele rau din beton simblui, altele erau din beton precomprimat, altele erau sub formă de clopot. În general, conductele din polietilenă şi PVC, durata determinată este de 100 de ani, dar durata normată acceptată este de 50 de ani“, precizează Ion Popescu. 

Contractul de executare a lucrărilor se va încheia în februarie 2015

Termenul de finalizare a contractului este luna februarie 2015, dar, spune Ion Popescu, este posibil să fie prelungit: „La Târgu Jiu, lucrările sunt efectuate de Hidroconstrucţia pe contractul reziliat cu Energoconstrucţia. Contractul a fost reziliat în anul 2012, pentru că nu au fost în stare să-l ducă până la capăt. Lucrarea s-a relicitat. Licitaţia a durat un an de zile şi s-au reluat lucrările din septembrie 2013. Durata contractului este până în februarie 2015, dar este posibil ca lucrările să nu se termine nici în februarie 2015. Se lucrează pe mai multe străzi. La un moment dat, Hidroconstrucţia lucra cu 12 echipe, care au fost comasate şi mai au de făcut aducţiunea de la Runcu la Târgu Jiu, care au ajuns aproape de graniţa cu Târgu Jiul, deci au străbătut Runcu şi Leleşti, urmând să ajungă la staţia de tratare din Dealul Târgului. În oraş se lucrează la partea de canalizări. Peste podul Jiului se lucrează la extinderea canalizării. Mai sunt de realizat staţiile de pompare apă uzată de pe Calea Severinului, Luncilor şi Microcolonie. În Meteor şi Microcolonie, cu excepţia staţiei de pompare, s-au terminat lucrările. Se lucrează pe Luncilor la racorduri şi asfaltare“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite