FOTO Istoricul Adrian Cioroianu a redeschis muzeul Colegiului Naţional Tudor Vladimirescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cioroianu a tăiat panglica muzeului
Cioroianu a tăiat panglica muzeului

Istoricul Adrian Cioroianu, decanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti şi fost ministru de externe, a fost prezent, ieri, la Colegiul Naţional «Tudor Vladimirescu», pentru a sta de vorbă cu elevii şi pentru a participa la redeschiderea muzeului şcolii.

Istoricul Adrian Cioroianu a participat la prima ediţia a Colocviilor Colegiului Naţional «Tudor Vladimirescu». Decanul Facultăţii de Istorie a urmărit mai multe filme despre Colegiul Naţional «Tudor Vladimirescu», după care a răspuns întrebărilor elevilor cu privire la istoria recentă a României.

Adrian Cioroianu a tăiat, apoi, panglica inaugurală a muzeului şcolii, alături de reprezentanţii liceului, care funcţionează din anul 1990, dar a fost reamanajat. Adrian Cioroianu a fost impresionat de Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu. Istoricul a precizat că muzeul le sugerează elevilor ceea ce înseamnă tradiţia: „Întotdeauna sunt impresionat când intru într-un liceu bun. Eu sunt produsul unui liceu bun din Craiova, întotdeauna sunt impresionat când văd elevii şi profesorii unui liceu cu o asemenea tradiţie. Cum noi, oltenii, nu agreăm, întotdeana, să fim pe locul doi, drept pentru care intrarea în astfel de licee de tradiţie care au făcut gloria învăţământului oltenesc credc că ar fi emoţionantă pentru oricine. Muzeele au rolul, printre altele de a le da elevilor ideea de tradiţie , de a le sugera ce înseamnă tradiţia. Muzeul, sugerându-le tinerilor, câte se pot întâmpla într-o sută de ani de istorie le dă o imagine despre ce au făcut generaţiile dinaintea noastră, despre ce ar trebui să ducă mai departe. Cred că mai contribuie la consolidarea unei identităţi şi a unei mândrii locale“. 

Prima revistă şcolară din ţară

Maria Cochină, profesor de istorie, a precizat că printre cele mai valoroase exponate se numără prima revistă şcolară din ţarp: „Muzeul curprinde o importantă colecţie. Am realizat o reamenajare a muzeului, întrucât datează din anul 1990. Avem foarte multe piese valoroase, dar, din păcate, nu am avut suficient spaţiu pentru a le expune. Ne regândim la o redimensionare şi la o revalorificare a spaţiului din acest punct de vedere. Din cele mai valoaroase exponate, vă recomand revista «Amicul, tinerii mei», o colecţie parţială, nu totală, dar avem marea mândrie în a vă spune că este prima revistă şcolară din România. Este făcută la sfârşitul secolului trecut, în prezenţa directorului de atunci, Iuliu Moisil, care a fost profesor, director al şcolii, dar şi membru al Academiei Române. Ne mai mândrim cu câteva exponate de la fost şcoală ceramică. Avem materiale pentru uz intern, care au fost realizate de către Iuliu Moisil şi colegii săi de cancelarie. Avem câteva colecţii de carte rară, cum ar Enciclopedia Franceză, cărţi valoaroase legate de activitatea ştiinţifică a şcolii“. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite